• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Pas

11.08.2018

13:11

PSEĆA MUZIKA! Šta sluša tvoj ljubimac?

Ljubav

PSEĆA MUZIKA! Šta sluša tvoj ljubimac?

Podeli vest

Stručnjaci za ponašanje životinja su utvrdili da psi imaju muzički ukus i da im se određeni tip muzike dopada više od drugih

Ako redovno čitate naš magazin (a ne sumnjamo da čitate) verovatno za vas nije novost da i psi uživaju u slušanju muzike, kao i da su neka utočišta u Americi počela da puštaju muziku kako bi svoje četvoronožne štićenike smirila i opustila. Neki stručnjaci za ponašanje životinja utvrdili su čak i da psi imaju muzički ukus i da im se određeni tip muzike dopada više od drugih.

Plej-lista za ljubimce

Međutim, jedan od najpoznatijih onlajn servisa za slušanje muzike, „Deezer”, otišao je korak dalje. Oni su, u saradnji sa svetski poznatim bihejvioristom za životinje Dejvidom Sandsom, napravili plej-listu pesama za koje tvrde da će oduševiti vaše četvoronožne prijatelje.

U istraživanju su ispitivali efekte različitih aspekata muzike na pse i došli do dve liste. Jedna ima za cilj da opusti vašeg psa i tako doprinese njegovom zdravlju, dok bi druga trebalo da ga učini srećnim.

 

I, da ne dužimo, evo spiska omiljenih psećih pesama:

 

Pesme za pseću sreću:

The Prodigy — Firestarter

Major Lazer, Fuse ODG & Nyla — Light it Up

Skepta — Shutdown

Daya — Sit Still, Look Pretty

Timbaland, Keri Hilson, D.O.E. – The Way I Are

Avicii — Wake Me Up

Salt-N-Pepa — Push It

OutKast — Hey Ya!

Underworld — Born Slippy (Nuxx)

Bee Gees — Stayin’ Alive

 

Pesme za opuštanje:

Bob Marley & The Wailers — Could You Be Loved

Adele — Someone Like You

Blur — Parklike

Justin Bieber — Love Yourself

Caribou — Can’t Do Without You

Baz Luhrmann — Everybody’s Free (To Wear Sunscreen)

The Stranglers — Golden Brown

Queen — Bohemian Rhapsody

Snoop Dogg, Charlie Wilson, Justin Timberlake —Signs

Pulp — Common People

 

Kad malo bolje pogledate, čini se da ukus naših ljubimaca nije toliko drugačiji od našeg. Bilo bi zanimljivo kada bi neki ovdašnji stručnjak pokušao da napravi top-listu omiljenih domaćih pesama za pse. Da li bi naši ljubimci više uživali uz Cecu ili uz „Partibrejkerse”? Ili bi ipak voleli Zdravka Čolića? Šalu na stranu, i ranije su rađena ozbiljna istraživanja o uticaju muzike na pse i pokazalo se da ona zaista može da ima blagotvorno dejstvo.

 

Psi i bubnjevi

Ipak, kada je reč o muzičkom ukusu, „Deezer-ova” lista nije baš u skladu sa onim za šta se obično smatra da prija psima. Raniji eksperimenti su uglavnom pokazivali da psi baš ne uživaju uz previše žustar ritam jer ih udarci bubnjeva podsećaju na zvuk pucnja (grupa „Prodigy”, na primer, teško da može da se pohvali suptilnim i nežnim ritmovima). Isto tako, jedno istraživanje je pokazalo da psi ne vole kad se u pesmi previše puta čuje reč „ne”.

 

U krajnjem slučaju, zašto biste se oslanjali na tuđe teorije i eksperimente. Pustite vašem ljubimcu pesme sa ove liste, pokušajte i s muzikom koju vi volite, pa nam javite koje su omiljene pesme vašeg psa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija