• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/24sata.hr

19.09.2021

14:29

Kad CVEĆE PRESTENE da RASTE! Najčešći RAZLOZI zbog kojih su vaše sobne BILJKE "STALE"!

Shutterstock

Ljubav

Kad CVEĆE PRESTENE da RASTE! Najčešći RAZLOZI zbog kojih su vaše sobne BILJKE "STALE"!

Podeli vest

Biljkama su neophodni voda, sunčeva svetlost, hranljivi sastojci i adekvatna temperatura. Ako ovo nije u balansu, one pate...

Vaše sobne biljke ne rastu jer ne dobijaju potrebnu vodu, sunčevu svetlost, hranljive sastojke i temperaturu. Možda i zbog štetočina, bolesti ili stresa usled čestog premeštanja. Možda ste i pomalo nestrpljivi i ne shvatate vreme koje je biljkama potrebno za rast. Evo koji su najčešći razlozi zašto je vaše cveće jednostavno prestalo da raste.

1. Ne dobijaju dovoljno vode

Biljka može sporo da raste kada ne dobija dovoljno vode, ali i ako dobija previše - zapravo, jedna od najvećih zabluda o sobnom cveću  je da treba stalno da se zaliva.

Foto: Shutterstock

Potrebno je strpljenje

Ponekad je s vašim biljkama sve u redu - treba biti strpljiv i pustiti ih da rastu. Ipak, biljke koje uzgajate u nekoj fazi će sazreti, što znači da više neće rasti. To je normalno i nema razloga za brigu.

Ako dobija nedovoljno vode, koren ne može da upije dovoljno vlage za izdvajanje hranljivih sastojaka iz tla i to usporava rast. Nasuprot tome, ako biljci dajete previše vode, tlo će se njome natopiti, pa koren neće moći da preuzme kiseonik i počeće da se "guši". Neće moći ni da transportuje hranljive sastojke i vlagu iz tla ka stablu, što takođe zaustavlja njen rast.
Zabodite prst tri do pet centimetara u zemlju. Ako ostane suv, to znači da je biljci potrebna voda. Ako na prstu ostane zemlje, biljka ima dovoljno vlage i ne treba je još zaliti.

2. Ne dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti

Neke biljke "traže" puno sunčeve svetlosti, što znači šest do osam sati dnevno. Nekima je sunčeva svetlost potrebna delimično i biće im dovoljno četiri do šest sati, a neke radije rastu u senci. Pre nego što nabavite sobno, cveće raspitajte se šta mu tačno prija.

Foto: Shutterstock

3. Nisu na dobroj temperaturi

Neko cveće više voli nižu temperaturu, dok drugo voli višu. Pre nego što se odlučite da uzgajate neku biljku, raspitajte se o njoj. Ako joj je potrebna toplota, ali se nalazi u svežem okruženju, neće dobro rasti. Isto će se dogoditi i obrnuto.

4. Saksija je premala za biljku

Važno je da biljka dobije potreban prostor u posudi u kojoj je uzgajate. Ako je saksija premala za biljku, zaustaviće se rast. Korenu treba dovoljno prostora da bi rastao i razvijao se kako bi crpeo potrebne hranljive sastojke, vlagu i kiseonik iz dostupnog tla u posudi.
Cveće uzgajajte u posudi koja je za jednu do dve veličine veća od same biljke. Nakon što preraste posudu, presadite je u veću.

Foto: Shutterstock

5. Rastu u siromašnom tlu

Tlo možda ne sadrži potrebne hranljive sastojke za biljke ili, kako se to popularno kaže, "ispostilo se". Može takođe da se sabije zbog težine, a to će dovesti do nedostatka vlage, hranljivih materija i kiseonika. Koristite stoga dobru, kvalitetnu zemlju za vaše sobno cveće i redovno ga prehranjujte, odnosno koristite mineralno đubrivo.

6. Napad štetočina

Ako štetočine napadnu biljku, biće joj na raspolaganju manje hranljivih sastojaka. To će usporiti rast, a može je čak i ubiti. Svaki dan proveravajte vaše cveće kako biste ga zaštitili.

Foto: Shutterstock

7. Biljku su napale bolesti

Ovo takođe može da uzrokuje usporen rast jer utiče na lišće i koren biljke. Pravilno se brinite o biljci kako biste sprečili bolesti - to znači koristite adekvatno tlo, vodite računa o temperaturi, pravilnom zalivanju i vlažnosti zemljišta.

8. Često premeštanje i presađivanje

Stalno premeštanje saksije i menjanje mesta sobnog cveća predstavlja veliki stres za biljku. Savetujemo da to uradite samo u nužnim situacijama.

Foto: Shutterstock

Kada je reč o presađivanju, neke biljke vole često presađivanje tokom cele godine, pa tada bujnije i lepše rastu, dok ih druge ne vole. I ovde važi pravilo - upoznajte se sa svojom biljkom i njenim potrebama pre nego što se odlučite da je "udomite".
 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija