• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/n.lazović

06.07.2020

14:20

MIRIŠLJAVI NA 30+ STEPENI! Žalfija i ostala POMOĆ IZ BAŠTE protiv PREKOMERNOG ZNOJENJA!

Ljubav

MIRIŠLJAVI NA 30+ STEPENI! Žalfija i ostala POMOĆ IZ BAŠTE protiv PREKOMERNOG ZNOJENJA!

Podeli vest

Normalno je i zdravo znojiti se kada temperatura poraste, ali krugovi od znoja ispod pazuha, slepljena odeća i stalno vlažni dlanovi mogu da budu zaista neprijatni...

Mada ekstremno znojenje koje je četiri ili pet puta više od normalnog muči tek tri odsto ljudi, mnogi su u potrazi za savetima kako da se manje znoje i mirišu prihvatljivije. Sirće, žalfija, limun, soda bikarbona… samo su neki od pristupa ovom problemu.

OVA SAMONIKLA BILJKA LEČI GRIP, odlična je prevencija od virusa, puna je VITAMINA C... Ovako je najzdravija!

OVI NAPICI DIŽU IZ MRTVIH! Razbuđuju bolje od kafe, a DALEKO SU ZDRAVIJI!

Bez vlage i bakterija

Sirće pomaže u sužavanju pora na koži, a time i u kontroli znojenja. Koristite tufer od vate za nanošenje razblaženog jabukovog sirćeta na pazušni predeo tokom dana, da biste smanjili broj bakterija koje izazivaju neprijatan miris. Ipak ga nemojte koristiti odmah posle brijanja, jer bi moglo da izazove jako peckanje. Uz to, dobro je svaki dan popiti kašičicu sirćeta pomešanog s vodom, i to doprinosi regulisanju znojenja.

Foto: Shutterstock

Na sličan način, u podpazušne jame utapkajte tonik od hamamelisa, koji možete nabaviti u apoteci, a možete ga poprskati i direktno na kožu onoliko često koliko želite. Ova osvežavajuća tečnost isušuje i ostavlja prijatan miris.

PROZIRNA, SMEĐA, NARANDŽASTA, PA ČAK I PLAVA... Na šta ukazuje boja urina?

Umesto kupovnih pudera upotrebite sodu bikarbonu ili kukuruzno brašno za bilo koji problematični deo tela. Oba ova praha upijaju vlagu, a soda bikarbona ubija i neželjene bakterije.

Pomoć iz bašte

Ulje australijskog čajavca ima izuzetno antibakterijsko dejstvo, te ga možete stavljati na problematična mesta sve dok ne iritira vašu kožu. Ukoliko vam njegov karakteristični miris ne odgovara, dodajte eterično ulje lavande, bora ili nane. Neke osobe imaju neprijatneu reakciju kože na određena ulja, te pre njihovog nanošenja izvršite test na malom delu podlaktice.

Foto: Shutterstock

I mirisna začinska biljka žalfija se takođe bori protiv bakterija i smanjuje znojenje. Možete kupiti tinkturu žalfije, rastvoreno ulje žalfije u prodavnicama zdrave hrane, ili skuvati malo čaja od žalfije. Zahvaljujući taninu, sličan efekat daje i crni čaj, koji deluje kao prirodni antiperspirant. 

CEO ŽIVOT SE POGREŠNO I ČEŠLJAMO? Mnoge žene NE koriste PRAVILNO četku za kosu, evo šta se događa!

Sve bakterije, uključujući i vrste koje izazivaju neprijatne mirise, preživljavaju sa velikom teškoćom u jako kiselim sredinama, a kako agrumi, kao što je limun, menjaju ph vrednost kože čineći je kiselijom, namažite malo soka od limuna na problematična mesta i ostavite da se osuši.

Domaći dezodoransi

* Od sode bikarbone možete da napravite najjednostavniji dezodorans dodajući malo maslinovog ulja tek da se sve poveže u pastu. Dodajte još par kapi vašeg omiljenog parfema ili eteričnog ulja i dezodorans je gotov. Ako napravite veću količinu, smesu stavite u posudicu s poklopcem.

Foto: Shutterstock

* Za još jedan od jednostavnijih recepata vam je potrebno šest kašika kokosovog ulja, po četvrtina šolje sode bikarbone i gustina i eterično ulje lavande ili čajevca. Pomešajte sodu bikarbonu i gustin, dodajte kokosovo ulje i dobro izmešajte, pa sipajte i dve-tri kapi eteričnog ulja.

I NE MORA TAKO ČESTO! Koliko se*sa je dovoljno da bismo bili srećni?

* Dezodorans možete da napravite i od 0,5 dl maslinovog ulja, 10 g pčelinjeg voska, cvetića lavande (kupite čaj), listića ruzmarina i po 3,5 kašičice gustina i sode bikarbone. Sušenu lavandu i svež ruzmarin stavite u maslinovo ulje i držite na suncu nekoliko dana da "puste" aromu. Potom procedite maslinovo ulje i blago ga zagrejte, tek toliko da može da otopi malo pčelinjeg voska. Na kraju dodajte gustin i sodu bikarbonu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija