• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/M.J.

27.09.2021

17:36

Kako obaviti veliko JESENJE SPREMANJE ORMANA? Vratite stvarima SVEŽINU i SJAJ!

Shutterstock

Ljubav

Kako obaviti veliko JESENJE SPREMANJE ORMANA? Vratite stvarima SVEŽINU i SJAJ!

Podeli vest

Kako ne bismo dolazili u situaciju da svake sezone bacamo i iznova kupujemo nove stvari, te napravimo dodatni udar na kućni budžet, bolje je pokušati da im vratimo stari sjaj. Uz nekoliko jednostavnih trikova možemo neutralisati neprijatne mirise ustajalosti, a jesenja garderoba će biti kao nova

Jesen je već zakucala na vrata, kako temperaturno, tako i kalendarski, a sa njom i hladniji dani. To nam donosi i redovno sezonsko sređivanje garderobera. Kako su stvari mesecima stajale u njemu, a neretko i u kutijama u koje smo ih odložili, potrebno ih je osvežiti. Svi smo se susreli sa tim da naši omiljeni komadi poprime neprijatne mirise ustajalosti, ali i mirise hrane, ukoliko nam se ormani nalaze blizu prostorije u kojoj se ona priprema. Kako ne bismo dolazili u situaciju da svake sezone bacamo i iznova kupujemo nove stvari, te napravimo dodatni udar na kućni budžet, bolje je pokušati da im vratimo stari sjaj. Uz nekoliko jednostavnih trikova možemo neutralisati ove neprijatnosti, a jesenja garderoba će biti kao nova.

Foto: Shutterstock

Soda bikarbona izvlači miris ustajalosti

Stavljanje otvorene posude sa sodom bikarbonom u područja sa ustajalim vazduhom, poput ormara i fioka, može pomoći da se eliminišu neki od dugotrajnih mirisa. Takođe, prilikom pranja veša zajedno sa deterdžentom dodajte jednu šoljicu sode bikarbone - ovaj metod izvlači neprijatne mirise i iz odeće.

Korisni saveti za popravku kopči na farmerkama

Foto: Shutterstock

Često se dešava da rajsferšlus na farmerkama jednostavno zablokira i to se neretko dešava baš na onima koje smo planirali taj dan da obučemo. Kako ne biste morali da ih nosite kod šnajdera, problem rešite pomoću sapuna. Tako ćete ga podmazati i brzo rešiti problem. Ukoliko vam je pukao deo za kopčanje, kao brzo rešenje koristi se deo priveska za ključeve ili zihernadla kojom ga možete zakačiti.

Alkoholno sirće za brzo pranje

Natopite odeću u mašini kroz kratak program sa hladnom vodom, i potom dodajte šoljicu alkoholnog sirćeta. Nakon toga stvari operite na standardni način, toplom vodom i deterdžentom.

Čaj protiv neprijatnog mirisa obuće

Da biste se najlakše rešili neprijatnog mirisa iz patika i cipela, stavite po jednu kesicu čaja u njih i ostavite preko noći. Ako je neprijatan miris "uporan" ponovite proces nekoliko puta.

Vratite džemperima mekoću uz balzam

Ako imate džempere od krućeg pletiva, najlakše ćete ih omekšati ako ih potopite u lavor sa toplom vodom i dodate balzam za kosu u količini jednog čepa od flaše. Ostavite da odstoji pola sata, zatim isperite. Na ovaj način vaši džemperi i druge stvari od vune dobiće staru mekoću i nežnosti.

Foto: Shutterstock

Slana voda za pamučne stvari

Ukoliko vaše pamučne stvari više nisu mekane i nežne kao ranije, to možete rešiti na veoma jednostavan način. Potrebna su vam samo dva sastojka. Potopite ih u slanu vodu tri dana, a nakon toga ih klasično operite i osušite. Taj trik trebalo bi da vrati njihovu mekoću.

Foto: Shutterstock

Sjaj kožne obuće i tašni

Često se dešava da naše omiljene cipele ili tašne izgube prvobitni sjaj. Uglavnom ovaj problem nastaje ako su bili izloženi na mestima gde nema dovoljno vazduha, poput kutija. Većina se u ovim situacijama odluči da ove komade obuće ili modnih dodataka baci. Ipak, uz nekoliko trikova možete im vratiti svežinu i ponovo uživati u njima. Sve potrebne sastojke verovatno već imate kod kuće. Za početak, namažite kožne predmete maslinovim uljem ili vazelinom. Ako čistite prevrnutu kožu, koristite čistu krpu za nanošenje nerazblaženog sirćeta ili alkohola na bilo koju mrlju ili deo na kojem koža deluje pohabano. Nežno ih čistite vlažnom krpom krupnim pokretima. Ako čistite ovčiju kožu, napravite mešavinu sirćeta i vode. Nanesite mešavinu na krpu i krenite čišćenje blagim kružnim pokretima, nikako napred-nazad. Tako ćete je samo izlizati. Kada su torbe u pitanju, da biste neutralisali neprijatne mirise, spustite u unutrašnjost torbe otvorenu vrećicu sode bikarbone i ostavite da odstoji 24 sata. Da biste oprali spoljni deo torbe, koristite tečni sapun i toplu vodu. Tečni sapun ne bi trebalo da sadrži dodatne parfeme. Mešavinu vode i tečnog sapuna nanesite na sunđer, pa blago istrljajte torbu. Potom isperite vodom preostalu sapunicu. Ostavite je da se suši na vazduhu koliko je potrebno.

Foto: Shutterstock

Sušeno bilje čuvar svežine kaputa

Pamučnu vrećicu napunite omiljenim biljem. Najčešće se koristi lavanda ili bosiljak. Zavežite je i stavite u ormar. Takođe, možete napraviti i više komada, te ih ubaciti u jakne ili kapute koje ne nosite redovno. Na ovaj način oni neće poprimiti ustajali miris ormana, a neutralisaće se postojeći miris, koji su stvari već upile.
M. Jovanović


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija