OVE NAMIRNICE SVAKODNEVNO UNOSIMO U ORGANIZAM, A UNIŠTAVAJU NAM IMUNITET I CREVA!

Shutterstock

22:43 Lifestyle 0

magazin.novosti.rs | 15. 09. 2021.

OVE NAMIRNICE SVAKODNEVNO UNOSIMO U ORGANIZAM, A UNIŠTAVAJU NAM IMUNITET I CREVA!

Ne možete ni da zamislite da ove namirnice utiču loše na naše zdravlje, a unosimo ih skoro svakodnevno u organizam


Bolesti creva su sve češći problem savremenog društva – loša, brza hrana i nedostatak fizičke aktivnosti su glavni uzročnici.

Glavna funkcija creva je da prerađuju i razgrađuju hranu, ali takođe su važna i za naš imunitet i sposobnost da se zaštitimo od bolesti.

Shutterstock

Hrana

Zato je važno izbegavati hranu koja negativno utiče na crevnu mikrofloru., a ovih 5 namirnica su ubedljivo najgore.

Alkohol

Važno je da znate – što je alkohol jači, to više šteti našem telu. Visok sadržaj alkohola direktno utiče na čitav proces varenja, creva jednostavno nisu u stanju da apsorbuju sve hranljive materije i elemente iz unete hrane, pa zato česta upotreba jakih pića može da dovede do ozbiljnih bolesti organa.

Shutterstock

 

Meso

Naravno, ne utiče sve meso na zdravlje našeg probavnog sistema. Najviše štete nanose prerađevine – kobasice, viršle i slično. One sadrže opasne supstance (nitrozamine) koje povećavaju rizik od pojave maligniteta.

Takođe, masna svinjetina ili jagnjetina se teško vare, što dodatno opterećuje creva. Može doći do upale sluznice digestivnog trakta. Preporuka je da crveno meso ne jedete više od dva puta nedeljno.

Slatko

Često mislimo da slatkiši samo štete našoj figuri. Međutim, to nije istina. Naučnici sa Univerziteta Alberta saznali su da prekomerna konzumacija šećera negativno utiče na creva. Uništava mikrofloru, što dovodi do umnožavanja patogenih bakterija koje mogu da prodru u druge organe digestivnog trakta, što čak može da izazove Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Shutterstock

 

Majonez

Još jedan protivnik lepe figure. Žene ga mrze, ali muškarci ga obožavaju. I opet, problem ne leži samo u gojenju, već i u štetnom uticaju na gastrointestinalni trakt. Kao i slatkiši, majonez uništava mikrofloru. Treba znati i da ovo važi samo za kupovni proizvod, dok domaći majonez se pravi bez dodatne hemije, što znači da je zdraviji.

Margarin

Njegova linolna kiselina je jedan od češćih uzročnika ulceroznog kolitisa. Linolna kiselina se takođe nalazi u orašastim plodovima i raznim semenkama, ali najčešće ih ne konzumiramo u tolikoj količini da štetno utiču na naš organizam.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.