• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.03.2021

08:55

CVEĆE JE IDEALAN POKLON ZA 8. MART ALI PAZITE ŠTA POKLANJATE! Nije svaka RUŽA pogodna za vašu damu, dok se za KARANFILE veruje da imaju MAGIJSKU MOĆ!

Ljubav

CVEĆE JE IDEALAN POKLON ZA 8. MART ALI PAZITE ŠTA POKLANJATE! Nije svaka RUŽA pogodna za vašu damu, dok se za KARANFILE veruje da imaju MAGIJSKU MOĆ!

Podeli vest

Ovaj praznik posvećen je ženama! U Srbiji se povodom 8. marta u vrtićima i školama organizuju priredbe, deca prave čestitke za njihove majke, a muškarci obično damama daruju poklone, kako bi im pokazali koliko cene njihovu ulogu u porodici, na poslu i u društvu generalno. A da li znate šta koji cvet simboliše i koji je odgovarajući za vama dragu damu?

Članicu socijalističke partije Klaru Cetkin i mnoge druge žene proslavila je pojava feminističkog pokreta krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka. Cetkinova je 1910. godine u Kopenhagenu predložila da se 8. mart obeleži kao Međunarodni dan žena. Godine 1911. obeležen je samo u nekoliko zemalja: Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Danskoj, a Ujedinjene Nacije su ga prvi put obeležile tek 1975. godine.

Između ta dva perioda, žene su prvi put u istoriji uspele da se izbore za svoja prava i mnoge beneficije, kao što je trudničko bolovanje, pravo glasa, ograničenje rada (noći rad, radu u smenama), ravnopravnost sa muškarcima.

Naša zemlja, ali i Čile, Kameron, Bugarska, Hrvatska i BiH su specifične po tome što obeležavaju ovaj dan i kao dan majki.  U Srbiji je običaj za mališani u vrtićima i školama prave priredbe povodom 8. marta, a obično sa vaspitačicama odnosno učiteljicama pripreme poklon za majke.

U nastavku pročitajte šta koji cvet simboliše i na taj način otkrijte koji je idealan za vašu damu. 

SIMBOLIKA CVEĆA 

 

Ali svaki cvet ima svoju priču, svoju simboliku koja će preneti vašu poruku voljenoj osobi. Na taj način cveću, koje je veoma čest poklon, možete dati poseban značaj ako se vodite ovim posebnim “jezikom cveća” koji vuče korene još iz viktorijanske tradicije.

Ruža

Foto: Tanjug

Ova prelepa i jedinstvena “kraljica cveća” predstavlja najčešće uzgajana baš zato što je omiljeni izbor za najrazličitije prilike. Ona uvek šalje otvorenu i jasnu poruku, a to je ljubav.

Međutim, da li ste znali da prema ustaljenom verovanju ruže nose posebno značenje u zavisnosti od njihove boje:

Crvena – označava strast, Bela – predstavlja simbol za nevinost i čistotu, Žuta – iskazuje ljubomoru, Roze – simboliše radost i nežnost.

I uvela ruža ima svoje značenje! Ukoliko vam neko pokloni uvelu ružu to znači da više ne želi da vas vidi. Malo kome bi ovakav osmomartovski poklon i u šali "prošao"!

Buket gerbera i ruža  

Kombinacija ovog cveća bila je popularna tokom viktorijanskog perioda. Isto je i danas! Ukoliko dobijete ovakav buket budite ponosni, jer neko želi da vam poruči da ste graciozni i neodoljivi! Takođe, simboliše i tajnu ljubav ili prošnju.

Orhideja

Foto: Pixabay

Egzotični cvet izuzetne lepote, naročito popularan i zastupjen poslednjih godina na tržištu će sigurno oduševiti svaku damu. Veruje se da orhideje simbolišu delikatnu lepotu, ljubav, divljenje i prefinjenost, tako da ćete ovim izborom sigurno pokazati svojoj dami koliko je cenite. U Drevnoj Kini su ih smatrali simbolom plodnosti.

Lala

Osmi mart je odlično vreme za poklanjanje lala koje simbolišu predstojeće proleće, sunce i radost. Takođe se veruje da označavaju slavu i savršenu ljubav. Danas su dostupne u najrazličitijim varijetetima koji se razlikuju po bojama, gustini i obliku latica.

Foto: pexels.com

Karanfil

Ovaj interesantni cvet ponovo dobija na popularnosti, kako zbog svog jedinstvenog izgleda, tako i zbog simbolike koju nosi. Veruje se da iskazuje požudu i strast. Nekada su se ovim neobičnim cvetovima pripisivale i magijske moći. Zbog toga su supružnici poklanjali jedno drugom karanfile koji su bili čuvari njihove ljubavi i ključ radosti u braku.

Ljubičica  

Ovaj prepoznatljivi cvet ima dugu tradiciju u našoj kulturi i predstavlja jednu od najčešće poklanjanih biljaka. Nekada se smatralo da plave ljubičice iskazuju vernost, dok bele simbolišu skromnost. U našem narodu su devojke poklanjale momcima ljubičice kako bi ih uvek voleli.

Ljiljan

Cvet koji je prepoznatljiv po svom intenzivnom mirisu i lepoti je čest poklon na venčanjima, jer simboliše čistotu i nevinost, ljubav i savršenu vezu. U Staroj Grčkoj je ovaj cvet bio posvećen Heri, zaštitnici braka i potomstva, dok je u hrišanstvu on bio simbol Bogorodice.

Božur 

Foto: pexels.com

Božur je raskošan cvet interesantnog izgleda koji od davnina krasi vrtove, a danas čini nezaobilazan deo mnogih aranžmana i izuzetno je prisutan na tržištu sa svojom novostečenom popularnosti. Simbolika božura dolazi sa istoka gde se smatra da predstavlja simbol lepote i romantike, srećnog braka, kao i časti i bogatstva.

U našem narodu su se ovom cvetu pripisivala magična svojstva, pa su ga devojke koristile da osvoje srce mladića koga su žarko želele, a verovalo se i da čuva od uroka, pa se kačio na kolevku novorođenčeta za odbijanje negativne energije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KIVI JE IZUZETNO ZDRAV! Evo zašto treba da ga jedete SVAKI DAN!
Ljubav

KIVI JE IZUZETNO ZDRAV! Evo zašto treba da ga jedete SVAKI DAN!

Kivi je najpre postao popularan na Novom Zelandu, a danas u plodovima ove voćke uživaju ljudi širom sveta. Iza nesvakidašnjeg izgleda krije se dobar ukus i mnogo hranjivih sastojaka, uključujući vitamine C, K i E, folate i kalijum, a kivi takođe sadrži dosta vlakana i antioksidanata

06.03.2021

18:48

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka
Društvo

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka

Na prvoj deonici Dunavskog koridora završeni su radovi u levoj traci, u smeru od auto-puta E75 ka Požarevcu, na koju se prebacuje saobraćaj, kako bi se rekonstruisala i desna traka tako da će prvih 21 kilometar brze saobraćajnice od auto - puta do Požarevca biti završeno i pušteno u saobraćaj do kraja godine, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

23.04.2024

09:49

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija