• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92/Informer.rs

27.10.2018

12:32

PRAVILNIK UREĐUJE SLAVLJE: Evo koga vaša deca MORAJU da pozovu na rođendan!

Ljubav

PRAVILNIK UREĐUJE SLAVLJE: Evo koga vaša deca MORAJU da pozovu na rođendan!

Podeli vest

Šta tačno propisuje pravilnik o suzbijanju diskriminacije u školama kad je reč o dečjim rođendanima? Zadire li država u privatnost učenika ili samo štiti decu od diskriminatornog ponašanja?

Suština ovog problema je u načinu podele pozivnica na dečji rođendan tokom časa kom prisustvuju svi đaci i učiteljica, kažu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za portal B92. 

- Ne možete podeliti pozivnice preskačući jedno-dvoje-troje dece zbog njihovih ličnih svojstava. U Pravilniku nigde ne piše da neko mora svu decu da pozove na rođendan. Roditelji mogu da pozovu koga god žele. Pošto se radi o deci mlađeg uzrasta koja ne razumeju zašto ih neko izdvaja iz celine, kod njih izuzimanje može da izazove doživljaj odbačenosti i neprihvatanja, mogu da budu povređena i tužna. Teško im je objasniti zašto se razlikuju i zašto ih neko ne želi - navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva, koje je kreator Pravilnika. 

Oni dodaju da je Pravilnik važan jer uređuje postupanje ustanove u slučaju kada se sumnja da se dogodilo ili zaista i dogodi diskriminatorno ponašanje odnosno kada se nekome vređa ugled, čast ili dostojanstvo. 

- Niko ne sprečava roditelje da pozovu koga god žele i pozivnice podele na drugi način: na odmoru, pre ili posle časova. To je odluka roditelja i vaspitni model porodice - pojasnili su iz Ministarstva.

Foto: Pixabay

Psihoterapeut doktor Zoran Milivojević kaže da deca u odeljenju razvijaju emocionalne odnose, simpatije i empatije i pita se zašto slavljenik da pozove na rođendan na primer pojedinca koji ga na neki način maltretira. 

- Ovim svakako država ulazi u privatnost građana, a država treba da uređuje ono što je javno, ali ne i ono što je privatno - rekao je Milivojević za B92. 

Činjenicu da roditelji izdvajaju sve više novca za proslave dečjih rođendana i igraonice se utrkuju u pružanju novih sadržaja i povoljnostima plaćanja, Milivojević pojašnjava kao tradiocionalnu karakteristiku "da volimo da se pokažemo". 

- Mi smo narod koji se tako pokazuje. Bilo da su rođendani, ispraćaji u vojsku ranije i slične proslave. Plašim se, kad je reč o Pravilniku, da može da bude kontraproduktivan i u samom odnosu među decom - dodao je on. 

Pravilnik o postupanju ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti ili dostojanstva ličnosti u primeni je od 1. septembra ove godine, a u njemu se između ostalog kao tipična situacija diskriminatornog ponašanja navodi "ignorisanje i izbegavanje kontakata sa učesnikom obrazovanja zbog njegovog ličnog svojstva".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija