• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Citymagazine.rs

25.05.2021

14:30

OTKAZUJETE PLANOVE U POSLEDNJI ČAS? To mnogo govori o vama!

Ljubav

OTKAZUJETE PLANOVE U POSLEDNJI ČAS? To mnogo govori o vama!

Podeli vest

Rezultati nedavne studije približili su pozadinu otkazivanja planova u poslednjem trenutku, koja je sve samo ne pozitivna

Nadamo se da ne spadate u ovu grupu ljudi, jer u suprotnom mogu da vam se pripišu sindromi makijavelizma i narcisoidnosti. U prvom slučaju velike su šanse da je osoba manipulativna i da joj nedostaju moralne vrednosti, a u drugom da je sebi centar sveta. Međutim, nad ovim mogu da se zamisle oni kojima je ovo oblik ponašanja, a ne izuzetak iz opravdanih razloga. Stoga, nema razloga za brigu, bar se nadamo!

Detalji ovog istraživanja objavljeni su na stranici Science Direct pod naslovom Personality and Individual Diffirences, a za njega je zaslužna Silke M. Muler. Ona je došla do još jednog saznanja, a to je da otkazivanje dogovora neretko znači da se umešalo nešto primamljivije. Takođe, ljudima sklonim ovoj lošoj navici mogu se pridodati i epiteti impulsivni i skloni odlaganju obaveza.

U studiji je učestvovalo 190 ispitanika uzrasta od 17 do 30 godina, koji su popunjavali specijalno izrađenu Social Zipping Scale, koja određuje učestalost otkazivanja planova. Naravno, da bi rezultati bili potpuni, bilo je neophodno uključiti još jedan aspekt, a to je FOMO, u našem jeziku strah od propuštanja prilika. Učesnici su za kraj procenjivali svoje ponašanje i izjasnili se da li su impulsivni ili neodgovorni, te da li kod sebe eventualno prepoznaju znake psihopatije, makijavelizma ili narcisoidnog poremećaja ličnosti, koji su poznati pod terminom mračna trijada.

Foto: Pixaby

Otkazujete planove u poslednji čas?

Tokom obrađivanja dobijenog uzorka, ali sa otklonom od straha od propuštanja prilika, istraživači su zaključili da je mahom prisutna pojava trenutnog zadovoljenja želje, ponekad nauštrb onog vrednog što imaju. Nimalo neobično uz ovakvo ponašanje idu i negativne osobine koje smo naveli, s tim što je makijavelizam ipak najdominantniji.

Nažalost, social zipping kao izraz koji opisuje problematiku kojom se danas bavimo podrazumeva usredsređenost na sebe, i odsustvo razmišljanja o tome kako naši nagli postupci utiču na bliske ljude u okruženju. Odlaganje obaveza ili potvrde viđanja prisutni su u velikoj meri, što druge drži u neizvesnosti. Naravno, ovo može probuditi nezadovoljstvo ili biti označeno kao sebično, što je potpuno opravdano.

Nadamo se da ste čitajući prethodne redove naučili nešto o sebi, ali i drugima, pa razmislite da li nekim ljudima previše gledate kroz prste, bio to novi partner ili prijatelj, kada vas iznova u 5 do 12 ostavi na cedilu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija