• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Independent/

30.03.2020

22:06

NEMOJTE DA BUDETE DEO STATISTIKE! 5 načina da vam brak opstane tokom izolacije!

Ljubav

NEMOJTE DA BUDETE DEO STATISTIKE! 5 načina da vam brak opstane tokom izolacije!

Podeli vest

Stručnjaci otkrivaju kako se može olakšati napetost između parova u ovom teškom periodu...

Ako se držite propisanih mera tokom pandemije covid 19, velike su šanse da viđate svoje partnere, supružnike i ostale članove porodice više nego ranije. Samoizolacija pojačava anksioznost i depresiju, te će ovaj period sigurno uticati na vaš odnos sa voljenom osobom.

Independent piše da zbog samoizolacije advokati već predviđaju porast broja razvoda do kraja godine, prenosi Net.hr.

NJIHOVA OBEĆANJA MOŽETE DA OKAČITE 'MAČKU O REP'! Ovim znacima nemojte previše da verujete!

NA NOGE LAGANE! Kućna gimnastika i za bolje raspoloženje!



- Naše veze biće izuzetno važne za nas u ovom neizvesnom periodu, ali samoizolacija, socijalna distanca i briga oko finansija pojačaće pritisak - tvrdi Ejdan Džons, direktor organizacije Čeriti.

Ne pretpostavljajte kako se druga osoba oseća

Pandemija koronavirusa je nešto sa čime se dosad nismo susreli, bilo na društvenom planu, bilo u našim vezama, te je ovo novo iskustvo za svakoga.

Savetnica za veze Aoife Djuri kaže kako je najvažnije da ne pretpostavljate kako će druga osoba imati ista osećanja kao i vi u celoj ovoj situaciji. Ponekad mislimo da drugi osećaju iste emocije ili misle kao i mi. Pretpostavke hrane ogorčenost kada se pokažu pogrešnima.

Foto: Shutterstock

- Stoga, vodite jasne i otvorene dijaloge kako biste izbegli čitanje misli. Niko od nas ovo nije pre iskusio i svi ćemo se s time nositi na drugačiji način, što je sasvim normalno - smatra ona.

Komunicirajte

Uz mnogo napetosti i neizvesnosti, može biti teško održavati otvoreni dijalog, posebno ako ste uplašeni ili uzrujani.

ŠTA DA RADITE AKO VAS GREBE GRLO I IMATE 37, 5? Infektolozi dali svoje preporuke!

 

- Kada proživljavate ljutnju ili frustraciju, pokušajte ostati obzirni i reagovati prikladno - savetuje.

Ako ste anksiozni, najbolje je da kažete šta vas muči. Savetnica predlaže da odvojite vreme kako biste voljenima rekli šta vas tišti i da biste mogli reagovati netipično. Naravno, ovo ne opravdava okrutnost, ali ublažava reakciju zbog koje biste kasnije mogli da požalite.

Psihoterapeut Kejt Moli takođe tvrdi da je ključ u komunikaciji.

Foto: Shutterstock

- Jako je lako okriviti druge kada smo pod stresom, a to nikome ne pomaže - kaže Moli i savetuje da budete što jasniji, te ako ste frustrirani, da iskažete emocije u prvom licu jednine.

Prihvatite činjenicu da će okolnosti biti izazovne

Džons kaže da bi trebalo imati milosti prema sebi u ovom periodu.

KAKO DA VAM NAMIRNICE ZA KARANTIN DUŽE TRAJU? 13 lakih, proverenih trikova!

 

- Uprkos najboljoj mogućoj volji, u ovakvim okolnostima ćete se verovatno svađati. Ono što je bitno jeste kako ćete se poneti u tim trenucima. Ako se često svađate ili prepirete, onda će verovatno da se pretvori u razgovor u vezi sa virusom. Možda vi želite da znate što je više moguće o tome, dok vaš partner to odbija. Zapamtite da je mnogo različitih načina za nošenje sa stresom i da vaš način nije jedini - tvrdi stručnjak za veze.

Neka velike svađe pričekaju

Iako su tenzije normalne u ovoj situaciji, ne bi ih trebalo iskoristiti za izbacivanje svih problema u vezi.

Foto: Shutterstock

Džons savetuje da velike svađe ili razgovore ostavite po strani na neko vreme.

Možda neko od vas ima starije roditelje ili druge članove porodice sa zdravstvenim problemima zbog kojih se brine. "Pokušajte da shvatite da su vašem partneru te osobe na prvom mestu u ovom trenutku. Izaberite svoje bitke i pažljivo procenite jesu li vredne borbe u ovo vreme”, kaže stručnjak.

O OVOME SE MALO PRIČALO! Zašto je gojaznost VELIKI RIZIK ako se zarazite virusom?


Pobrinite se da nađete vremena jedno za drugo

Ako oboje radite od kuće i pokušavate da održite stabilnu vezu, onda morate jasno da razdvojite “kućni život” od poslovnog.

- Odvojte vreme za kućne poslove, ali neka to bude van ‘radnog vremena’. Mnogima će rad od kuće biti problematičan, jer vas ograničava na nekoliko načina, pa ne gomilajte dodatni stres oko kućnih poslova dok radite - predlaže Doli.

Foto: Shutterstock

Savetnik za parove Mari Blejket kaže da treba uspostaviti rutinu:

- Ne radite u pidžami. Pobrinite se da imate vremena za čaj, kafu, obrok. Ako imate baštu, izađite napolje i dišite. Ne radite puno radno vreme.

Moli preporučuje da uživate u zajedničkim interesovanjima ili aktivnostima, poput gledanja nove serije ili filma, kako biste podelili neke zajedničke trenutke van kućnih poslova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)
Društvo

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)

Nema sumnje da svako od nas pamti stresove koje smo doživeli zbog čekanja u dugim redovima i gubljenja vremena na obavljanje administrativnih poslova. Srećom, konačno možemo da odahnemo.

16.04.2024

08:00

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija