• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: lovesensa.rs

12.10.2019

21:34

ZAVIST IZJEDA IZNUTRA! Izbegnite zamke na DRUŠTVENIM MREŽAMA!

Ljubav

ZAVIST IZJEDA IZNUTRA! Izbegnite zamke na DRUŠTVENIM MREŽAMA!

Podeli vest

Iako društvene mreže imaju brojne prednosti kao što su povezivanje sa ljudima koje nemamo prilike često da viđamo ili informisanost o događajima i stvarima koje su predmet naših interesovanja, one mogu i biti izvor ogromne frustracije

Prelistavanje albuma i postova naših prijatelja sa Fejsbuka ili Instagrama može biti zabavna razbibriga ali u poslednje vreme se sve više pretvara u takmičarski sport: čiji život je bolji, lepši i uspešniji. Iako iza razigranih fotografija sa letovanja ne stoji pod obavezno i stvaran život mi smo u konstantnom raskoraku sa svojim realnim životom i onim kako želimo da ga predstavimo na društvenim mrežama.

Foto: Printscreen You Tube

 

Kupili smo nove cipele i ponosno ih slikamo i kačimo na Fejsbuk, ali fotografija ne priča i o pet čekova koje smo ispisali ili o tome da smo za to zadovoljstvo štedeli godinu dana odričući se svega drugog. Kako bismo izbegli da se osećamo loše pod sve većim uticajem lažnih života sa društvenih mreža magazin Psychology today savetuje sledećih 5 koraka.


Tražite veze a ne poređenja

 Psiholog Mič Prinstin sa Univerziteta Severne Karoline savetuje da ograničite vreme koje provodite na društvenim mrežama. Umesto da pasivno skrolujete i pregledate sadržaj, šaljite private poruke i koristite ove platforme kako biste se povezali sa porodicom, prijateljima ili potencijalnim pslovnim partnerima.

Poredite se ali samo malo

Decenije istraživanja rađenih na temu poređenja sa boljima od sebe zaključuju da ponekada poređenje sa malkice boljima od sebe može imati i pozitivne efekte. Deca koja se upoređuju sa svojim vršnjacima koja su za ocenu ili dve bolji od njih, mogu efikasnije popraviti svoje ocene. 

KO NE VOLI MOG PSA, NE VOLI NI MENE! Da li je ljubimac važniji od partnera?!

Prebrojte svoje blagoslove

Ako se fokusirate na dobre stvari koje čine vaš život, manje će vas frstrirati sadržaj na društvenim mrežama koji vas stalno podseća šta nemate. U ovom slučaju možete koristiti tehniku poređenja ali ne sa boljima od vas već san a primer, svojim precima koji su svakako imali daleko lošije uslove života nego vi danas.

Poredite se sami sa sobom

Svoje uspehe i napredak u životu ne treba meriti sa drugima već sa svojim prošlim dostignućima. Prema rečima psihološkinje Sonje Ljubormirski sa Univerziteta Kalifornije, srećni ljudi koriste sebe kada vrše internu evaulaciju. Dobri trkači svoj rezultat ne porede sa tuđim već sa svojim prethodnim rezulatom.

Radujte se drugima

Budući da društvene mreže često generišu zavist što je po svojoj prirodi negativno i neprijateljsko osećanje, probajte da u tim silnim postovima nađete nešto čemu se divite i što u vama izaziva divljenje i poštovanje.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija