• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

24.12.2017

18:51

ZAČINI KOJI GREJU: Zima bez gripa i prehlade!

Ljubav

ZAČINI KOJI GREJU: Zima bez gripa i prehlade!

Podeli vest

Zato ako želite da na zdrav način pregurate praznična iskušenja i zaštitite se od raznih bolesti, napunite špajz začinima koji greju i njima što češće oplemenite svoju kuhinju.

Zimski začini vam pružaju mnogo više od same arome i ukusa. Neki od njih, poput čilija i đumbira, fantastično greju telo iznutra, te su odličan dodatak mnogim jelima, poslasticama i toplim napicima. Pored toga, začini su čuvari vitkosti i najbolji saveznici dobrog zdravlja. Veliki broj njih, pored toga, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

Zato ako želite da na zdrav način pregurate praznična iskušenja i zaštitite se od raznih bolesti, napunite špajz ovim začinima i njima što češće oplemenite svoju kuhinju.

Đumbir

Đumbir se vekovima koristio kao lek protiv glavobolje, mučnine i nervnih smetnji. On smiruje kašalj i prehladu. Kineska medicina mu odavno priznaje afrodizijačko i okrepljujuće delovanje, a pojedini autori smatraju ga boljim od aspirina.  

Pixabay

Đumbir sadrži ulja koja podstiču stvaranje toplote u telu

Domaći začin 

Sastojci: 1,5 kg celera sa lišćem, 0,5 kg šargarepe, 1 kg peršuna sa lišćem, po 3 glavice crnog i belog luka, 1 kg crvene paprike, 50 g ljute paprike, 200 g kurkume, 400 g morske soli.
Priprema: Povrće operite, očistite i sameljite na mašini za meso ili nekom drugom secku. Dodajte so i sjedinite sastojke. Ostavite (rasporedite u što tanjem sloju) da se osuši na promaji (bez sunčeve svetlosti), a potom mešavinu sameljite na mašini za orahe. Pripremljen začin čuvajte u dobro zatvorenoj tegli.

Ovaj sve popularniji začin sadrži ulja koja podstiču stvaranje toplote u telu, a njegova antioksidativna, protivupalna, antikancerogena i antivirusna svojstva čine ga najboljom preporukom za vaše zdravlje. 

Koristi se osušen i isitnjen, kao začin za pečurke, meso i ribu, pirinač i jela od povrća, ali i za pripremu kolača. Savete plus: narendajte đumbir na sveži sir.

Cimet

Cimet je bio jedan od glavnih začina na pijacama Aleksandrije u Kleopatrino doba, a širenjem Rimske imperije začini iz Afrike brzo su postali poznati širom ondašnjeg sveta. U kineskoj medicini prepisuje se protiv bolova u lumbalnom delu leđa, osećaja težine u nogama i hladnoće u rukama i stopalima.

1 g
cimeta dnevno smanjuje vrednosti šećera u krvi za čak 20 odsto

Mnoga naučna istraživanja dokazala su da cimet sprečava nastanak ugrušaka u krvi, ima protivupalna svojstva, deluje kao antibiotik i antimikotik (smanjuje gljivične infekcije). Studije su pokazale da jedan gram cimeta dnevno smanjuje vrednosti šećera u krvi za čak 20 odsto, što ga činim idealnim za dijabetičare.

pixabay.com

Osušena kora od cimeta ili njen prah upotrebljava se kao dodatak slatkim testima i kolačima, a na Dalekom istoku stavljaju ga i u slana jela. Ovaj začin se savršeno uklapa sa ukusom jabuke.

Kardamom

Reč je o jednom od najskupljih začina na svetu, posle šafrana, a koji pripada familiji đumbira. U Indiji i Nepalu ova biljka smatra se "kraljicom začina", a najčešće se dodaje u napitke poput čaja ili kafe - Indusi ne mogu da zamisle pilav bez ovog začina, kao ni svoj čuveni indijski čaj.   

Pixabay

U Indiji i Nepalu biljka kardamom se smatra "kraljicom začina"

Lek protiv kašlja 

Sastojci: po četvrt kašičice kajen paprike i đumbira, kašika jabukovog sirćeta, 2 kašike vode, kašika meda.
Priprema: Ubacite papriku i đumbir u sirće i vodu, zatim dodajte med, dobro promešajte i lek je spreman za upotrebu. Pijte po kašičicu, ali prethodno dobro promućkajte. Ako pravite manju količinu leka, onda nema potrebe da ga držite u frižideru.

Slično kao i cimet, i kardamom održava nivo glukoze u krvi stabilnim. Osim toga, odličan je prijatelj probave, pa prstohvat kardamoma možete ujutro dodati u čaj ili kafu kako biste podstakli rad creva. Kardamom pomaže i kod problema disajnih organa (poput astme) i podstiče iskašljavanje, a poznato je i da ima antimikrobna i protivupalna svojstva.

U skandinavskim zemljama se stavlja u pekarske proizvode, meso i kobasice, a iako postoji i beli i crni, autentičnim se smatra samo zeleni. U istočnjačkoj kuhinji često se kombinuje sa karanfilićem i cimetom.

Ljute papričice 

Crvene ili zelene, sveže ili suve, dragocena su pomoć kad su sve telesne funkcije, uključujući i polne - usporene. Razne vrste ljute paprike sadrže brojne dragocene vitamine i stimulišu cirkulaciju krvi.

Pixabay

Osim što će vas dobro zagrejati, ljuta paprika će vas takođe "naterati" da jedete sporije, a vašem organizmu daće podsticaj da brže sagori masnoće.

Na Bahamima, prirodnom lokalitetu čilija, apetit se stimuliše jelom koje se zove mandram i služi se jako hladno jer je izuzetno ljuto. Mandram se sastoji od tanko isečenog krastavca poprskanog limunovim sokom, vinom madera i čilijem pomešanim sa lukom i vlašcem.

Čili ima snažna protivupalna svojstva, pomaže kod artritisa i bolnih zglobova. Pored toga, sprečava nastanak ateroskleroze.

Napravite čaj od šipka i usitnjenog čilija. Intenzivan ukus čili papričice pomoći će vam da se rešite virusa gripa.

Kurkuma

Snažan začin jarkožute boje najviše je korišćen u indijskoj medicini. Bogat je antioksidansima, a njegov sastojak kurkumin, polifenol, dostojan je "suparnik" u borbi protiv upalnih procesa.

Pixabay


Kurkuma stimuliše funkcije jetre i nivo holesterola drži pod kontrolom

Najnovija istraživanja pokazuju da je ovaj začin veoma važan za pušače jer njegovo redovno konzumiranje smanjuje mogućnost obolevanja od karcinoma. Kurkuma stimuliše funkcije jetre i nivo holesterola drži pod kontrolom. U kombinaciji sa timijanom uspešno leči osteoartritis.

Ovim začinom možete da obogatite svoju kuhinju ako želite da očuvate dobru liniju nakon dijete.

Da biste "prodisali", dodajte jednu kašičicu praha kurkume u šoljicu mleka. Kada prokuva, sačekajte da se samo malo prohladi i pijte toplo, najbolje neposredno pre spavanja.

Među ostale začine koji greju, odnosno "teraju" prehladu, jesu i: šafran, crni afrički kim, ren, karanfilić, origano, ženšen, seme crne slačice, beli i crni luk...




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
8

pre 6 godina

Odusevljena sam tekstom koji nam na strucan nacin jednostavno predstavi svu car zacina koji su meni licno najveci osnov kuhinje jer mislim da zacini daju poseban ukus jelima svojim specificnim snaznim aromama.Sve nabrojane zacine obozavam ,najvise sto su zdravi a ujedno sto mi se ukusi,posebno cili papricica koje i svojim vizuelnim izgledom kao skup raznobojnoh boja i velicina deluju sugestivno.Kurkuma je takodje prelepe boje koja svakom jelu daje fantastik dojam.Uzivam i u svim navedenim ukusima i zahvaljujuci njima izbegavam da previse upotrebljavam so za koju se zna da je prisutna u mnogim proizvodima savremene kuhinje.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija