• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Mačka

07.03.2018

08:28

SAZNAJTE! Šta nam poručuje mačka kad legne na leđa?

Ljubav

SAZNAJTE! Šta nam poručuje mačka kad legne na leđa?

Podeli vest

Ovakav gest ima tri značenja u mačjem svetu, dva spadaju u „urođene radnje“ a treći u „naučene“, ali nijedan ne znači  „dođi da me maziš po stomaku“  

Urođena radnja odmaranje – mačke su životinje koje stvarno umeju da se opuste i da uživaju. Kada odmaraju na leđima to je znak da uživaju i da ih ne uznemiravamo. Kako će neka mačka odreagovati kada je pomazimo po stomaku dok spava, zavisi od toga koliko je dubok san, od temperamenta i od dužine maženja. Mačkin stomak je najosetljiviji (najranjiviji) i otkrivaju ga samo kad su totalno opuštene pred ljudima u koje imaju poverenja.

Urođena radnja priprema za napad – kad vidite maču koja spusti uši, raširi šape i izbaci kandže, maše repom levo desno i „stropošta“ se na leđa otkrivajući stomak, to nikako ne znači da želi interakciju s nama. Naprotiv, to je priprema za odbranu i napad. Mačka u prirodi svojim prednjim šapama zgrabi plen, a zadnjim ga „iskida“ na sitne komadiće.

Naučena radnja „Vidi me što sam slatka“ – ovo često zbunjuje vlasnike jer pomisle da im se mačka na taj način umiljava. Da, ovo jeste poziv za maženje, ali ne po stomaku. Primetićete da će mačka kad krenemo ka njenom stomaku da se brzinom munje okrene ili ustane. Ovo je naučena radnja, što znači da je mačka naučila da kad god legne u taj položaj mi oduševljeno obratimo pažnju na nju, jer su sa tim svojim mekanim stomacima i u tim položajima neizmerno slatke.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija