• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr/informer.rs

26.09.2016

12:29

A SVAKOG DANA IH JEDETE! Namirnice koje izazivaju glavobolje!

Ljubav

A SVAKOG DANA IH JEDETE! Namirnice koje izazivaju glavobolje!

Podeli vest

Glavobolje i migrene su posledice stresa, zamora i dehidracije. Vrlo često zaboravljamo da pored tri navedena faktora uzrok može biti i ono što jedemo

Deset procenata ljudi imaju problem sa glavoboljom, a ono što izaziva to stanje, kako pokazuju statistike, jesu namernice koje konzumiramo.

Pročitajte kojih šest namirnica mogu izazvati glavobolje:

PIJTE IH SVAKI DAN! Ovih 5 čajeva će učiniti čudo za vašu liniju!

1. Sir

Većina sireva u sebi sadrže amino kiselinu tiramin koja može uzrokovati glavobolje. Ljudsko telo nema problem da obradi tiramin, ali ukoliko čovek ima deficit određenih enzima broj amino kiselina u krvotoku će se povećati što će dovesti do povišenosti krvnog pritiska.  Ukoliko već ne možete da odolite, birajte sveže sireve.

ZAPOČNITE DAN ČOKOLADOM! Naučnici otkrivaju zbog čega treba da je jedete svakoga jutra!

2. Crno vino

Poznato je da alkohol ima jak efekat dehidracije organizma. Crno vino sadrži tanine, flavonoide koji se nalaze u gvožđu i koji su zaduženi za specifičan ukus vina. Prema istraživanjima tanin utiče na nivo određenih hemikalija, poput prostaglandina, koje uzrokuju glavobolju. Međutim, ne izazivaju sva crna vina glavobolju, a istraživanja su pokazala da su vrste poput merloa i kabernea manje bogate taninom, te stoga ređe izazivaju glavobolju.

APfoto

3. Riba i suhomesnati proizvodi

Salame i kobasice su, poput tvrdih sireva, bogate tiraminom. Sličan slučaj je i sa dimljenom ribom, posebno sa kavijarom i lososem. Ukoliko imate učestale probleme sa glavoboljom, loš izbor su kulen, hot dogovi, slanina i šunka - pomenute namernice su bogate nitratima i nitritima.

4. Kiseli kupus 

Fermentisana hrana poput kiselog kupusa sadrži visok procenat tiramina koji uzrokuje migrene. Dakle, ova namernica je u većini slučajeva dobra za stomak, ali ne nužno i za glavu.

TAJNA VEZA: Menstrualni ciklus određuje KOLIKO ćete ŽIVETI!

5. Kafa, crni čaj i gazirani sokovi 

Ove tri namernice su bogate kofeinom i vrlo često su uzročnik glavobolja. Dnevna količina koja bi smela da se unese je 200 miligrama kafe dnevno i tako izbegne neprijatno stanje.

6. Suvo i prezrelo voće

Prezrelo voće, poput banane, zbog visokog procenta tiramina može izazvati glavobolje. S druge strane, konzervirano voće, suvo grožđe, sušene kajsije, takođe mogu biti uzročnik bolova u glavi. Pored tiramina, ova vrsta namirnica poseduje sulfite koji se povezuju sa ovom vrstom tegoba.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija