• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica/Informer.rs

18.03.2021

14:50

IAKO ZVUČE KAO PRIJATELJSKI SAVETI, NEMOJTE IH PRIMENJIVATI! Ovo su 3 NAJVEĆE ZABLUDE vezane za ZDRAVLJE I PRODUKTIVNOST!

Ljubav

IAKO ZVUČE KAO PRIJATELJSKI SAVETI, NEMOJTE IH PRIMENJIVATI! Ovo su 3 NAJVEĆE ZABLUDE vezane za ZDRAVLJE I PRODUKTIVNOST!

Podeli vest

Sve savete koji vas zanimaju možete pronaći na internetu ili brojnim knjigama, ali postoje neki saveti koje bi trebalo izbegavati pod svaku cenu jer vam samo mogu naneti štetu. To su najpre oni koji savetuju kako da budete produktivni zdravi, ali većina tih saveta je zapravo nekako namenjena ženama.

Muškarci, naime, mogu stalno ponavljati iste stvari i dobiti jednake rezultate, dok kod žena uticaj ima i hormonalni ciklus prema kojem će one praviti raspored fizičkih aktivnosti, obroka i ostalih stvari koje je bolje uraditi u nekom drugom delu meseca.

Alisa Viti je nutricionista i stručnjak za ženske hormone, osnivač aplikacije FLOliving. Ona navodi da postoje tri vrste saveta koje bi žene trebalo po svaku cenu da izbegavaju. Napominje da neki načini života mogu odlično da funkcionišu za muškarca, ali kada ih žene isprobaju, ne samo da će smanjiti njihovu efikasnost, nego će se zbog njih osećati loše. Od kilograma do pojačanog stresa i umora, žene jednostavno ne dožive iste rezultate poštovanjem tih tradicionalnih saveta. Evo zašto je to tako.

Kada bi trebalo probuditi se ujutru

Prvi mit koji bi žene trebalo da izbegavaju, navodi Viti, je savet da je potrebno buditi se svakog jutra u isto vreme. Dok će takva praksa dati dobre rezultate tokom većine dana u mesecu, postoje trenuci kada alarm rano ujutro može samo značiti iritaciju, anksioznost, umor i bezvoljnost. Viti napominje da je kod žena nivo kortizola povišen nakon ovulacije, što znači da rano buđenje može samo povećati osećaj stresa i tako poremetiti nivo šećera u krvi što vodi do spomenutih promena raspoloženja, umora, gladi… Kako se radi o kompleksnijoj neuronskoj mreži kod žena, potrebno im je i 20 minuta više sna svake noći nego muškarcima.

Foto: Shutterstock

Kada ćete na trening zavisi od vašeg ciklusa

Drugi mit u kojeg žene često veruju je da je najbolje za ženu da vežba uvek u isto vreme, s istim rasporedom vežbi i istim intenzitetom kako bi postigla željene rezultate. U realnosti, puno studija je pokazalo da zbog promena u ženskom metabolizmu, one treba da izbegavaju vežbe jakog intenziteta u drugom delu ciklusa jer će umesto gubitka kilograma i izgradnje mišića to zapravo probuditi signal stresa koji će uzrokovati nakupljanje masnoća i gubitak mišićne mase. Pa ako osećate krivicu jer ne možete da odradite vežbe visokog intenziteta pre ciklusa, poslušajte svoje telo koje vam samo govori da mu je potreban nešto nežniji pristup, pa možete hodati, plesati ili voziti bicikl.

Foto: Shutterstock

1200 kalorija nije uvek dovoljno

Ovo je treći savet koji najčešće čujemo, da svaki dan treba jesti količinu hrane i unositi jednak broj kalorija kako bismo kontrolisati telesnu težinu. S obzirom na to da je metabolizam kod žena nešto sporiji u prvoj polovini ciklusa i nešto brži u drugom delu, studije su pokazale da je ženama potrebno 279 kalorija više od muškaraca tokom dana kako bi zadovoljile sve potrebe organizma.

Slušajte svoje telo, a ako vam se baš jede hamburger u drugoj polovini ciklusa, vi ga pojedite.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija