• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

09.07.2017

16:26

NIJE U ODEĆI, NIJE U FRIZURI... ženska lepota dolazi iznutra!

Ljubav

NIJE U ODEĆI, NIJE U FRIZURI... ženska lepota dolazi iznutra!

Podeli vest

Lepota žene nije u odeći koju nosi, njenoj figuri ili načinu na koji češlja kosu. Lepota žene mora da bude vidljiva u njenim očima, jer su to vrata do njenog srca - mesta gde ljubav caruje. Ovako je govorila popularna glumica i modna ikona Odri Hepbern

Ne zvuči li, međutim, pomalo apsurdno da je ova izjava skliznula sa usana jedne od najlepših žena 20. veka? One čiji glumački talenat nikada nije bio predmet spočitavanja, ali čija je fizička lepota bila još neupitnija. Ili se sva ta magija zaista oslikavala u njenim očima, a žarište sve te čarolije stvarno "stanovalo" u njenom biću.

A ne "na njemu". I glumica prepoznatljivo mačkastih očiju i čarobnog osmeha Sofija Loren je govorila da lepota nije stvar fizičkog. Ta lepotica nad lepoticama tvrdila je da je ona samo osećaj iznutra koji se reflektuje u očima.

Ako Odri i Sofija i nisu dobar primer, onda na nekim drugim možda možemo da poverujemo u ono što su pripovedale. Uzmimo, recimo, Meril Strip. Briljantna glumica nikada nije važila za model lepote, ali je oduvek suvereno "žarila i palila". I danas je teško odoleti sjaju glumice i pevačice Barbre Strejsend, dok su njeni fizički aduti od početka pomalo sporni. Govori li, međutim, neko o njima kada je spominje? Retko. Ali se zato uvek zavijori sijaset pohvala na račun njene unutrašnje lepote. Koliko je tek muških primera na kojima možemo da gradimo ovu priču.

Čemu se to divimo kada kažemo da je neko lep iznutra? Šta nas to na njemu očara? Na šta padnemo? Ako je verovati Platonu, onda je lepota manifestacija dobrote, a ako slušamo Plotina, onda je ona produkt lepe duše. Psiholog Snežana Stanković se slaže i sa jednim i sa drugim mudracem, govoreći da su to samo varijacije na istu temu.

- Kada za nekog kažemo da poseduje unutrašnju lepotu, znači da nas je očarala njegova duša, a ne možemo da se ne divimo duši koja nije dobra - kaže Stankovićeva. - To znači da se poimanje ovog fenomena svakako dovodi u vezu sa onim što jesmo ili onim što gajimo iznutra, a to se onda reflektuje spolja.

Ponekad je više nego očigledno da je unutrašnja lepota jača od najsavršenijeg fizičkog aduta - skladnog lica, bujnih grudi ili dugih nogu. Ona ima snagu da sve te spoljašnje manifestacije stavi u drugi plan. I da nas "omađija" ostavljajući nas u nedoumici čime nas je začarao neko ko realno nije lep, ali smo spremni da tvrdimo da je u našim očima - najlepši na svetu.

- Treba, pritom, razdvojiti zaljubljenog čoveka i onog koji nije "zaslepljen". Ovaj prvi često idealizuje osobu zbog koje mu igraju leptirići, pa mu sve njeno deluje savršeno. Čak i kriv nos izgleda prćasto, dok ova faza ne prođe. Ali, ne moramo da se zaljubimo da bismo za nekog rekli kako blista i zrači, a nije lep po nekim opštim odredbama lepote. Svi smo sigurno sreli ili upoznali osobu koja ima to nešto posebno u sebi, emituje neku prelepu energiju, privlači pažnju, zagonetna nam je, iako nas ne privlači na seksualnom planu - navodi psiholog.

Šta nas je tu onda "zagolicalo"? Kažu da na licu zveče unutrašnji "dukati". A to bi onda moglo da znači da sklad iznutra emituje sklad spolja. Stručnjaci to objašnjavaju dušom, ali ima i onih koji u priču uvode i druge argumente. Arapska poslovica kaže da lepota lica zavisi od lepote karaktera.

- Sigurno je da je tako, jer to kakav je neko kao ličnost, određuje i kako će ga drugi doživljavati. Jasno je da se za pravične, plemenite i tople osobe lako može reći da su lepe, iako fizički to možda nisu. Kao što ćemo za zle, prevrtljive, sebične i nadobudne teško reći kako zrače, koliko god bile atraktivne i zgodne. Sposobnost empatije, spremnost da se pomogne drugima, vedar duh i iskreni osmeh grade pozitivnu sliku o čoveku i ona ga potom kvalifikuje da ga nazovemo lepim - objašnjava Stankovićeva.

Dipak Čopra, pionir medicine "za um i telo" tvrdi da lepota nije entitet za sebe, nego nešto dublje i veće, kao krajnji izraz nečije povezanosti sa samim sobom i elementima spoljnjeg sveta.

- Dubinska lepota nije nešto što određuju kozmetički proizvodi ili trendovi koje promovišu mediji: to je pravo svakog čoveka, koje treba da se neguje i iznutra i spolja.Zamislite da nosite prljave čarape ili donji veš. Niko za njih ne zna osim vas, pa se ipak ne osećate dobro. Isto je i sa lepotom: ako se iznutra ne osećate prijatno, to će se videti na vašem licu. Vaš spoljni izgled reflektuje zadovoljstvo sobom iznutra - vaš um, emocije, intelekt i konačno, vaše izraze lica, kako bi odrazio vaš odnos sa sopstvenom dušom - objašnjava Čopra.

Istraživanja pokazuju da je inteligencija često jači afrodizijak od fizičkih atributa, jer se vešto ocrtava na licu. I za razliku od vitke linije, blistavog tena i zanosnog dekoltea, nije prolazna. Samopouzdanje je takođe važno, ali ne ono isforsirano, usiljeno. Možda više od svega toga, unutrašnju lepotu može da isprovocira - ljubav. Ne kaže se bez razloga da voljeno i biće koje voli ocrtava posebno "svetlucav" prizor. Aurelije Augustin je govorio da u meri u kojoj ljubav u tebi raste, raste i tvoja lepota, jer ljubav je lepota duše. Halil Džubran je rekao isto to, samo malo drugačije. "Lepota nije u licu; lepota je svetlost u srcu", zapisao je poznati libanski pesnik i slikar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija