NAPRAVITE PECIVO LEPŠE NEGO U PEKARI! Saveti za NAJBOLJI žu-žu, pogačice, kroasane, kiflice i PICU!

Printscreen You Tube

17:06 Lifestyle 0

blic.rs/informer.rs | 31. 03. 2020.

NAPRAVITE PECIVO LEPŠE NEGO U PEKARI! Saveti za NAJBOLJI žu-žu, pogačice, kroasane, kiflice i PICU!

Kad god smo u dilemi šta bismo za doručak ili večeru, kao po nekom nepisanom pravilu izbor obično padne na smrznuto testo, pa su pogačice, žu žu, korasani ili pica sa gotovom korom redovni na našoj trpezi.

A kako je trenutno na snazi i vandredno stanje, pa se odlazak u prodavnicu i pekaru sveo na minimum, sva peciva od smrznutog kvasnog ili lisnatog testa koja dugo mogu da stoje u zamrzivaču najpraktičnije su rešenje za ukusan obrok kome ne mogu da odole ni najprobirjiviji “nećejedi”.

JEFTINO, A BRZO! Pita s pečurkama napravljena od domaćih kora! (RECEPT)

A da bi vam sva ova ukusna peciva bila bolja od onih koje kupujete u pekari, otkrivamo vam savete uz koje ćete biti pravi šampioni pekarstva.

* Da bi vam se žu žu lepo listao i narastao, pre pečenja ga nikada ne odmrzavajte. Pecite ga na visokoj temperaturi, najbolje na 220 stepeni i to 10 minuta ako vaša rerna ima ventilator, a ako ne, pecite ga pet minuta duže.

Printscreen You Tube

*Pogačice, kroasane, kiflice, paštetice ili rol viršle, pre pečenja morate da odmrznete, jer ako to ne učinite, sredina će ostati živa i gnjecava. Idealno je da testo odmrzavate u frižideru preko noći, a ako nemate mnogo vremena, ostavite ga na sobnoj temperaturi oko sat vremena. Nikako ih ne stavljajte u mikrotalasnu ili na neko toplo mesto, jer će se neravnomerno odmrznuti, pa se samim tim neće dobro ni ispeći. Pecivo uvek stavljajte u vruću rernu, da bi od toplote odmah počelo da raste.

*Blok lisnatog testa takođe odmrzavajte u frižideru preko noći, pa tek kada se odmrzne, rastanjite ga oklagijom. Filujte uz obe duže ivice, pa oba kraja urolajte do pola, pa isecite na mestu gde se rolati dodiruju. Ovako ćete se osigurati da vam rolat bude ravnomerno ispečen i da nema gnjecavih delova.

Printscreen You Tube

* Gotovo testo za picu biće još sočnije, ako ga prvo premažete tankim slojem kisele pavlake, pa nakon toga stavite kečap i priloge po želji. I njega uvek pečete na visokoj teperaturi ne više od deset minuta, jer je već polugotovo.

* Kada ređate pecivo u pleh, uvek pravite veći razmak, jer testo tokom pečenja naraste, pa ćete na ovaj način sprečiti da se slepi i bude gnjecavo.

* Ako ne potrošite svo testo ili pecivo, vratite ga u kesu, pa sve stavite u papirnu kesu, dobro zatvorite i vratite u zamrzivač. Ovako testo neće „povući“ miris iz zamrzivača i trajaće vam baš onoliko koliko i piše na pakovanju.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]