• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Prva.rs/informer.rs

08.03.2020

15:52

ZAŠTO U VEŠ MAŠINU TREBA STAVLJATI TENISKU LOPTICU, a obuću NIKADA! 7 sjajnih trikova za pranje veša!

Ljubav

ZAŠTO U VEŠ MAŠINU TREBA STAVLJATI TENISKU LOPTICU, a obuću NIKADA! 7 sjajnih trikova za pranje veša!

Podeli vest

Stručnjak za hemijsko čišćenje Vil Langston iz Velike Britanije ruši sve mitove o pranju i daje neprocenjive savete koji će vam sačuvati odeću i obuću

Stručnjak za hemijsko čišćenje Vil Langston iz Velike Britanije ruši sve mitove o pranju i daje neprocenjive savete koji će vam sačuvati odeću i obuću!

1. Da li obuću treba prati u mašini za veš?

Mnogi se odlučuju na ovo rešenje - ubace patike ili nežne čizmice u veš mašinu, operu na nežnom programu i problem pranja osetljive obuće je rešen.

KREMA ZA PREDEO OKO OČIJU lako se pravi, a odlična je i kao poklon!

SIMBOLIKA CVEĆA I NJEGOVE BOJE! Šta odabrati za 8. mart?

- Strogo savetujemo da ovo nikada ne radite. Toplota vode u mašini može potpuno da uništi lepak na obući koji sve delove drži zajedno, a mašinsko pranje može i potpuno da deformiše oblik obuće. Postoji još jedna neprijatna mogućnost - obuća može da se skupi i za nekoliko brojeva, u zavisnosti od toga od kojeg materijala je napravljena - kaže Langston, a prenosi Stil.

Foto: Shutterstock

2. Da li belo vino skida fleke od crvenog vina?

- Definitivno ne
- uverava stručnjak. - Odeću sa flekama od vina najbolje je potopiti u prohladnu vodu, a prethodno naneti tečni deterdžent na mrlju. Nakon što fleka nestane, operite na uobičajen način.

 

DA LI SPAVATE SA ZATVORENIM ILI OTVORENIM USTIMA? Evo zaštio je to važno!

3. Zašto treba staviti tenisku lopticu u bubanj pre pranja?

- Ovaj trik vaše peškire čini mekšim i pufnastim - kaže Lagston.

4. Da li više praška znači čistiji veš?

- Apsolutno ne. Maksimum deterdženta u pregradi označen je s razlogom. Štaviše, višak deterdženta može da vam napravi problem, uključujući bele fleke na odeći, čudne mirise, ali i zapušen odvod - smatra stručnjak.

Foto: Pixabay

5. Da li mašina treba da se pere?

Svi verujemo da se mašina dok pere veš usput u sama opere. Ali, mašina bi ipak trebalo da se pere i prazna, i to maksimalno na svakih 6 nedelja na najtoplijem i najdužem ciklusu pranja.

- Kako biste bili sigurni da ste ubili sve bakterije, dodajte malo sirćeta ili izbeljivača - savetuje Langston.

(VIDEO) VEŽBE KOJE POMAŽU DA VA*INA BUDE UŽA, a time i se*s uzbudljiviji!

6. Da li je hladno pranje bolje za životnu okolinu?

- Da, a pritom određeni materijali uopšte ne zahtevaju vruću vodu. Za peškire, posteljinu i intimni veš preporučuje se što topliji program, kako bi se ubile bakterije, a sve ostalo - ne. Hladno pranje je sjajan način da sprečite zagađenje okoline, ali i uštedite struju - 90 odsto struje mašina potroši za grejanje vode, a samo 10 za pranje. Takođe, hladno pranje vam više čuva stvari - boja manje bledi, veš ne može da se skupi i istanji. U hladnoj vodi slobodno možete da perete veš svakakvih boja - nema šanse da neka pusti i ofarba sve ostalo
- objašnjava Langston.

ZAMENE ZA MLEKO, MESO I JAJA: Evo kako da unesete proteine tokom posta!

7. Da li deterdžent ubija bakterije na odeći?

- Ne. A to ne čini u potpunosti ni visoka temperatura. Jedini siguran način da ubijete sve bakterije jeste da dodate izbeljivač na bazi hlora ili ulje borovine pre pranja. Veš se odlično dezinfikuje i u mašini za sušenje veša - zaključuje ekspert.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija