• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Miletić

10.12.2017

11:20

OŽIVITE ORHIDEJE! Kako da negujete sobne biljke tokom zime

Ljubav

OŽIVITE ORHIDEJE! Kako da negujete sobne biljke tokom zime

Podeli vest

Ljubitelji cveća zimi imaju mnogo teškoća da održe u životu svoje sobne biljke. 

Jednima ne odgovara temperatura, drugima isuviše suv vazduh zbog grejanja i treba im posebna pažnja.

- U ovom periodu biljke miruju i treba ih manje zalivati, i to jednom-dvaput nedeljno, ali je zato važno da ih više orošavate tj. prskate vodom. To se ne odnosi na one biljke koje imaju mesnato i dlakavo lišće na kojima bi orošavanje izazvalo pojavu mrlja, npr. na afričkoj ljubičici - objašnjava Dragana Tucović Baranac, diplomirani pejzažni arhitekta, za Informer.

Informer
Svetlost
Nedostatak prirodnog svetla i suv vazduh utiču na loše stanje sobnih biljaka
Dragana Tucović Baranac, diplomirani pejzažni arhitekta

Idealna temperatura za sobno cveće treba da bude 18 stepeni.
- Nijednoj biljci ne odgovara blizina radijatora, ali ni blizina prozora, sem orhidejama i afričkim ljubičicama - dodaje naša sagovornica.

Orhideje, koje mnogi smatraju simbolom harmonije u kući i često ih kupuju za poklon, najbolje uspevaju na prozorima koji su okrenuti ka istoku.

- Zalivaju se jednom-dvaput nedeljno, a višak vode iz tacne ispod saksije obavezno prospite da ne bi došlo do truljenja korena. Kad orhideja izgubi sve cvetove, nekada treba ostaviti taj prut i on će ponovo "oživeti". Možete ga i skratiti na 15 cm, pa će se na tom mestu formirati nova grana - savetuje Baranac i dodaje da nećete pogrešiti ako u cvećarama ili poljoprivrednoj apoteci potražite preparate za prehranu biljaka, ali je važno da naglasite da li je reč o lisnodekorativnom ili cvetnodekorativnom bilju.

* KAKTUSI  vole svetla i topla mesta, pa možete da ih držite pored prozora. Odgovara im ređe zalivanje, pa je poželjno da to radite jednom u 20 dana.
* FIKUS  zalivajte dva puta nedeljno, a listove orošavajte skoro svaki dan.* DIFENBAHIJA je jedna od najskromnijih sobnih biljaka, koja ne zahteva neku posebnu negu. Dovoljno je da je zalivate jednom nedeljno.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija