• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: superzena.b92.net/Informer.rs

10.04.2018

13:11

NUTRICIONISTA SAVETUJE:  Jedite ove namirnice i pobedite alergiju

Ljubav

NUTRICIONISTA SAVETUJE: Jedite ove namirnice i pobedite alergiju

Podeli vest

Tokom proleća mnogi ljudi pate od sezonskih alergija, a najčešći simptomi su problemi sa disajnim organima, curenje nosa, crvenilo očiju i otečenost kapaka

Kako biste se lakše nosili sa ovim problemima nutricionista Hana Braje je za portal "Pop šugar" izdvojila nekoliko saveta. 

Hana preporučuje da smanjite konzumaciju šećera, rafinisanih ugljenih hidrata, suncokretovog ulja i zasićenih masti koje se nalaze u prerađenoj hrani, a povećate unos antioksidanasa i fitonutrijenata koji se nalaze u voću i povrću. 

STRES JE ZARAZAN! Naučnici dokazali da ga širimo poput virusa!


Ovo je spisak namirnica koji treba da se nađe na vašem dnevnom meniju: 

Probiotik 

Prema Hani, oko 70 odsto naših imunih ćelija boravi u našem digestivnom traktu. S obzirom na to da je alergija koju izaziva polen zapravo iritacija našeg imunog sistema, konzumiranje probiotika može biti jednostavan način da ga ojačamo. Samim tim, naš organizam će se snažnije boriti sa alergijom. 

Esencijalne masne kiseline 

Dobre masti koje se nalaze u namirnicama kao što su avokado, losos i čija seme imaju snažna antiupalna dejstva. To znači da mogu da smanje simptome upale, kao što su curenje nosa i crvenilo očiju, nadustost kapaka. 

Đumbir i kurkuma 

Đumbir i kurkuma ne samo da se bore odlično sa prehladama, već kada se kombinuju sa drugim protivupalnim sastojcima, postaju jedno od najmoćnijih sredstava za borbu sa sezonskim alergijama. 

Hrana bogata vitaminom C 

Hrana poput pomorandži, limuna i kivija, koja sadrži visok sadržaj C vitamina, takođe sadrži druge moćne antioksidanse koji se nazivaju kvercetini. Zajedno, kvercetin i vitamin C omogućuju podizanje imuniteta, pa samim tim i borbu sa alergijama. 

Jabuke 

Osim što je bogata vlaknima, jabuka sadrži i antioksidanse i folifenole, poput kvercetina, koji ima snažno antialergijsko dejstvo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija