• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

06.09.2021

15:36

NAJSKUPLJE KAFE SVETA! Omiljeni napitak Napoleona i Džona Lenona danas vredi PRAVO BOGATSTVO!

Shutterstock

Ljubav

NAJSKUPLJE KAFE SVETA! Omiljeni napitak Napoleona i Džona Lenona danas vredi PRAVO BOGATSTVO!

Podeli vest

Smatra se da se ne mogu pobrojati sve vrste kafe koje danas u savremenom svetu postoje, ali ono što se može istaći jeste cena do koje može da ide kilogram najpopularnijeg pića

 

Kafa, jedan od najomiljenijih napitaka na svetu, popularna je među svima, ljudima različitih godina, zanimanja, materijalnih statusa... Uz kafu se započinje dan, uživa u popodnevnim razgovorima sa prijateljima, a mnogima je i glavni saveznik u stresnim i napornim životnim periodima. Kafa je danas rasprostranjena na svim kontinentima, a smatra se da je prvo uzgajana u oblasti Kafa u Etiopiji, po kojoj je i dobila ime. Arapi su počeli da je uzgajaju u 15. veku, da bi tek u 17. veku došla na tlo Evrope. Ova popularna biljka osvojila je Brazil tek 1727. godine u oblasti Para. Kafa je lako osvajala svet svojim ukusom, te je potražnja za njom s godinama samo rasla. Tako je došlo i do bogaćenja njenog ukusa kombinovanjem aroma i eksperimentisanjem s načinom pripreme. Smatra se da se ne mogu pobrojati sve vrste kafe koje danas u savremenom svetu postoje, ali ono što se može istaći jeste cena do koje ide kilogram ovog popularnog napitka.

Foto: Shutterstock

Kopi luvak - 1.500 dolara

Na ostrvima Sumatra, Java i Sulavesi uzgaja se najskuplja i najređa kafa na svetu. To je sorta kopi luvak. Na ovim ostrvima žive torbari poznati pod imenom cibetke (Paradoxurus), koji se hrane plodovima kafe. Kopi na indonežanskom jeziku znači kafa, a luvak je lokalni naziv tog torbara. Dugo su smatrani štetočinama, dok nije otkriveno da oni zapravo doprinose izuzetnom kvalitetu kafe. Iako ne zvuči nimalo primamljivo kada se čuje kako se dolazi do kvaliteta ove kafe, to nije umanjilo njenu popularnost među potrošačima. Ceo proces sastoji se u tome da zrna, prolazeći kroz probavni sistem cibetki, dobijaju bogatu, jaku aromu. Od polusvarenih zrna pravi se najskuplja kafa specifičnog ukusa. Pošto je veoma retka, kilogram košta između 300 i 1.500 dolara.

Foto: Shutterstock

Hasijenda la esmeralda - 210 dolara

Sorta hasijenda la esmeralda košta oko 210 dolara po kilogramu. Ova kafa potiče iz Paname. Najčešće se sadi u blizini guave, kako bi bila u njenom hladu. Prolazi kroz poseban proces proizvodnje, što doprinosi bogatstvu ukusa. Vlasnici hasijende esmeralda ponose se zrelim crvenim plodovima kafe koji se beru ručno. Kafa prolazi kroz rigoroznu kontrolu kvaliteta svakog dana i sva zrna koja su zelena odbacuju se. Kafa je poznata po tome što je blago pržena, svetlosmeđe boje, bez masnoće na zrnima i s pikantnim mirisom. Ako nekada poželite da je probate, budite spremni da platite oko 210 dolara za kilogram.

Foto: Shutterstock

St. helena - 160 dolara

Uzgaja se na ostrvu Sveta Jelena, koje je udaljeno oko 1.200 kilometara od obale Afrike. Sveta Jelena je malo, brdovito suptropsko ostrvo u južnom Atlantskom okeanu. Kafa se ovde uzgaja još od 1733. godine, a tokom poslednjih 10 godina sorta sveta jelena postala je poznata među ljubiteljima kafe zbog jedinstvenog kvaliteta. Za uzgoj se koristi samo prirodno đubrivo, koje ne sme da sadrži neorganske supstance iz koncentrata što se daje životinjama kao suplement. Kafa se ispira i dalje tretira u čistoj izvorskoj vodi, koja izvire na jednoj od planina na ostrvu. Postoje priče da je, navodno, i Napoleon Bonaparta lično sadio tu kafu dok je boravio na ostrvu. Ova legenda je, naravno, dodatno doprinela popularnosti ove vrste kafe, ali i uticala na njenu visoku cenu, te kilogram košta oko 160 dolara.

Foto: Shutterstock

Fazenda santa ines - 100 dolara

Fazenda santa ines uzgaja se u Brazilu. U proizvodnji se ne koristi tehnologija, sve se radi ručno. Ovaj način proizvodnje kafe dodatno utiče i na njenu cenu. Oni koji su je probali kažu da ima ukus slatkih bobica i karamele. Ova visoko kvalitetna sorta poznata je po citrusnoj aromi i nežnoj teksturi. Omiljena je među onima koji vole kremaste kafe, posebno jer ima i dodatni čokoladni šmek. Ako želite da uživate u ovoj kafi, treba da potrošite oko 100 dolara za kilogram.

Foto: Shutterstock

Blu mauntin - 98 dolara

Blu mauntin potiče s Jamajke. Ona ima specifičan, nežan ukus. Ova kafa pogodna je za one koji to piće ne piju zbog gorčine, koje je potpuno lišena. Oni koji su probali blu mauntin primetili su da ta sorta ima neobičnu vinsku aromu, kao i bogat ukus. Bila je omiljeno piće Džona Lenona. Kada je sa suprugom Joko Ono dolazio u Japan, uvek je odsedao u hotelu "Okura" na trinaestom spratu. Njegova omiljena kafa blu mauntin s Jamajke odmah bi bila doneta u njegovu sobu. Više od 80 odsto te vrste kafe izvozi se u Japan. Da biste kupili kilogram, treba da izdvojite 98 dolara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija