• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs/Informer.rs

02.03.2019

15:51

U JEKU VIRUSA GRIPA: Biljna terapija bolja od lekova!

Ljubav

U JEKU VIRUSA GRIPA: Biljna terapija bolja od lekova!

Podeli vest

Lečenje biljkama često se potcenjuje, uprkos tome što je relativno sigurno i što ima znatno manje neželjenih efekata u podnosu na klasične lekove, tvrdi profesor dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj

Efikasnost lekova za grip je, prema rečima prof. Nestorovića, niska zbog toga što se radi o inhibitorima neuraminidaze, koji samo usporavaju proces ozdravljenja kada je veliki broj ćelija već zaražen. S druge strane, kaže profesor, dokazano dejstvo u lečenju gripa ima primena cinka, koji je neophodan za funkcionisanje imunog sistema, blokira vezivanje virusa i bakterija za naše ćelije i sprečava infekciju, objašanjava prof. Nestorović.

- Takođe odličan efekat imaju i biljni pigmenti, antocijanini, koji se nalaze u tamnijem voću. To su borovnica, aronija i crna zova, koja ima medicinski verifikovane efekte u lečenju gripa i drugih virusnih ili bakterijskih infekcija. U seriji ispitivanja u Izraelu, Norveškoj i Engleskoj, pokazana je visoka efikasnost ekstrakta zove u lečenju gripa. Pozitivan efekat ima samo sveže ceđen sok, dok se kuvanjem aktivna materija uništava. Treba napomenuti da ove materije moraju biti primenjene na samom početku bolesti, jer im je efikasnost mala ako se započnu posle drugog dana, kada se virus već razmnoži - kaže prof. Nestorović.

IRITANSI SU SVUDA OKO NAS: Nos ne curi samo zbog prehlade!

Sagovornik "Novosti" upozorava da je "pomama" za vitaminom D učinila da suplementi dobiju skoro čudotvorna svojstva, iako se pokazalo da osobe sa normalnim nivoom vitamina D u serumu imaju malo koristi od njegove primene u prevenciji gripa.

Foto: Shutterstock

- Ovaj vitamin treba unositi kroz ishranu, najviše kroz morsku ribu, jer tako unosite optimalne količine vitamina D, omega 3 masnih kiselina i joda. Istina je da kod osoba koje imaju nedostatak vitamina D, njegovo dodavanje ima dobre efekte. Manje je jasno, međutim, da li dodavanje kod ostalih, posebno u visokim dozama, ima povoljan efekat - kaže prof. Nestorović.

Vitamin C

Primena vitamina C ima efekata u prevenciji gripa, ali su rezultati studija u lečenju dosta razočaravajući, kaže naš sagovornik. - Razlog je taj što je teško odrediti tačnu dozu vitamina C koja je potrebna. U visokim dozama, ovaj vitamin može imati čak i suprotne efekte, slično omega 3 masnim kiselinama. Ovaj vitamin je potrebno uzimati u obliku sokova ili svežeg voća, jer sintetski nema ni približno sličnu efikasnost kao prirodni.

Vitamini B kompleksa ponovo su došli u fiokus, kada je primećeno da je vitamin B6 neophodan za dobro funkcionisanje belih krvnih zrnaca.

NIŠTA OD IZLEŽAVANJA! Previše sna tokom vikenda je loše za organizam

- Vitamina B kompleksa ima sasvim dovoljno u integralnim žitaricama, posebno heljdi, ali i amaranti. S druge strane, folna kiselina je neophodna da organizam detektuje infekciju, a samim tim i da na nju dobro reaguje.

Sve namirnice sa antioksidativnim svojstvima su dobra prevencija gripa. Alicin iz belog luka je najjači poznati prirodni antibiotik i antitumorski agens, dok sulforafen iz brokolija ili kupusa ima slična svojstva, zaključuje naš sagovornik.

Neželjeni efekti 

Profesor Nestorović kaže da se smatra da određeni lekovi, kao što je oseltamivir ("tamiflu"), skraćuju trajanje gripa za oko jedan dan, ali da se, ipak, u većini zemalja ne preporučuju za lečenje mladih, generalno zdravih osoba, zbog velikog broja neželjenih efekata.

ŠTA SE DEŠAVA KADA JEDETE NA BRZINU? Ništa dobro, verujte!

- Osim toga, pojedini autori preporučuju primenu antibiotika "azitromicina" kod obolelih od gripa, jer za 25 odsto smanjuje pojavu zapaljenja pluća. Ipak, ja ne bih savetovao pacijentima da samoinicijativno uzimaju antibiotike za lečenje gripa - kaže prof. Nestorović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija