• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

28.04.2019

15:49

ZA MIŠIĆE, KOSTI, NERVE... Ako ne volite mlečne proizvode, kalcijum obezbedite iz...

Ljubav

ZA MIŠIĆE, KOSTI, NERVE... Ako ne volite mlečne proizvode, kalcijum obezbedite iz...

Podeli vest

ZA izgradnju kostiju, kontrakciju mišića, prenošenje nervnih signala, lučenje hormona i enzima neophodan je kalcijum. Zbog toga je važno da nivo ovog minerala u organizmu bude stabilan

Ukoliko ga ne unosimo u dovoljnim količinama, kalcijum se oslobađa iz kostiju, a ukoliko takvo stanje potraje, kosti počinju da propadaju.

Gustina kostiju povećava se bavljenjem fizičkim aktivnostima u kojima kosti i mišići rade "protiv" gravitacije, kao što su hodanje, trčanje i aerobik, dok plivanje ili vožnja bicikla ne utiču na gustinu koštane mase. Dobri izvori kalcijuma su mleko, sir, jogurt i drugi mlečni proizvodi, ali ako iz bilo kog razloga izbegavate ove namirnice, postoje drugi dobri izvoru kalcijuma, koji nisu mlečnog porekla:

Brokoli

Ovo "superpovrće" sadrži esencijalne nutrijente, vitamine A-K i minerale, magnezijum, cink i fosfor, ali i izuzetno visok sadržaj kalcijuma koji telo lako apsorbuje.

Foto: Pixabay

Bademi

Oni su odličan izvor kalcijuma. U 100 grama ovog orašastog ploda ima čak 264 miligrama kalcijuma.

NE, NISU SEBIČNE I SAMOŽIVE! Prisustvo mačaka je - LEKOVITO!

Pomorandža

Jedna pomorandža u toku dana obezbediće oko 70 miligrama kalcijuma, a istovremeno je puna i C vitamina.

Foto: Pixabay

Smokve

Ovo voće je bogato antioksidantima i vlaknima. Samo pet suvih smokava vam obezbeđuje 135 miligrama kalcijuma.

NADIMANJE, MUČNINA, MAMURLUK... Kako da sprečite praznično prejedanje i šta ako se to ipak dogodi?

Sardine

Pune su omega - 3 masnih kiselina. Jedna konzerva sardina ima oko 350 miligrama kalcijuma, a "u paketu" dobijate i vitamine B12 i D.

Foto: Shutterstock

Lisnato povrće

Ovo povrće ima vrlo malo kalorija, nimalo masti i visok nivo vlakana i kalcijuma. Kelj je, recimo, odličan prilog uz ručak ili večeru, a dobar izvor kalcijuma je i spanać. Ako ne volite kuvan, jedite svež u salati, ili kao dodatak omletu za doručak.

UKOLIKO VEĆ NISTE PRETERALI! Evo koliko vaskršnjih jaja smete da pojedete na dan!

Beli pasulj

Pasulj je bogat proteinima, gvožđem i zdravim vlaknima, ali je i odličan izvor kalcijuma. Samo 100 grama belog pasulja sadrži 15 miligrama ovog važnog minerala.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija