• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mogujatosama/informer.rs

17.09.2020

22:47

Kad vam ulje prsne na omiljenu košulju, PRIMENITE OVE TRIKOVE iskusnih domaćica!

Ljubav

Kad vam ulje prsne na omiljenu košulju, PRIMENITE OVE TRIKOVE iskusnih domaćica!

Podeli vest

Genijalni saveti...

Sigurni smo da vam je poznata ona situacija kada tokom recimo kuvanja prsne ulje na vašu omiljenu košulju, koju niste skinuli čim ste došli kući sa posla jer nemate vremena. Ili pak kada vam na garderobu kane sos za koji unapred znate da je skoro nemoguće pa skinuti tokom pranja, a pretpostavljate da ni hemijsko čišćenje neće mnogo učiniti po tom pitanju, naročito ako se radi o osetljivoj tkanini.

Foto: printscreen you tube

A kako da zaista uklonite u potpunosti fleke od ulja sa garderobe, saznajte u nastavku teksta. 

1. Prvi trik možete da primenite odmah - ukoliko je fleka sveža, što je bolja opcija, jer ne čekate da masnoća promeni strukturu tkanine na mestu gde je mrlja. Sve što vam je potrebno jeste talk-puder, ili još bolje - kukuruzno brašno, koje ćete staviti na mesto mrlje, nakon što ste tkaninu na tom mestu pokvasili mlakom vodom, pa ćete dobro istrljati tkaninu talkom ili kukuruznim brašnom. Mrlja bi u potpunosti trebalo da nestane. Napomena - pre nego što na tkaninu stavite puder talk ili kukuruzno brašno, prvo pomoću ubrusa uklonite višak masnoće.

2. Za skidanje fleke od masnoće može poslužiti i deterdžent za pranje suđa. Stavite ga direktno na mrlju pa ga što više utljavajte u tkaninu, i to pomoću stare četkice za zube. Uradite ovo sa obe strane tkanine, jer je masnoća sigurno sa lica prodrla i na naličje, i videće se njen trag.

3. Ukoliko je tkanina čvršća i otporna, onda možete primeniti i tehniku pomoću alkoholnog sirćeta, koji može da deluje poput razređivača za fleke. Ipak, ne treba da nanosite sirće direktno na fleku, već da pomešate vodu i sirće u razmeri 1:1, dodaje i malo deterdženta, pa da potopite tkaninu, ostavite je da tako odstoji par sati, i onda tek da je stavite regularno na pranje sa ostalim vešom.

4. Naravno, i u ovim situacijama nam od pomoći može biti soda bikarbona - magični sastojak višestruke namene u domaćinstvu. Pokvasite tkaninu, pospite sodu bikarbonu na mesta na kojima su fleke od masnoće, ostavite da deluje oko sat do dva, pa istljajte ta mesta pomoću stare četkice za zube. 

Drugi način je da preko sode bikarbone stavite i deterdžent za pranje sudova, pa da tako pripremljenu tkaninu ubacite sa ostalim vešom na pranje u mašinu.

5. O čemu još morate da povedete računa? Da je fleka sasvim uklonjena pre nego što tkaninu osušite, jer ako nije, kasnije ćete je se mnogo teže rešiti, jer se i masnoća osušila, te kao što smo pomenuli - promenila strukturu tkanine. Ukoliko fleka nije nestala, ponovite neki od procesa, dok je tkanina još uvek mokra.

Za više saveta i trikova u kuhinji i kući KLIKNITE OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija