• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

08.07.2019

10:09

RECIKLIRANA BAŠTA! Kako uzgajati nove biljke od ostataka povrća?

Ljubav

RECIKLIRANA BAŠTA! Kako uzgajati nove biljke od ostataka povrća?

Podeli vest

U zavisnosti od biljke, za prvi korak, odnosno klijanje, biće vam potrebno tek sasvim malo zemlje, peska ili šljunka. Čak i na terasi možete da gajite povrće, dovoljno je da pod bude metar sa metar površine i uz dobar raspored možete posaditi svašta

Da li ste znali da ostatke pojedinih kultura možete na jednostavan način da reciklirate, odnosno iskoristite za uzgoj novih biljaka? U zavisnosti od biljke, za prvi korak, odnosno klijanje, biće vam potrebno tek sasvim malo zemlje, peska ili šljunka. U nekim slučajevima biće dovoljna i samo posuda s vodom. Pojedine biljke će se vrlo brzo razviti i biće spremne za konzumiranje. Ostale ćete nakon klijanja morati da presadite u zemlju kako bi nastavile da se formiraju. Ipak, da je sve vredno vašeg truda, osetićete kada prvi plodovi budu spremni za berbu.

Ovakav oblik uzgoja ima mnogobrojne prednosti: ne morate da kupujete seme ili sadnice, čime ćete uštedeti novac, ali i dragoceno vreme; kvalitetno i sveže povrće biće vam nadohvat ruke i bićete sigurni da jedete hranu u kojoj nema pesticida, aditiva i ostalih štetnih supstanci.

POPAJ JE IPAK BIO U PRAVU! Spanać povećava mišiće!

Čak i na terasi možete da gajite povrće, dovoljno je da pod bude metar sa metar površine i, uz dobar raspored, možete posaditi svašta. Ako to nije slučaj, možda imate mesta za vertikalne police ili za saksije okačene na ogradu. Za početak probajte s nekoliko biljaka, da vidite da li vam se baštovanstvo u individualnoj režiji sviđa.

Sledi popis biljaka čije ostatke ne bi trebalo bacati jer iz njih možete uz minimalan trud uzgajati novu, zdravu biljku.

Salata (puterica, kristalka)

Ostatke lišća salate koje inače bacate stavite u posudu koju ste napunili s malo vode (2-3 centimetra). Posudu ostavite na toplom, dobro osvetljenom mestu, a tokom sledećih nekoliko dana lišće povremeno prskajte vodom. Ono će vrlo brzo proklijati i tada je spremno za sadnju.

Foto: Shutterstock

Rimska salata

Rimsku salatu možete uzgajati i iz korena. Odsecite koren salate i stavite ga u posudu s vodom, toliko da samo donji deo korena bude u vodi. Posudu ostavite na osunčanom prozoru i povremeno prskajte biljku. Uskoro će se pojaviti novi listovi koje možete da konzumirate. Koren rimske salate nakon što proklijala možete posaditi i u zemlju, a biljka će u tom slučaju sporije da raste, ali će biti izdašnija.

Klice graška

Osim što ih je vrlo lako uzgajati, klice graška su prepune vitamina, minerala i drugih preko potrebnih nutrijenata. Zar to nisu sasvim dovoljni razlozi da se i sami oprobate u njihovom uzgoju? Jednu šolju zrna graška dobro operite i stavite u staklenu posudu. Na ovu količinu graška dodajte tri šolje vode i ostavite da stoji nekoliko sati kako bi se semenke "probudile". Nakon toga vodu procedite, a teglu s graškom zatvorite gazom i učvrstite gumicom. Svaki dan zrnevlje nekoliko puta isperite čistom vodom, ali pripazite da vodu uvek dobro procedite kako se ne bi razvila plesan. Nakon 4-5 dana klice će biti spremne za "berbu" i konzumiranje. Osim graška, klice možete uzgajati i iz drugog povrća - brokolija, šargarepe, luka, spanaća, kupusa, rotkvice.

Crni luk

Luk je povrće koje je najlakše uzgajati. Odsecite koren luka sa sasvim malo ploda (jedan centimetar), stavite ga u posudu sa zemljom ili direktno u tlo i prekrijte s malo zemlje. Održavajte zemlju vlažnom i uskoro ćete uživati u sopstvenoj, zdravoj biljci.

Mladi crni luk

Odsecite komadić korena mladog luka i stavite ga u posudu s malo vode. U samo pet do sedam dana iz korena će izrasti cela nova ukusna i zdrava biljka.

Beli luk

Beli luk kao samostalnu biljku vrlo lako ćete uzgajati iz samo jednog njegovog čena, koji možete da posadite direktno u tlo. Posudu ostavite na toplom, vlažnom, osunčanom mestu, što će ubrzati razvoj i rast. Nakon što mlada biljka nikne, podrežite joj izdanak - tako ćete pospešiti formiranje i rast glavice.

DA LI? Dobar seks mora da bude spontan!

Praziluk

Umesto da ga bacite, koren praziluka takođe možete da reciklirate - stavite ga u posudu s malo vode i ostavite na osunčanom mestu, a svakih 5-6 dana promenite vodu. Kada izraste zeleni deo biljke, možete da ga odsečete i upotrebite. Koren ostavite u vodi jer će biljka nastaviti da raste i tako ćete uvek pri ruci imati svež i ukusan plod.

Foto: Shutterstock

Krompir

Krompir takođe može da se sasvim jednostavno uzgaja iz njegove kore. Izaberite plod koji ima dovoljan broj "okaca" - to su područja iz kojih će se kasnije razviti klica. Isecite krompir tako da svaki komad kore koji planirate da posadite ima po dva okca i debljinu barem jedan centimetar. Ostavite komade kore dva dana na prozračnom mestu kako bi se rezovi osušili, što će sprečiti truljenje, a potom ih posadite u vlažnu zemlju i redovno zalivajte.

Kupus

Kupus se uspešno reciklira na isti način kao i salata, iz otpadaka lišća ili iz korena. Možete ga uzgajati u posudi s vodom ili koren posaditi direktno u tlo. Ako ga sadite u zemlju, posadite ga plitko, a zemlju održavajte vlažnom kako bi se podstaklo klijanje i rast biljke.

PRETERALI STE SA SUNČANJEM? Ovi saveti će vas spasiti!

Celer

Nakon što ste iskoristili celer, njegov koren potopite u posudu s vodom. U razdoblju od desetak dana koren će proklijati i tada je spreman za sadnju, a već nekoliko nedelja nakon sadnje formiraće se nova glavica celera, koju možete da iskoristite u svojim kulinarskim majstorijama. Koren svakako sačuvajte i ponovite postupak.

Foto: Shutterstock

Đumbir

Đumbir je poznat i kao prelepa ukrasna biljka, što je dodatni razlog da ga sami uzgajate. Odsecite komadić korena đumbira i posadite ga u posudu sa zemljom, a posudu smestite na svetlo, osunčano mesto (ne direktno na sunce) i zemlju održavajte vlažnom. Nakon što biljka izraste, možete u potpunosti da je izvadite i s novim komadom korena ponovite postupak. Ako vam ne treba velika količina, odsecite samo komadić gomolja, a ostatak biljke vratite u zemlju. Biljka će nastaviti da se razvija, a vi ćete uvek imati svežu i zdravu namirnicu nadohvat ruke.

JUTARNJA ŠETNJA LEK ZA MNOGE PROBLEME! Deset razloga da ustanete ranije!

Začinsko bilje

Začinske biljke poput bosiljka i nane takođe je izuzetno lako uzgajati - dovoljno je odseći komadić stabljike i staviti ga u vodu kako bi se razvilo korenje. Nakon toga, biljku je potrebno posaditi u zemlju i redovno zalivati. A sigurno ćete se složiti da nema ništa ukusnije od domaćeg, sveže ubranog začinskog bilja.


 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija