• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.09.2016

09:41

PRVA POMOĆ Šta da radite ako imate nizak krvni pritisak!

Ljubav

PRVA POMOĆ Šta da radite ako imate nizak krvni pritisak!

Podeli vest

Zbog smanjenog protoka krvi, osobi s niskim pritiskom organi nisu dovoljno snabdeveni kiseonikom i nutrijentima

Iako nizak krvni pritisak nije direktna pretnja zdravlju, uzrokuje brojne neprijatnosti i loš osećaj praćen vrtoglavicom, dezorijentisanošću, glavoboljom, nedostatkom volje, energije ili sličnom. Zbog smanjenog protoka krvi, osobi s niskim pritiskom organi nisu dovoljno snabdeveni kiseonikom i nutrijentima. Ukoliko i vi imate ovaj problem, kako biste pomogli sebi i ublažili neprijatne posledice niskog pritiska, stručnjaci izdvajaju nekoliko najkorisnijih saveta koji pomažu:

1. Jastuk pod glavu

Kada legnete, pod glavu namestite nekoliko jastuka jer ćete ublažiti nagli prelazak iz stajaćeg u ležeći položaj. Tako ćete izbeći potencijalnu vrtoglavicu.

2. Tuširanje hladnom vodom

Krvne sudove jačaćete tako što se tuširate naizmenično toplom i hladnom vodom. Ključan trik je da svoje tuširanje završite hladnijom vodom. Zbog brzih promena temperature krvni sudovi se takvim tuširanjem brzo šire i skupljaju, a time i bolje prilagođavaju spoljašnjim uticajima.

POKRENI SE I VEŽBAJ! Povremeni treninzi mogu samo da štete!

3. Manji i češći obroci

Krvni  pritisak je najniži sat vremena nakon prvog jela u danu jer je organima za probavu potrebna krv kako bi uspešno obavili svoju funkciju. Ako jedete manje i češće, smanjićete neprijatne posledice.

4. Stop alkoholu

Izuzev čaše vina dnevno, alkohol nikada nije preporučljiv, pogotovo ako vas muči nizak pritisak. Alkohol će vam dodatno naštetiti jer izaziva izbacivanje tečnosti iz organizma, ometa rad centra za ravnotežu u mozgu i usporava rad srca. Takođe, nepovoljno utiče na nervne završetke odgovorne za sužavanje krvnih sudova. Simptomi niskog pritiska uz upotrebu alkohola dodatno će da se pojača, zato – izbegnite ga u širokom luku.

5. Jedite slaniju hranu

Začinite svoje obroke solju. Naime, kuhinjska so veže tečnost u organizmu, pa se krvni pritisak lagano podiže. Odmah na početku dana pojačajte doručak i osećaćete se bolje.

PREVIŠE KAFE, PREMALO SNA... Uzroci konstantnog umora!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija