• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Miror/informer.rs

06.04.2019

18:03

OVO VAM NIKO NEĆE PRIZNATI! Šta kad roditelji JEDNO DETE VOLE "VIŠE"?

Ljubav

OVO VAM NIKO NEĆE PRIZNATI! Šta kad roditelji JEDNO DETE VOLE "VIŠE"?

Podeli vest

Istraživanja pokazuju da većina roditelja ima "mezimca" među decom. Oni nikada neće kazati deci da jedno vole više od drugih, ali u jednoj (anonimnoj) studiji iz 2016. godine 70 odsto očeva i 74 odsto mama je ipak priznalo da su jednom detetu malo naklonjeniji nego drugom ili ostalima

Da, roditelji imaju omiljeno dete, što ne znači da svoju drugu decu ne vole i da ne bi uradili sve za njih. A kad pitate decu, čak 85 odsto njih će vam reći da njihovi mama i tata imaju "omiljeno dete".

Kako to utiče na decu?

Pa ako roditelji decu tretiraju na različit način, tako da je i deci očigledno da mama i tata imaju "miljenika", efekti mogu biti razarajući, prenosi britanski "Miror".

ORASPOLOŽITE SE ZA 12 MINUTA! Naučno dokazana strategija, NE KOŠTA NI DINARA!

To može da izazove strašan razdor među decom, tako da braća ili sestre ni u odraslom dobu ne uspeju da uspostave blizak odnos. Posledice su naravno teže po dete koje nije bilo "omiljeno".

- Dete koje oseća da roditelji više vole njegovog brata ili sestru često se povlači, nemotivisano je u životu, jer je u ranim godinama sav trud da privuku pažnju i dobiju priznanje od sopstvenih roditelja bio uzaludan - objasnila je za Reader's Digest dr Jelena Gidenko, psihoterapeut.

Foto: pexels.com

- Kod te dece često se javlja depresija, mogu imati napade besa, često su ljubomorna. Pošto se ta deca osećaju kao da ih roditelji ne prihvataju, kasnije im je u životu teže da sami sebe prihvate, imaju problema sa samopoštovanjem -  objašnjava ona. 

Ali, i "omiljeno" dete će osetiti posledice. Deca koju su rodtelji favorizovali odrašće sa osećajem da su "posebna" i da pravila za njih ne važe, što može kasnije negativno da se odrazi na njihove veze sa drugim ljudima, kaže dr Gidenko.

DA LI STE IZNENAĐENI? Evo koliko često se ŽENE SEKSAJU u braku!

Šta možete da uradite?

Ne možete i nije ni dobro da pokušavate decu da tretirate jednako. Svi ljudi su različiti, imaju drugačije potrebe, i to važi i za decu. Ali, jako je važno da se trudite da budete fer u svakoj situaciji i da sa svakim detetom izgradite jedinstven odnos, koji će zadovoljiti njegove emocionalne potrebe.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mate

pre 5 godina

Ono dete koje je nesnalazljivije i nekako mu sve tesko ide dobija vise paznje a ljubav je podjednako raspodeljena.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija