• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.03.2019

22:45

ŠTO JE LJUĆA, TO JE ZDRAVIJA! Jedite rotkvice svaki dan i uverite se koliko su korisne

Ljubav

ŠTO JE LJUĆA, TO JE ZDRAVIJA! Jedite rotkvice svaki dan i uverite se koliko su korisne

Podeli vest

Ovo sezonsko povrće dobar je izvor vlakana i vitamina, pospešuje varenje i čisti disajne puteve

Rotkvice su pravi vesnici proleća. Bilo da ih jedete začinjene u salati ili sveže, one su vitaminska bomba, kažu stručnjaci. Ovo povrće je bogato vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrži malo kalorija, zbog čega je odlična namirnica za prolećno čišćenje organizma. U narodu se kaže da je rotkvica bolja za naš organizam što je ljuća i da bi trebalo da je uvrstimo u svakodnevnu ishranu. Lista korisnih dejstava je poduža.

* Borac protiv raka
Indijski naučnici otkrili su da ova namirnica ubija ćelije raka, s obzirom na bogatstvo vlaknima i vitaminima. Baš zbog ljutine, delotvorna je kao prevencija ili pomoć kod lečenja raka debelog creva, jer pospešuje rad organa za varenje. Vlakna iz rotkvica podstiču lučenje probavnih sokova, pa organizam lakše izbacuje toksine, a posebno se preporučuju osobama koje pate od zatvora.

* Čiste disajne puteve
Rotkvice pomažu kod hroničnih oboljenja disajnih puteva i deluju kao prirodni inhalator. Pozitivno deluju na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, zbog čega se preporučuju svima koji imaju problema sa zapušenim nosom, čestim upalama sinusa i infekcijama disajnih puteva, čak i ako boluju od astme ili bronhitisa.

* Jačaju srce i regulišu šećer u krvi
Vlakna, vitamini i minerali iz rotkvice poboljšaće zdravlje kardiovaskularnog sistema jer snižavaju holesterol, sprečavaju dijabetes, regulišu krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

* Čuvaju bubrege
Pored svega, rotkvice sprečavaju infekcije urinarnog trakta. Sok ove namirnice olakšava i skraćuje vreme trajanja infekcije.

* Utiču na mršavljenje
Ovo povrće sadrži visok procenat vode i vlakana, ali veoma malo kalorija, pa je idealno za one koji žele da skinu neki kilogram. Obiluju hranljivim sastojcima, zbog čega brzo i lako zadovoljavaju glad, a sadrže i puno vode i na taj način vam pomažu da smršate ili održite vitku figuru.

DA LI PERETE MESO PRE PRIPREMANJA? Evo šta je BOLJE ZA ZDRAVLJE!

U frižideru od pet do sedam dana


Kada kupujete rotkvice, obratite pažnju da budu čvrste i crvene. Posle kupovine, odstranite zeleno lišće, jer ukoliko ga ostavite, to može prouzrokovati stvaranje vlage, koja uništava hranljive sastojke. Rotkvice čuvajte u frižideru najviše pet do sedam dana.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta
Društvo

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta

Slađan Vučković (52), nekadašnji deminer Vojske Savezne republike Jugoslavije, koji je ostao bez obe ruke u razminiravanju Kopaonika, kazao je za naš portal da je pametno što je naređena evakuacija naselja Stevan Sinđelić jer ukoliko se sa gradilišta zaista uklanja Tomahavk, to ubojno sredstvo sadrži ogromnu količinu eksploziva – čak 454 kilograma.

20.04.2024

11:55

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija