• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

26.11.2017

14:31

OMILJENI LEK ZA SVE BOLJKE: Kupus dokazano štiti od virusa!

Ljubav

OMILJENI LEK ZA SVE BOLJKE: Kupus dokazano štiti od virusa!

Podeli vest

Presni kupus smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pomaže kod reumatizma i problema sa stomakom i kožom. Nutricionisti preporučuju da ga jedemo što više u ovo doba godine jer obiluje vitaminom C, koji dokazano štiti od virusa

Kupus ili zelje je omiljeno jelo na našim stolovima, posebno u ukiseljenom obliku. Ipak, da li znate da je on i vrlo delotvoran, a jeftin lek za mnoge tegobe? Presni kupus smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pomaže kod reumatizma i problema sa stomakom i kožom. Nutricionisti preporučuju da jedemo što više svežeg kupusa u ovo doba godine jer obiluje vitaminom C, koji dokazano štiti od virusa.

Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod anemije, nesanice, depresije i anksioznosti

Pixabay

Postoje mnoge vrste kupusa, a najpoznatije su beli, crveni i savojski kupus, koji mi zovemo kelj. Crveni je najdelotvorniji, čak i do sedam puta lekovitiji od belog, a njegova boja ukazuje na prisustvo antocijanina, moćnih zaštitnika od bolesti kardiovaskularnog sistema i preranog starenja.

Kiseli kupus

Kiseli kupus obiluje vitaminom C i poseduje bakterije mlečne kiseline, slične pozitivnim zaštitnim bakterijama u želucu, važnim u momentima prevelike opterećenosti želuca i creva. Pored toga, sastojci kiselog kupusa su korisni i za mentalnu svežinu, dobro raspoloženje, zdravlje srčanog mišića i kostiju, kao i za izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Zahvaljujući bogatstvu cinkom, kiseli kupus štiti i naš imunitet.

Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina, kao i minerali: magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum i natrijum.

Zbogom upalama

Najbolje je jesti sirov kupus ili kratko prokuvan. Za lečenje probajte da nabavite domaći ili organski kupus, koji je daleko zdraviji od prskanog.
Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod anemije, nesanice, depresije i anksioznosti.

Kuvani kupus je odlično sredstvo za prolećnu detoksikaciju i jedno od najboljih sredstava protiv nervne napetosti, malaksalosti i slabe koncentracije.

Kupus obiluje antikancerogenim jedinjenjem sinigrinom, koje poseduje izuzetna svojstva u prevenciji raka prostate, creva i bubrega. Izvrsno je i protivupalno sredstvo, te pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume.

Pixabay
Šta god da vas muči - stavite na to list kupusa

Kod plućnih bolesti delotvoran je sok od kupusa pomešan s medom. On čisti disajne puteve, pomaže kod astme i bronhitisa. Kod bolesti grla preporučljivo je grgoljiti sok od kupusa.

Sok leči čir

Poznata je primena kupusa protiv čira na želucu. U pitanju je njegov sastojak sulforafan, koji eliminiše heliko bakteriju i ujedno sprečava da se kiselina vraća u jednjak, odnosno pomaže kod gorušice.

Sadrži i glutamin, koji je bitan za zdravlje želuca. Istraživanja su pokazala da je to bolje sredstvo protiv čira od standardnih lekova, takozvanih antacida.

Narendajte pola kilograma kupusa, posolite i dodajte sok jednog limuna, ostavite da odstoji, pa procedite. Uvek pijte sveže pripremljen sok.

U 100 gramasvežeg kupusa ima od 22 do 25 kalorija

U cilju lečenja uzimajte tri do četiri čaše soka od kupusa na dan, pola sata pre obroka. Sok od kupusa možete upotrebiti i za negu kose. On će je učiniti jačom, sprečiti njeno opadanje i podstaći rast.

Pixabay

Obloge za sve boljke

Obloge od kupusa staro su narodno sredstvo za lečenje različitih tegoba. Može se reći da šta god da vas muči - stavite na to list kupusa.

Kupus snažno izvlači gnoj iz rana i dezinfikuje ih, pa se često koristi kod težih rana koje sporo zarastaju. Uklonite s lista kupusa sredinu i žilice. Stavite list u više slojeva na obolelo mesto i lagano povežite krpom ili zavojem sve slojeve da čvrsto stoje na mestu. Oblog menjajte tri puta dnevno.

Kupus snažno izvlači gnoj iz rana i dezinfikuje ih

Kod gnojnih i teško zarastajućih rana, tokom promene obloga dezinfikujte ranu. Obloge od kupusa pomažu kod: opekotina, ekcema i akni, čireva i osipa, otoka i promrzlina, hemoroida, reume i išijasa, migrene i bubrežnih kolika.

Lekovite strane kupusa

n deluje preventivno protiv rakan pomaže pri mršavljenju
n poboljšava probavun ima antiupalna svojstva
n leči čir na želucu i dvanaestopalačnom crevun jača imunitet
n čisti organizamn ublažava depresiju i teskobu
n poboljšava koncentracijun pomaže kod bolesti disajnih puteva

Pixabay

Recepti

Vitaminska salata
Da biste se zaštitili od infekcija koje se zahuktavaju, potrebno je da ojačate imunitet. U tome može da vam pomogne ova zdrava salata.

Sastojci: 500 g kupusa, kisela jabuka, 2 šargarepe, komad celera, mala cvekla, glavica crvenog luka, 2 kašike oraha, maslinovo ulje, jabukovo sirće ili limun, kašika smeđeg šećera, kašika mlevenog kima (opciono), so, biber.
Priprema: Sve sastojke sitno iseckajte, promešajte i uživajte!

Gusta čorba od kupusa
Sastojci: 300 g suve slanine, manja glavica slatkog kupusa, 3 šargarepe, 3 krompira, manja glavica crnog luka, crvena paprika, so, biber, lovor.
Priprema: Slaninu iseći na kriške i kuvati u litar vode sa lovorom i biberom u zrnu. Izvaditi je, a u vodu u kojoj se kuvala dodati sitno iseckanu šargarepu i glavicu luka. Kupus iseći na krupnije rezance i staviti u čorbu 15 minuta posle šargarepe. Zajedno kuvati oko pola sata. Pri kraju dodati isečen krompir, crvenu papriku isečenu na kolutove, a potom vratiti i slaninu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija