• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

19.01.2016

10:27

SAMO ZA ŽENE! 10 načina kako da ublažite menstrualne tegobe!

Ljubav

SAMO ZA ŽENE! 10 načina kako da ublažite menstrualne tegobe!

Podeli vest

Menstrualne tegobe svaku drugu žena iz meseca u mesec na nekoliko dana "izbacuju" iz redovnih aktivnosti. Iako mnogi smatraju da umerena, ali redovna fizička aktivnost, može da spreči nesnosne bolove tokom ciklusa, pobornici zdrave ishrane tvrde da je mnogo važnije šta se jede i to 14 dana pre menstruacije

Tako sa jelovnika treba da se izbace crveno meso i mlečni proizvodi, i da se smanji uzimanje šećera, kofeina i alkohola. Takođe, treba smanjiti natrijum a povećati kalcijum i cink, odnosno uzimati više namirnica koje ih sadrže. I ishrana bogata ribom može da smanji menstrualne poremećaje, a ananas sadrži sastojke koji opuštaju mišiće, pa i on može da pomogne protiv grčeva.

Istraživanja su pokazala i da nedostatak nekih vitamina može da prouzrokuje ili pojača ženske mesečne tegobe, a došlo se do podatka da uzimanje vitamina B1 (tiamina) deluje na smanjenje menstrualnih bolova. Ovaj vitamin se nalazi u gotovo svim namirnicama, a dobar izvor su suve obogaćene žitarice, ovsena kaša i semenke suncokreta.

Evo još nekoliko saveta koji mogu da pomognu ženama da sa što manje bolova završe ciklus.

1. Čaj od lišća maline - naučici smatraju da piknogenol iz ove biljke pomaže pri smirenju kontrakcija mišića materice. Ovaj čaj je tradicionalan lek za neugodnosti povezane sa poslednjim tromesečjem trudnoće, a pomaže i u pripremanju materice za porođaj. Čaj se priprema od suvog ili svežeg lišća maline, koje u vreloj vodi treba da odstoji 10 minuta.

KASNI VAM MENSTRUACIJA? Saznajte šta može da bude uzrok osim trudnoće

2. Termofor - toplina iz termofora prislonjenog uz „donji“ stomak svakako će olakšati tegobe, a za potpuni oporavak trebalo bi da se opustite što više možete. Kada se termofor ohladi, ponovo ga napunite toplom vodom i ponovite tretman, jer će toplota opustiti napetost u materici.

3. Čaj od virka - „ženske“ biljke koja sadrži tanine, flavonoide i druge lekovite materije. Osim brojnih povoljnih efekata, čaj od virka pomaže da se opuste zgrčeni mišići materice. Kašičicu virka kratko prokuvati u vodi i ostaviti da odstoji tri minuta. Piti po 100 ml pre jela.

4. Aromaterapija - za vruće obloge i masažu mogu da se koriste eterična ulja kamilice, lavande ili jasmina. Četiri kapi izabranog eteričnog ulja treba pomešati sa 10 ml bademovog ili dečjeg ulja.

5. Čaj od hajdučke trave - pomaže kod gotovo svih ženskih tegoba. Čaj se priprema jednostavno - kašiku hajdučke trave treba preliti sa 250 ml vruće vode, ostaviti da odstoji tri do pet minuta. Može da se pije tokom celog dana.

SEDAM VAŽNIH stvari koje svaka žena treba da zna o menstruaciji

6. Magnezijum - ako imate menstrualne tegobe, a zdravlje to dozvoljava, uzimajte svakog dana po jednu šumeću tabletu magnezijuma koja će pomoći da se opuste grčevi u mišićima.

7. Čokolada - najbolji je ženin prijatelji za vreme PMS-a i menstrualnih bolova. Sadrži gvožđe koje pomaže u borbi protiv umora i magnezijum, koji pomaže da se reguliše raspoloženje.

8. Čaj od vranilovke - listiće suve vranilovke preliti vrelom vodom, ostaviti 15 minuta da odstoji, procediti i piti tokom dana više puta u manjim šoljicama.

9. Kupka od hajdučke trave - dve šake naseckane biljke preliti sa tri litre ključale vode, ostaviti kratko da odstoji, procediti i dodati u vodu koja je pripremljena za kupanje u kadi. Prijaće i telu i duši.

10. Tople kupke za noge - više puta tokom dana stavite noge u lavor sa toplom vodom. Onda u stopala utrljajte neku kremu ili mast koja greje, pa noge utoplite čarapama ili toplim pokrivačem.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija