• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

11.10.2021

16:47

UMESTO DA IH BACITE, sredite njima KOŽU, DOM i RUČAK! Sve korisne uloge KESICA ČAJA!

Shutterstock

Ljubav

UMESTO DA IH BACITE, sredite njima KOŽU, DOM i RUČAK! Sve korisne uloge KESICA ČAJA!

Podeli vest

Naizgled potpuno neupotrebljiv ostatak omiljenog napitka zapravo je pravo blago koje može imati mnogo praktičnih namena

Tokom hladnih dana topli čaj je pravo okrepljenje. Osim što se može pripremiti na bezbroj načina, rasprostranjen je širom sveta i lako dostupan. Pristupačna cena takođe utiče na to da ga konzumiraju svi slojevi društva, te se smatra univerzalnim napitkom. Osim blagodeti koje ima na naš organizam, postoje i brojni nepoznati načini na koje se mogu iskoristi iskorišćene filter-kesice nakon popijenog čaja. Pomoću njih možemo srediti dom, spremiti ukusan obrok, oživeti klonule biljke, ali i ublažiti nepravilnosti na koži. Nakon ovih saznanja, složićete se s tim da su one pravo blago koje smo tako olako odbacivali.

Ublažava otok i svrab nakon ujeda insekta

Dokazano je da čaj ima blagotvorno dejstvo na sve vrste ujeda insekata. Trik koji će vas zauvek rešiti svraba i crvenila je prilično jednostavan: već iskorišćenu kesicu čaja stavite u frižider i pustite da se ohladi. Nakon toga je izvadite i stavite preko ujeda. Takođe, veoma efikasno ublažava otok i crvenilo na licu. Ohlađene kesice stavite na kapke. Nakon nekoliko minuta, čaj će ukloniti crvenilo i natečenost, a vaše oči opet će izgledati sveže i odmorno što će vas i podmladiti. Preporučuje se čaj od kamilice, koja osim upala na koži, umirujuće deluje i na celokupni organizam.

Foto: Freepik.com

Uklanja akne

Biljni čajevi su odlični antioksidanti, koji čine da se telo bolje izbori sa slobodnim radikalima. Neki čajevi imaju antibakterijska svojstva, sužavaju pore i odlično čiste lice, pa su sjajni za kozmetički tretman. Najčešće se preporučuje čaj od kamilice. Stavite kesice biljnog čaja na kritična područja na licu, tretman ponovite nekoliko puta i rezultati će biti vidljivi.

Neutrališe ranice na mekom tkivu

Ako u usnoj šupljini imate bolnu ranicu, namočite iskorišćenu vrećicu čaja od nane ili kantariona u vodu i zagrizite je. Lekovita svojstva čaja ublažiće bol i ubrzati zaceljivanje rane. Ova metoda pomaže i pri zaustavljanju krvarenja nakon izvađenog zuba. Kantarion smiruju upalne procese, otekline kod povreda, hematome, ublažava bolove, čisti rane i krv.

Foto: Shutterstock

Piling za stopala

Čaj se može koristiti i umesto pilinga za stopala. Dodajte kesice u toplu vodu i potopite stopala. Kesice čaja će ukolniti neprijatne mirise, omekšati pete i čukljeve, ali i nahraniti kožu. Idealan je čaj od matičnjaka jer u njemu ima najviše mirišljavog etarskog ulja i tanina.

Pomoć u kulinarstvu

Prilikom pripremanja jela koje zahteva rezanje luka, često se suočavamo s tim da se njegov neprijatan i jak miris dugo zadržava na rukama. Rešite ga se tako što ćete nakon kuvanja prste istrljati iskorišćenom kesicom čaja. Osim za uklanjanje mirisa, kesice čaja mogu se u kulinarstvu koristiti i za marinadu. Meso koje nameravate da spremite za ručak marinirajte pomoću iskorišćenih vrećica čaja kako biste sprečili da ono bude tvrdo i žilavo. Natopite ih ponovo i iscedite na meso. Slatkoća čaja obogatiće ukus mesa i održati ga sočnim. Zeleni ili crni čaj se najčešće koriste za mariniranje mesa. Zeleni čaj je odličan dodatak marinadi za ribu ili pileće, odnosno ćureće meso. Crni čaj dobar je za marinadu za junetinu, teletinu ili svinjsko meso.

Foto: Shutterstock

Uklanja masnoću sa prljavih sudova

Potopite vaše posuđe u toplu vodu s kesicom čaja. Ona će pomoći u odvajanju masnoće od tanjira i posuda, ali će i odvojiti hranu koja se zalepila na posudu. U ovu svrhu možete koristiti bilo koju vrstu čaja u kesici, preporučuju se jeftine varijante.

Osvežite dom

Osušite iskorišćene vrećice čaja, najbolje od lipe ili žalfije, te ih stavite na tanjirić i ostavite u ormanu. Time ćete postići da vaša odeća prijatno miriše. Stavite po jednu vrećicu u svaku cipelu i uklonićete neugodne mirise iz obuće. Isti postupak možete ponoviti i kada su u pitanju neprijatni mirisi hrane u frižideru. Mogućnosti su beskrajne. Verovali ili ne, vrećice čaja se mogu koristiti i za čišćenje životnog prostora. One mogu ukloniti masnoću i prljavštinu sa ogledala, podova, pa čak i linoleuma. Nakon što ste pripremili napitak, jednostavno opet potopite vrećicu u toplu vodi i tako napravite rastvor za čišćenje. Ovom tečnošću možete očistiti i radne ploče u kuhinji, kao i drvene površine i nameštaj. Samo pazite da nakon čišćenja sve dobro obrišete suvom krpom, kako ne bi ostale mrlje.

Foto: Shutterstock

Dodatak u baštovanstvu

Pored brojnih blagotvornih uloga koje ima, čaj je veoma koristan i u baštovanstvu. Iskorišćene vrećice crnog čaja mogu biti odlično organsko đubrivo za kućno bilje jer ovaj čaj sadrži mnogo hranljivih stvari za biljke. Umešajte vrećice u zemlju, a možete i izvaditi listiće čaja iz vrećice i pomešati ih sa zemljom, jer će bolje upiti vodu i preostalu vlagu iz čaja. Takođe, možete i ponovo prokuvati upotrebljenu kesicu i sipati u kanticu kojom ćete zaliti svoje cveće. Tako ćete ga štititi od gljivičnih infekcija.
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija