• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/24sata.hr

20.12.2019

08:51

10 TRIKOVA KAKO MOŽETE ISKORISTITI BRAŠNO Jedan će vam se POSEBNO SVIDETI

Ljubav

10 TRIKOVA KAKO MOŽETE ISKORISTITI BRAŠNO Jedan će vam se POSEBNO SVIDETI

Podeli vest

Domaćice koriste brašno uglavnom za pravljene testa, ali ono može poslužiti i za mnoge druge namene.

Služi kao suvi šampon

Malo brašna možete da iskoristite kako biste očistili kosu “na suvo”, odnosno upili višak masnoće. Pre toga važno je da prosejete brašno, jer će vam tako biti lakše da ga ravnomerno nanesete. Pospite prosejano brašno na koren kose pomoću mekane četke za šminkanje. Pustite da brašno odstoji 30 minuta, zatim ga istresite ili iščešljajte iz kose. Najbolje je da ovo izvedete u kadi, kako ne biste napravili nered u kupatilu. Brašno će upiti višak masnoće iz kose i ona će nakon ovog tretmana izgledati mnogo svežije.

Pomoć protiv bubuljica

Da biste se brže rešili bubuljica, pomešajte malo brašna s medom. Prekrijte flasterom i ostavite da deluje preko noći. Ujutru isperite i bubuljica bi trebalo da bude znatno manja zahvaljujući umirujućem delovanju meda i brašna, koje će ga isušiti budući da izvlači masnoću.

Za sazrevanje avokada

Ako imate avokado koji još nije posve zreo, možete upotrebiti brašno kako biste ubrzali proces zrenja. Stavite avokado u papirnu kesu, pokrijte ga brašnom i ostavite tako da odstoji jedan dan. Avokado bi nakon toga trebalo da bude spreman za jelo.

Odbija mrave

Poznato je da so odbija mrave, a sličan učinak ima još jedan beli prah, a to je upravo brašno. Zato - ukoliko uočite mrave negde u kući, pospite to područje brašnom. Mravi ne vole praškastu strukturu ni ukus brašna, pa će izbegavati to područje.

Čisti masnoće

Pospite brašno po prolivenom ulju ili nekoj drugoj masnoći i biće vam lakše da ga uklonite. Pazite da to ne činite rukama ako je ulje još vruće.

Odlično za oblikovanje

Brašno nije samo praktično - može da bude i zabavno! Upotrebite brašno i malo bebi ulja kako biste dobili “testo” za oblikovanje poput plastelina, koji deca vole. Pomešajte osam šoljica brašna sa šoljicom babi ulja. Osetiće se da je smesa od brašna, ali možete je oblikovati u koji god oblik želite.

Napravite domaći lepak

Pomešajte brašno i vodu u jednakoj razmeri i mešajte dok ne postane glatko. Smesa bi trebalo da bude kao za palačinke. Izlijte je u lonac i zagrevajte na srednjoj temperaturi. Konstantno mešajte dok ne proključa pa maknite s vatre i pustite da se ohladi. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i nanosite četkicom.

Očistite bakar

Pomešajte brašno i so u jednakoj razmeri s dovoljno sirćeta da se formira pasta. Nanesite pastu na bakarnu površinu i pustite da odstoji dok se ne osuši. Isperite predmet toplom vodom i biće čist i sjajan.

Osvežite špil karata

Stari špil karata možete osvežiti brašnom. Stavite karte u kesicu s puno brašna, zatvorite i dobro protresite kako bi prekrilo sve karte. Brašno će upiti nečistoće poput vlage i masnoća i biće ih lakše ukloniti čistom, suvom krpicom.

Daje sjaj posuđu

Nakon čišćenja svojih uređaja od nerđajućeg čelika, možete da upotrebite malo brašna kako biste ih ispolirali. Samo pospite malo brašna na čistu suvu tkaninu i izglancajte aparate kako bi zablistali.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija