• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica/Informer.rs

20.04.2021

15:00

UNIŠTIĆETE IH! Kućne biljke NE SMETE zalivati na ovaj način, AKO ŽELITE DA RASTU KAO LUDE!

Ljubav

UNIŠTIĆETE IH! Kućne biljke NE SMETE zalivati na ovaj način, AKO ŽELITE DA RASTU KAO LUDE!

Podeli vest

Svi želimo da naše biljke rastu kao lude, ali pravimo neke greške.

Ostala vam je kafa od jutros, možda voda od testenine, ili gazirano piće od sinoć, pa mislite da ako malo pomešate sa vodom i time zalijete biljke, to neće imati posledice po njih. Ali, prevarili ste se! S druge strane, uzimajući u obzir koliko je voda dragocen resurs i da je ne bi trebalo trošiti u velikim količinama, za vas smo istražili čime sve možete zalivati svoje kućne biljke, a šta bi trebalo izbegavati po svaku cenu.

Da bi biljke preživele, treba im voda, a ponekad su im potrebne baš velike količine. Ipak, činjenica je da voda postaje sve vredniji resurs u zemljama širom sveta, posebno zbog čestih nestašica i suša. Upravo zbog toga trebalo bi da nađemo druge izvore koji će poslužiti za zalivanje naših biljaka, a da to nije samo voda sa česme. Postoje tečnosti koje su bolje od „česmovače“, ali i one koje su lošije od nje.

Kišnica je „zlato“ kada je u pitanju voda za zalivanje, zato što je meka i sadrži nizak nivo soli. Problem je što kiše nema svaki put kada vam je potrebna tako da bi trebalo pronaći načine za sakupljanje i čuvanje kišnice. Ako imate krov ili nadstrešnicu gde možete postaviti cisternu ili bure, onda je to idealno rešenje za čuvanje i sakupljanje ove dragocene tečnosti.

Foto: Pixabay

Voda u kojoj blanširate ili kuvate povrće često je bogata vitaminima i mineralima koji mogu pomoći biljkama. Ako ovu tečnost ne iskoristite za neku laganu supu ili čorbu, možete je koristiti za zalivanje. Vodite računa da u vodi kojom zalivate nema soli, šećera, ulja ili skroba. Tečnost bi trebalo iskoristi čim se ohladi da biste sprečili razvoj bakterija.

Kada rešite da menjate vodu u akvarijumu, tu tečnost možete koristiti za zalivanje biljaka zato što je ova voda bogata mineralima koji će im koristiti. Nemojte koristiti onu vodu iz akvarijuma koja ima soli u sebi.

Svaki izvor sveže vode kao što su ribnjak, jezero, jezero za navodnjavanje ili potok, odličan je izbor za biljke. Vodite računa o industrijskim izvorima zagađenja, ali ako ima biljaka i životinja, verovatno je dobra za zalivanje.

Foto: YoutubePrintscreen/Kruna VD

Pokušajte da sačuvate vodu koju čekate da isteče sa slavine dok ne dobijete toplu ili hladnu. Postavite činiju u sudoperu i zadržavajte vodu koja bi inače otišla niz slivnik. Na ovaj način čuvate veliku količinu vode na duži vremenski period.

Otopljen led je odličan izbor za vaše biljke. Sačekajte da se u potpunosti otopi pre zalivanja ili stavite komadiće leda u saksiju, ali tako da ne dodiruje biljku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija