• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.12.2016

10:19

POSLE LUDE NOĆI  Ovo su najčešće zablude u lečenju mamurluka!

Ljubav

POSLE LUDE NOĆI Ovo su najčešće zablude u lečenju mamurluka!

Podeli vest

Iako se konzumiranje alkohola nikome ne savetuje, nema ko nije barem jednom preterao sa čašicama i sutradan se probudio sa gadnim mamurlukom

A onda slede saveti: "popij kafu, vitamin C, jedi pre spavanja ili popij lek protiv bolova". Ali koliko su zaista učinkoviti ti trikovi za smanjivanje i izbegavanje mamurluka?

Simptomi mamurluka su jednstavni za prepoznavanje - žeđ, umor, glavobolja, malaksalost, mučnina...

Doktorka Sara Džarvis je objasnila šta mamurluk čini gorim nego što jeste, šta pomaže u izlečenju istog i koji načini za smanjivanje mamurluka nisu ni od kakve koristi.

Tamna pića - najgori mamurluk

Bilo koji alkohol može da izazove mamurluk, ali tamna pića, poput porta, viskija, brendija ili burbona imaju tendencju da budu glavni krivci za onaj grozni mamurluk izjutra, zbog toga što sadrže hemikalije koje doprinose njihovom ukusu i boji.

Lekovi protiv bolova

- Ako se pitate da li lekovi protiv bolova pomažu ako se popiju pre nego što legnete da spavate, odgovor je ne. Zato što oni imaju dejstvo nekoliko sati i ujutru kad ustanete dejstvo neće trajati - ističe Sara.

Međutim, ujutru će moći da vam smanje bolove u glavi, barem na nekoliko sati, ali drugi simptomi mamurluka ipak neće biti umanjeni ukoliko posegnete za ovim tabletama.

Public

Hrana pre spavanja

Ukoliko jedete pre nego što legnete da spavate, a prethodno ste dosta popili, neće vam pomoći, jer je alkohol već napustio vaš stomak i apsorbovao se u krvotok. Trudite se da jedete pre konzumacije alkoholnih pića umesto toga, naravno i jedno i drugo u umerenim količinama.

Vitamin C

Ne postoje dokazi da vitamin C pomaže kod mamurluka. Oni koji unose razne minerale i vitamine u sebe, nakon noći opijanja, rade to za džabe, jer im nikako neće smanjiti osećaj mamurluka, navodi dalje doktorka.

Kafa

- Crni napitak će vam verovatno barem malo pomoći. Mamurluka je uzrokovan time da je vaše telo bilo pogođeno velikom dozom toksina, a i nedostatkom sna. Obično se nakon burne noći svi probude ranije zbog dehidracije, a kafa u umerenim količinama može pomoći u rehidraciji i razbuđivanju, ali vam neće pomoći sa ostalim simptomima mamurluka - navodi Sara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija