• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Miss7.24sata.hr./informer.rs

14.03.2021

21:12

KROMPIR, LUK, JABUKE... Jako je važno znati gde se SKLADIŠTE OVE NAMIRNICE, kako bi što duže TRAJALE!

Ljubav

KROMPIR, LUK, JABUKE... Jako je važno znati gde se SKLADIŠTE OVE NAMIRNICE, kako bi što duže TRAJALE!

Podeli vest

Trikovi za pravilno skladištenje hrane uvek dobro dođu jer to produžava trajanje namirnicama i sprečava da hranu koju smo kupili na kraju bacimo

Što je živa šteta, bacili smo i taj novac, da ne govorimo o etičnosti bacanja hrane, ekološkom aspektu itd.

Kako ovih dana, što zbog panike, što zbog razumnih mera predostrožnosti kupujemo i više nego inače, korisno je znati kako da sva ta hrana što duže ostane sveža i jestiva...

Foto: pixabay.com

1. Maslinovo ulje

Jednom otvoreno, maslinovo ulje može se užegnuti unutar nekoliko meseci. Ako ga ne trošiš u velikim količinama, radije ga kupuj u malim pakovanjima, od pola litre ili 0,75 dl.

2. Sir

Neka diše! Sir treba držati u frižideru, ali i ambalaži koja propušta vazduh, na primer zamotanog u masni papir. Izbegavaj plastičnu foliju, kese, čak i aluminijsku foliju - ubuđaće se ako dugo stoji zamotan. S druge strane, držiš li ga na vazduhu, brže će se stvrdnuti (ako ga dugo ne potrošiš), ali i dalje će biti jestiv - možeš ga naribati na testeninu, tople sendviče i sl.

3. Maslac

Jednostavno ga zamrzni, dobro to podnosi. Neće promeniti i ukus ni teksturu. Znak da ti maslac predugo stoji u frižideru i da ga hitno trebaš zamrznuti: počeo je da menja boju, spolja je postao tamniji nego što je iznutra.

4. Smeđi šećer

Smeđi šećer voli se stvrdnuti i pretvoriti u grudu koju je teško razbiti. Stoga ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, bez pristupa vazduha, a dobar je trik u nju staviti nekoliko kriški jabuke ili čak krišku hleba. Šećer će iz njih upiti

5. Majonez

Neka stoji u vratima frižidera. Ako je na polici frižidera gde je temperatura niža, masnoće bi se mogle razdvojiti, odnosno na majonezu pojaviti uljasti sloj. U vratima, kažu, može trajati i daleko iza datuma naznačenog na pakovanju.

6. Brašno

Brašno od celovitih žitarica, odnosno integralno brašno treba držati na hladnom jer ima visok udeo masnoća pa se lakše kvari ako ga držiš u špajzu. Drži ga u posudi u koju ne prodire vazduh, u frižideru. 

7. Mlevena paprika, čili, kajenski biber

Ove crvene začine drži u frižideru, duže će ostati svež, intenzivnog ukusa i zadržati jarko crvenu boju - toplina i svetlost to uništavaju.

Foto: Pixabay

8. Krompir

Mesto na kojem se krompir najbolje čuva je hladno, vlažno, mračno i prozračno. Idealna je temperatura od 5 do 12 °C, no te uslove nema svako. U frižideru ih nije dobro čuvati, a ako ih čuvaš na toplom mestu pobrini se bar da su u mraku da ne proklijaju i da nisu u plastičnoj kesi, moraju disati. Pozelene li, nemoj ih jesti. To je znak da su puni glikoalkaloida od kojih ti može biti zlo. 

9. Luk

Luk treba držati na prozračnom mestu, u košari, ne u plastici. Nikad ga nemoj držati pokraj krompira, zbog gasova koje krompir otpušta će brže proklijati. Ako upotrebite samo pola glavice luka, ostatak zamotaj u plastičnu foliju i stavi u frižider.

10. Beli luk

I beli luk treba držati u posudi gde je dobra cirkulacija vazduga, ali može se i zamrznuti. Na primer možeš ga naseckati, staviti u malo ulja i zamrznuti kao kockice leda. Kad kuvaš, samo ubaciš tu kockicu u činiju u kojoj pripremaš hranu. Ako ti je to previše posla, očisti režnjeve i zamrzni ih u kesici. 

Foto: Pixabay

11. Jabuke

Frižider nije idealno mesto za jabuke, duže će ostati sveže držiš li ih na umereno hladnom mestu - podrumu, garaži, negrijanom špajzu. Umotaj svaku pojedinačnu voćku u papir, novinski je dobar, jer će to da spreči da se isušuju i naboraju. I redovito ih pregledavaj, ako se koja pokvarila, upropastiće i ostale. Makni je što pre.

12. Citrusi

Naranče, limuni, grejp duže će ostati sveži u frižideru. Takođe, iscediš li ih i napraviš sok, možeš ga zamrznuti. Sok od limuna požeš zamrznuti u obliku kockica, u kalupu za led - jedna kockica bit će taman porcija za čaj i slično.

13. Zelena salata

Zelena salata brzo uvene, ali evo kako može najduže ostati čvrsta i sveža, čak i više od sedam dana: salatu stavi u zatvorenu plastičnu posudu obloženu s papirnatim papirom. Papir možeš staviti i između glavica salate.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

RADIKALNI DETOKS RUSKE DOKTORKE! Čisti creva i sprečava razvoj najtežih bolesti!
Recepti

RADIKALNI DETOKS RUSKE DOKTORKE! Čisti creva i sprečava razvoj najtežih bolesti!

Sve bolesti započinju u razvijaju se u crevima. Ovako je još Hipokrat objašnjavao značaj detoksikacije celog organizma, a u savremenim uslovima ova tvrdnja se obistinjuje suočavanjem sa sve većim brojem obolelih od raka debelog creva. Ruskinja, Viktorija Semjonova već godinama unazad uspešno leči svojim receptom za radikalnu detoksikaciju, odnosno čišćenje svih toksina iz creva.

14.03.2021

22:05

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija