• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

21.05.2018

18:31

DOJENJE BEZ MUKE: Kada se pojave bolne bradavice ili zapušen kanal mlečne žlezde, dobro je znati par trikova​!

Ljubav

DOJENJE BEZ MUKE: Kada se pojave bolne bradavice ili zapušen kanal mlečne žlezde, dobro je znati par trikova​!

Podeli vest

Za mnoge mlade žene koje su tek postale majke šok predstavlja kada otkriju da dojenje, koje deluje tako prirodno, nije uvek i lako

Verovatno ćete dobiti mnogo korisnih saveta od svoje babice, patronažne sestre prijateljice, ali se sa svakom novorođenom bebom rađaju i sasvim nova iskustva u dojenju. Kada se pojave problemi kao što su bolne bradavice i zapušen kanal mlečne žlezde, dobro je znati nekoliko proverenih trikova.

Mogući problemi

Brojni problemi koji ostavljaju majkama rane (takozvane ragade), a bebe čine razdražljivim i tužnim mogu da se pojave za vreme dojenja. Najčešći problemi su nepravilno postavljanje bebe i pogrešno hvatanje dojke. Ostali problemi uključuju ispucale ili bolne bradavice, zapušene kanale mlečnih žlezda, dojke koje su bolno prepunjene mlekom, ili obrnuto - ne proizvode dovoljno mleka. Dojenje može da bude i fizički naporno, posebno u prvih nekoliko nedelja, pa može da bude potrebno neko vreme da mama i beba nauče kako da usaglašeno rade.

Trebalo bi da dojite osam do 12 puta u toku 24 časa

Oslobodite se pritiska

Ako osećate neprijatnu punoću u dojkama pre početka dojenja, istisnite malo mleka rukom. To će malo smanjiti pritisak mleka i omogućiti vašoj bebi da lakše prihvati dojku. Miris i ukus mleka takođe će podstaći bebu da uhvati dojku.

Bebe vole beli luk

Izgleda da beli luk utiče na ukus majčinog mleka na način koji se dopada bebama. Jedno američko istraživanje je pokazalo da su bebe uzimale više mleka i duže ostajale na dojci ako su njihove majke jele malo belog luka nekoliko sati pre podoja. Beli luk je, iz to, veoma dobar i za vas.

U slučaju da su vam dojke toliko pune da iz njih ne izlazi nimalo mleka, stavite toplu, vlažnu oblogu i držite je nekoliko minuta. Topao peškir je dobar, a možete probati i pelene za jednokratnu upotrebu, koje drže dosta vode i zadržavaju toplotu.

Koristite pumpu za izmuzavanje mleka ako beba zaspi dok sisa ili kad završi hranjenje, a vi i dalje osećate neprijatnu punoću u dojkama. Ispumpavanje i male količine mleka mogu da ublaže tegobe. Ipak, pošto će ovo podstaći nadolaženje veće količine mleka sledeći put, nemojte da vam to postane uobičajeni postupak jer će se stvarati više mleka nego što je bebi potrebno.

Dojite često, danju i noću. U stvari, trebalo bi da dojite osam do 12 puta u toku 24 časa. To će sprečiti da vaše dojke budu ispunjene sa previše mleka. Lekari poručuju da bebu hranite svaki put kada izgleda zainteresovana za jelo.

Shutterstock

Zauzmite dobar položaj

Kako biste vi i vaša beba uživali u dojenju, koristite specijalno dizajniran jastuk za ovu namenu u obliku potkovice. On naleže oko vaše dijafragme, obezbeđujući udoban naslon za odmaranje ruku. Dojite bebu u opuštenoj atmosferi - tihom okruženju sa prigušenim svetlom, a uverite se i da vašem novorođenčetu nije vrućina. Veća verovatnoća je, naime, da će beba zadremati usled hranjenja ako je pretoplo povijena.

Kada dojite, proverite da li je njeno celo telo okrenuto ka vama. Držite njenu zadnjicu u jednoj ruci oslanjajući joj glavu u krivini lakta te ruke. Podvucite drugu ruku ispod dojke potpuno je pridržavajući i zagolicajte bebinu donju usnu - to će je naterati da širom otvori usta. Povucite bebu pravo napred, tako da se njena usta priljube uz vašu areolu (tamna oblast oko bradavice) obuhvatajući što veći njen deo.

Da li pozvati lekara?

Treba da posetite svog lekara ako imate crveno, bolno mesto na dojci praćeno simptomima sličnim gripu i povišenom temperaturom. Ovo su simptomi infekcije dojke poznate kao mastitis, izazvane bakterijama koje su prodrle u vašu dojku kroz pukotine na bradavici, a koja se leči antibioticima. Kod mastitisa je najbolje da se privremeno prestane sa dojenjem, ali nastavi sa intenzivnim pražnjenjem dojke uz primenu hladnih obloga.

Sisanje će prestati kada je beba sita. Ukoliko je potrebno da iz nekog razloga odvojite bebu od bradavice, kao da je, na primer, prebacite na drugu stranu, nežno ubacite svoj mali prst u ugao između bebinih usta i kože vaše bradavice. 

Novorođenčad imaju prirodan refleks preživljavanja: čvršće drže dojke ako su prekinute dok sisaju. Ako polako prekinete ovaj kontakt, smanjićete cimanje, koje može da doprinese bolu bradavica.

Leva, desna, leva

Da biste bili sigurni da obe dojke rade svoj deo posla, započnite svaki podoj dojkom kojom ste završili prethodno hranjenje. Ako ste toliko umorni da niste sigurni da ćete se setiti koja je to dojka bila, zakačite zihernadlu na odgovarajućoj strani grudnjaka. Menjanjem dojke koju prvo nudite, dajte obema mogućnost da se potpuno isprazne.

Shutterstock

Postanite produktivniji

Ako osećate da ne proizvodite dovoljno mleka, pijte jednu čašu bezalkoholnog piva svakog dana. U pivu je derivat gljivice koji povećava nivo prolaktina, hormona koji utiče na proizvodnju mleka.

Najčešći problemi su nepravilno postavljanje bebe i pogrešno hvatanje dojke

Takođe, probajte da svakog jutra pijete čaj od divlje mirođije. Neka istraživanja pokazuju da ova biljka ima blagi estrogeni efekat koji podstiče proizvodnju majčinog mleka. Stavite kašičicu semena divlje mirođije u šolju ključale vode, ostavite da se natapa dva ili tri minuta, procedite i popijte čaj.

Presecite bol

Ako je jedna bradavica veoma bolna, prvo ponudite drugu vašoj bebi. Čak iako ste je koristili za vreme prethodnog hranjenja, bolje je koristiti bradavicu koja je u dobrom stanju dok se ova druga ne oporavi. Između hranjenja stavite hladan peškir na obe dojke da biste ublažili bol.

U slučaju da su bradavice i ispucale, pustite ih da se posle dojenja osuše prirodno na vazduhu. Nakon toga ubrzajte izlečenje narodnom medicinom - istisnite kap sopstvenog mleka i stavite ga na obe svoje bradavice. Ostali lekoviti melemi uključuju ulje vitamina E, maslinovo ulje, slatko bademovo ulje i kremu lanolin.

Održavajte kanale otvorenim

Ako vam je kanal mlečne žlezde zapušen, a to može da se ispolji u vidu crvenog, bolnog čvorića u vašoj dojci, nasapunjajte bolno mesto dok ste u kadi ili pod tušem, a zatim nežno preko njega prevucite široko nazubljen češalj da biste stimulisali protok mleka. Osim toga, pokušajte da za vreme hranjenja nežno masirate mesto sa čvorićem u pravcu bradavice. Povećajte protok krvi stavljanjem toplog peškira na dojku, a zatim nežnim masiranjem.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Biljana Pantić Pilja: Odbor za politička pitanja glasao protiv naših amandmana, ulažemo prigovor!
Politika

Biljana Pantić Pilja: Odbor za politička pitanja glasao protiv naših amandmana, ulažemo prigovor!

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Biljana Pantić Pilja izjavila je danas za Tanjug da je Odbor za politička pitanja i demokratiju PS SE glasao protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koji su predložili članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske i najavila ulaganje prigovora.

16.04.2024

12:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija