• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer.rs

27.03.2016

17:20

OBRATITE PAŽNJU Znakovi koji mogu biti prvi simptomi raka!

Ljubav

OBRATITE PAŽNJU Znakovi koji mogu biti prvi simptomi raka!

Podeli vest

Neki od ovih promena na telu uzimamo zdravo za gotovo, ali u stvari oni su vrlo, vrlo opasni

 

Važno je da na vreme reagujete i simptome prijavite lekaru opšte prakse koji će vas, prema kliničkoj slici, uputiti na daljnju specijalističku obradu.

Iznenadni i nagli gubitak kilograma bez promene prehrambenih navika, pri vrhu je simptoma koje nikako se smete da zanemarite.

- Trebali biste registrovati koliki je gubitak kilograma i u kojem vremenu. Ovde svakako treba proveriti rad štitne žlezde, obaviti osnovni fizikalni pregled, krvnu sliku te dobiti uvid u trenutno stanje organizma i videti koji je razlog gubitka kilograma - objašnjava dr. Neda Ferenčić Vrban.

Za žene je posebno opasno krvarenje posle menopauze. Ginekolog bi vas u ovom slučaju trebao poslati na ultrazvuk ili uputiti specijalisti kako bi se isključila mogućnost tumora ili zadebljanje materične sluznice, tzv. hiperplazija endometrije. I stalno krvarenje, zavisno o lokalizaciji krvarenja, ozbiljan je simptom koji nikako ne smemo da zanemarimo.

- Na primer, krv u urinu može govoriti o tumorskom procesu u mokraćnom sistemu, krv iz bradavice dojke može govoriti o raku dojke, a kod žena obilno i nepravilno krvarenje također treba registrovati i javiti se lekaru - naglašava Neda Ferenčić.

Dugotrajno bolno grlo je simptom koji se često može povezati s promuklošću i kašljem koji su konstantni te vas ometaju u svakodnevnim aktivnostima, a nisu posledica prehlade ili alergije.

I to zahteva što hitniju posetu lekaru kako bi se na vreme uklonila ili potvrdila sumnja na tumorsku promenu u grlu.

A kod svake, pa i najmanje promene na vašim mladežima treba se obratiti izabranom lekaru koji će vas uputiti dermatovenerologu. Uvek se temeljno gleda promena veličine, boje, izbočenja madeža i promena na samim ivicama.

- Dermatovenerolog će prvo pogledati madež fizikalnim pregledom, a kod bilo kakve sumnje i aparatom dermatoskopom. Za melanom (rak kože) izuzetno je bitno što ranije otkrivanje jer je to vrlo važno za izlečenje - zaključuje dr. Nela Ferenčić Vrban.

Ove su promena na telu zbog kojih bi trebalo da odete na pregled:

Izrasline/kvržice

Svaki limfni čvor veći od 1 cm koji može, ali i ne mora biti bolan, a javlja se najčešće u pregibima (pazušna jama, prepone), zahteva pregled doktora.

I tvrde izrasline na dojci znak su za uzbunu.

Promuklost i kašalj

Uzroci hroničnog kašlja mogu biti hronični bronhitis, postnazalni sekret, posledica infekcije disajnih puteva. Kod tumora grla simptomi se kombinuju sa mršavljenjem i noćnim znojenjem.

Veća promena probavnih navika

Zabrinutost se treba javiti kad dođe do odstupanja od svakodnevnih navika. Hronični proliv, kao i opstipacija, zahtevaju, uz fizikalni pregled, i snimku abdomena te kolonoskopiju.

Smetnje pri mokrenju

Kod učestalog mokrenja, peckanja, svrabi te krvi u mokraći pregledom se mora isključiti upalni proces te isključiti intolerancija na glukozu, a daljnjim pretragama i mogući tumorski proces.

Bol

Sumanuta bol koja se ne povezuje uz ozlede ili upale, a kod žena predmenstrualni - menstrualni sindrom svakako zahteva pregled kod doktora. Bitno je i  koliko bol traje te kako se širi, kaže dr. Ferenčić.

Lomljivi nokti

Nokti koji se krzaju i lome, mnogo kažu o našem zdravlju i trenutnoj ishrani te pokazuju da li smo anemični. Ako primetite da se nokti počinju uvijati prema jagodici prsta, možda biste mogli imati problema sa srcem ili disanjem,kažu stručnjaci.

Trnci u prstima

Jedan od mogućih uzroka tnaca u prstima je i reumatoidni artritis, ali treba znati da zapravo sve što ometa živčani impuls iz kičme može uzrokovati trnjenje ili gubitak osećaja u rukama. Mogući uzroci su i dijabetes, nedostatak B12 vitamina ili problemi sa štitnom žlezdom.

Vrtoglavica

Vrtoglavica često može biti vrlo nejasan simptom koji mnogi ignorišu. Može upozoravati na probleme srednjeg uhaili čak osteoartritis u vratu, a ako uz vrtoglavice osećate i lupanje srca te zadihanost, moguće su srčane bolesti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija