• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo

17.04.2019

11:10

U SRBIJI NA SVAKA DVA SATA JEDNA OSOBA UMRE OD RAKA PLUĆA! Zastrašujuća statistika stavlja nas na drugo mesto u svetu po smrtnosti!

Ljubav

U SRBIJI NA SVAKA DVA SATA JEDNA OSOBA UMRE OD RAKA PLUĆA! Zastrašujuća statistika stavlja nas na drugo mesto u svetu po smrtnosti!

Podeli vest

U Srbiji od raka pluća godišnje oboli oko 6.000 ljudi, a umre više od 4.600, što nas svrstava na drugo mesto u svetu po smrtnosti

Neslavna statistika kaže da od raka pluća dnevno umre 13 ljudi, odnosno na svaka dva sata jedna osoba. Jedan od glavnih razloga visoke smrtnosti je što se bolest otkrije kasno u odmakloj fazi.

Karcinom pluća je jedan od najčešćih karcinoma u svetu. Kako bolest prepoznati na vreme i kako je lečiti, samo su neke od tema Prvog nacionalnog onkološkog foruma koji se u Beogradu održava u petak 19. aprila pod sloganom "Računajte na nas".

Na skupu će se govoriti i o drugim najčešćim karcinomima, kao što su rak dojke, rak jajnika - kako ih prepoznati i lečiti.

KELERABA TOPI SALO! Ovo povrće jača imunitet i snižava krvni pritisak!

Organizuju ga Udruženje medikalnih onkologa Srbije, Udruženje za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", Udruženje za borbu protiv raka jajnika "Progovori" i Forum Pacijenata Srbije. 

Član predsedništva Udruženja medikalnih onkologa Srbije dr Davorin Radosavljević kaže da je važno čuti glas udruženja obolelih od malignih bolesti.

-Sve je više pacijenata koji danas žive sa malignom bolešću, jer napredak svih vidova onkološkog lečenja vodi produženom preživljavanju ovih pacijenata, te je razumljiva njihova zainteresovanost da im budu dostupni savremeni načini lečenja-kaže Radosavljević, a navodi se u saopštenju organizatori Foruma.

On je naglasio da se u lečenju malignih bolesti koristi mnoštvo molekularno ciljanih lekova i imunoloških lekova u svetu, ali i okruženju, a da je cilj lekara u Srbiji da pacijentima omoguće što veći broj inovativnih lekova, ali i svih drugih koji se koriste u toj teškoj borbi za pretvaranje malignih bolesti u hronične.

-Ovakvi sastanci su korisni jer se sa predstavnicima pacijenata razgovara o savremenom lečenju, ali i o mogućnostima našeg zdravstvenog sistema da se što veći broj inovativnih lekova, dostupnih za sada samo kroz donacije ili kliničke studije, nađe na listi lekova, na teret zdravstvenog osiguranja- istakao je Radosavljević.

KVALITETAN SAN ITEKAKO UTIČE NA ZDRAVLJE! Ako spavate manje od šest sati, povećava se rizik za dobijanje kardiovaskularnih bolesti!

Predstavnica udruženja za borbu protiv raka pluća Olja Ćorović naglasila je da se kao udruženje bore da se lečenje raka pluća inovativnim terapijama sistemski reši, a ne da se pacijenti leče uz pomoć donacija i kliničkih studija. 

Ona navodi da su se za pomoć osim RFZO, obratili i predsedniku Srbije, premijerki, Ministarstvu zdravlja. 

-Nadamo se da će svi prepoznati problem i pomoći nam kako bi se i u Srbiji, oboleli od najmasovnijeg karcinoma današnjice, lečili savremenim lekovima- naglasila je Ćorović, a navodi se u saopštenju.

Jedan od organizatora onkološkog foruma je i Udruženje za borbu protiv raka jajnika "Progovori", a o borbi sa najsmtonosnijim ženskim rakom Gorica Đokić kaže da je samo zajedničkim snagama moguća borba protiv raka i da samo tako postoji šansa za pobedu. 

SVIĐA NAM SE OVAJ LEK! Džin-tonik ublažava simptome alergije!

-Zato i iniciramo ovakav skup, na jednom mestu biće pacijenti, lekari i država. Da dobre stvari dodatno unapredimo, ali i da nađemo nova rešenja kako bismo status obolelih podigli na viši nivo. Rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki kancer koji godišnje odnese više od 450 života- istakla je Đokić.

Na skupu će osim predstavnika udruženja pacijenata govoriti prof. Davorin Radosavljević, predsednik Republičke stručne komisije za citotoksične lekove, prof. dr Lidija Kandolf Sekulović VMA, Prof. dr Suzana Vasović - IORS, dr Goran Stojanović iz Instituta u Kamenici, a očekuje se i učešće predstavnika Ministarstva zdravlja i RFZO.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija