• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs/Informer.rs

15.09.2018

16:53

KLJUČNI NAPICI: Voda je uvek  dobrodošla, crni čaj - samo ponekad!

Ljubav

KLJUČNI NAPICI: Voda je uvek dobrodošla, crni čaj - samo ponekad!

Podeli vest

Tečnost se unosi u raznim oblicima, ali većina i ne razmišlja šta ona u sebi sadrži i koliko je za organizam značajna, ističu stručnjaci, navodeći ključne napitke...

Na normalnu težinu i dobro zdravlje ne utiče samo pravilna ishrana, već i zdravo piće. Tečnost se unosi u raznim oblicima, ali većina i ne razmišlja šta ona u sebi sadrži i koliko je za organizam značajna, ističu stručnjaci, navodeći ključne napitke.

* Voda je najvažnija jer na nju otpada polovina ljudske težine. Neophodna je za varenje, izbacivanje toksina, regulaciju telesne temperature znojenjem. Unošenjem osam čaša vode dnevno čisti se koža i umanjuje želja za hranom, ukoliko se polako ispija tokom celog dana.

* Voćni sok je izuzetno bitan, posebno ako je sveže isceđen od pomorandže i grejpfruta. Sokovi obogaćeni kalcijumom obezbeđuju dodatnu zaštitu kostiju. Ako pazite na kalorije kojih u soku može biti više od 100 po jednoj čaši, sok treba razrediti vodom.

* Sok od nara se posebno preporučuje zbog obilja vitamina A, C, E i folne kiseline. Uz to, ima i tri puta veću antioksidansnu moć od crvenog vina ili zelenog čaja.

* Mleko, posebno obrano ili poluobrano, pomaže u održavanju težine i predstavlja idealan izvor kalcijuma i proteina. Za alergične na laktozu ili one koji ne vole mleko, preporučuje se sojino ili mleko od pirinča.

* Čajevi, topli ili hladni, crni ili zeleni, sadrže flavonoide koji smanjuju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka. Sa ovim čajevima ipak treba biti oprezan jer sadrže i kofein. U 200 ml crnog čaja nalazi se 70 mg kofeina, dok 200 ml zelenog čaja ima 35 mg ovog neželjenog sastojka.

* Biljni čajevi od cvetova, trava, voćki i začina nemaju kofeina, pa se mogu piti po želji. Posebno su delotvorni čajevi kamilice, šipurka ili cveta pomorandže.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kalina

pre 4 godine

Vise volim sok od nara nego od crnog caja.Verujem clanku.Vodu pijem onoliko koliko mi organizam trazi,a cesto kad su vrucine,pijem vise i to hladne vode.Ako smem da se pohvalim pijem moju nobel vodu iz aparata,koji daje hladnu vodu

Lina

pre 4 godine

Ne mora više da čekam da mi provri voda za napitke poput čaja, i kafe.Jer sipam direktno sa aparata za prečiščavanje vode, vruću vodu tako da mi je kafa skuva a za tili čas.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija