• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

25.02.2019

22:14

SA PIJACE NA LICE: Pripremite kožu za proleće!

Ljubav

SA PIJACE NA LICE: Pripremite kožu za proleće!

Podeli vest

Kako bi koža vratila zdrav sjaj, bila zategnuta i upijala još uvek nežne zrake sunca, donosimo vam kratak i poučan vodič za pripremu kože u prelazu sa zime na toplija godišnja doba

Koža tokom zime podnosi oštre vremenske uslove koji mogu da ostave traga ako ne vodimo dovoljno brige o njoj. Osim toga, većinu vremena provodimo ušuškani kod kuće i čekamo toplije vreme. Kako bi koža vratila zdrav sjaj, bila zategnuta i upijala još uvek nežne zrake sunca, donosimo vam kratak i poučan vodič za pripremu kože u prelazu sa zime na toplija godišnja doba.

Piling kože lica i tela

Svi znamo koliko je piling kože lica potreban da bi se uklonile odumrle ćelije i očistio površinski sloj kože, ali često zaboravljamo na kožu tela. Osim što će vaša koža izgledati lepše i biti meka na dodir, redovan piling osigurava vam lakše tamnjenje tokom sunčanih dana i uravnotežen izgled kože.

Foto: Shutterstock

Piling možete napraviti od smeđeg šećera i kokosovog ulja u srazmeri 2:1, a ukoliko planirate da ga koristite u borbi protiv celulita, nabavite i ulje semenki grožđa ili neko drugo eterično ulje koje je pogodno za ovu namenu, poput geranijuma, ruzmarina ili limunove trave.

KOLAGEN VRAĆA MLADOST: Oslobodite se bora, ojačajte kosu i zglobove...

Zaboravite na teške pudere

S dolaskom toplijeg vremena više vam nije potrebno potpuno prekrivanje i težak puder za lice. Okrenite se laganijim proizvodima poput toniranih, BB i CC krema. Takođe, poželjno je koristiti hidratantne kreme umesto bogatih zimskih krema za lice, jer vaša koža više neće gubiti toliko vlage.

Za lice možete koristiti proverenu mešavinu smeđeg šećera i meda.

Naglasak na hidrataciji

Koliko god se hidratacija činila uobičajenom, ona je ključna za zdrav izgled vaše kože. Pobrinite se da ne osetite zatezanje kože i ne ustručavajte se da koristite ulja lagane teksture u svakodnevnoj rutini. Prirodna ulja poput ulja koštica kajsije, jojobe ili semenki grožđa osiguravaju optimalnu hidrataciju za vašu kožu. Najbolje ih je koristiti kao noćnu negu, dok ujutro možete nastaviti s uobičajenom kremom za lice.

Foto: Shutterstock

 

Takođe, upotrebljavajte ružinu vodicu (hidrolat), koja, osim što ima predivan miris, odlično vlaži kožu.

Pojačajte SPF zaštitu

Tokom tmurnih dana nemamo naviku da koristimo proizvode s UV zaštitom, a naša je sreća što tokom zime još možemo i da se izvučemo. Nažalost, s prolećem dolazi više sunčanih dana i svi znamo da je preterano izlaganje sunčevim zracima štetno i uzrokuje brže starenje kože, te je hidratantna krema sa minimalnim faktorom 15 obavezna.

 

UZ NJIH SE VIŠE SMEJEMO: Zašto su starija žena i mlađi muškarac savršena kombinacija?

Čišćenje kože

Možda se čini trivijalnim, ali čišćenje kože na kraju svakoga dana ključno je za zdravu i lepu kožu. Ukoliko svakodnevno nanosite šminku, koristite kvalitetno, blago sredstvo za čišćenje lica, poput micelarne vode za nežno uklanjanje nečistoće.

Foto: Shutterstock

Ljubiteljima kućne kozmetike poslužiće kokosovo, maslinovo ili bademovo ulje, ili kombinacija mleka i jogurta (ili samo jedno od ovo dvoje) sa par kapi bilo kog ulja za negu kože.

Maska za lice

Ukoliko već nije, maska bi definitivno trebalo da bude deo vaše nedeljne rutine. Maska za lice izvlači nečistoće, pomaže u smanjivanju bora i stabilizuje problematičnu kožu. Redovno upotrebljavajte maske za lice na bazi voća i povrća bogatog beta-karotenom, kao što su šargarepa, kruška, jabuka, avokado i mango.

 

NAPOLEONOV KOMPLEKS: Da li su niži muškarci agresivniji?

Možete probati kombinaciju od pola šolje jogurta, pola izgnječenog avokada i četvrtine šolje meda ili izrendajte jednu očišćenu jabuku, a zatim joj dodajte kašiku jogurta, kašiku meda, kašiku ovsa i pola kašike cimeta. Jednu do dve narendane šargarepe možete kombinovati sa belancetom, pa dodati kašičicu maslinovog ulja i malo meda.

Nakon maske obavezno nanesite kremu ili lagano ulje za lice, a ne zaboravite ni kožu vrata i dekoltea.

Foto: Shutterstock

Sastojci na kojima će vam koža biti zahvalna:

o Med - deluje regenerativno, protivupalno i vlaži dehidriranu kožu
o Propolis - deluje protivupalno i stimuliše regeneraciju kože, a dodaje se u maske ili meša s medom
o Ovas - je bogat vitaminom B koji kožu održava zdravom, kao i vitaminom E koji usporava proces starenja. Umiruje kožu, smanjuje upale, svrab i deluje hranljivo na ispucalu kožu
o Kokosovo ulje - nežno zadržava postojeću vlagu u koži, omekšava i preventivno deluje protiv bora
o Aloe vera - primenjuje se za izuzetno suvu, dehidriranu i zrelu kožu. Smanjuje nadraženost, deluje protivupalno, regeneriše i podstiče rast ćelija
o Banana - umiruje, omekšava kožu i vraća joj vlažnost
o Ulje avokada - blagotvorno deluje na suvu, osetljivu i stariju/zrelu kožu, bogato je masnoćom i obiluje vitaminima E, B6 i C, kao i mineralima. Avokado se može koristiti svež ili u obliku biljnog ulja
o Glina - je bogata mineralima, dubinski čisti, umiruje, omekšava, detoksira i neguje kožu. Podstiče cirkulaciju i odlično deluje kod bolesnih stanja kože kao što su dermatitis, ekcem, psorijaza i seboreja
o Kakao u prahu - snažan je antioksidans, štiti kožu od štetnih uticaja slobodnih radikala koji ubrzavaju procese starenja, podstiče cirkulaciju, zaceljuje kožu i fino miriše. Sirovi kakao u prahu, čiji sastav nije manji od 70 odsto, koristi se za negu spolja i iznutra

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija