• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

29.04.2019

15:48

DA SRCE RADI KAO SAT! Moćni čajevi za kardiovaskularne tegobe!

Ljubav

DA SRCE RADI KAO SAT! Moćni čajevi za kardiovaskularne tegobe!

Podeli vest

Biljka koja nosi titulu najdelotvornije za srčane tegobe je glog, smirujuća biljka je valerijana, a u kombinaciji sa ruzmarinom, matičnjakom i drugim lekovitim travama mogu biti efikasna preventiva i pomoćno lekovito sredstvo

Povišen krvni pritisak, angina pektoris i srčana aritmija prave su pošasti modernog vremena. Mada imaju veze sa nepravilnom ishranom, stresom i nedovoljnom fizičkom aktivnošću, lekovite biljke mogu da budu efikasna preventiva i pomoćno lekovito sredstvo. Ipak, kao i uvek kada je u pitanju neka ozbiljnija ili hronična bolest, pre primene ovih ili bilo kojih drugih prirodnih lekova, trebalo bi da se konsultujete s lekarom.

Biljka koja nosi titulu najdelotvornije za srčane tegobe je glog. Još od srednjeg veka primenjuje se protiv bolesti srca i krvnih sudova kao tonik i umirujuće sredstvo za srce. Aktivne materije gloga danas su dobro poznate, a preparati na bazi ove biljke spadaju u red (biljnih) lekova čije je delovanje klinički najopsežnije dokumentovano.

UKOLIKO VEĆ NISTE PRETERALI! Evo koliko vaskršnjih jaja smete da pojedete na dan!

Glog jača i reguliše rad srca. Osim toga, izvanredan je regulator krvnog pritiska, pri čemu ne samo da snižava povišeni pritisak već povišava pritisak onima čiji je srčani mišić oslabljen. Koristan je u lečenju oštećenog srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića, u lečenju zakrčenja krvnih sudova i angine pektoris, a deluje i na smirenje nervnog sistema.

Tinktura od belog luka

Foto: Shutterstock

Očistite i iseckajte 250 g belog luka, stavite u teglu, prelijte litrom 45 odsto rakije i dobro zatvorite. Ostavite da odstoji 14 dana na toplom mestu i tokom dana više puta promućkajte. Uzimajte po 15 kapi dva puta na dan kod svih tegoba kardiovaskularnog sistema, kao i za prevenciju srčanih bolesti.

Smirujuća biljka je i valerijana (odoljen), koja se najčešće koristi protiv stresa i nesanice, ali i kod poremećaja u radu srčanog ritma, kao i za snižavanje krvnog pritiska. Slično dejstvo ima i srdačica (Leonurus cardiaca) - umirujući nerve olakšava rad srca, a koristi se samostalno ili u čajnim mešavinama.

Čajna mešavina za jačanje srca
Uzmite po četiri kašike ruzmarina, matičnjaka i valerijane i dobro promešajte. Kašičicu ove mešavine prelijte sa 2-3 decilitra kipuće vode. Pije se tri puta na dan po jedna šolja.

Kod jakog lupanja srca
Uzmite matičnjak, koru od pomorandže, lavandu, komorač - od svakog po dve kašike i dobro promešajte. Od te mešavine stavite jednu kašiku u 300 ml vode i natapajte 8-12 sati, a zatim kuvajte 3-4 minuta. Pije se samo kašika na dan pre spavanja.

CVEĆE KOJE LEČI! Zasadite kućnu apoteku na balkonu!

 

Čaj od srdačice
U tri decilitra vode stavite tri kašike srdačice (Leonurus cardiaca) i kuvajte tri minuta. Piti dva puta na dan po šolju. Sveža biljka je lekovitija i uzima se dvostruko manja količina.

Čaj od gloga
Kašičicu suvih usitnjenih listova i cvetova gloga prelijte sa 2,5 decilitara vrele vode i procedite nakon 15 minuta. Piju se tri šolje čaja na dan, uz nadzor lekara.

Foto: Shutterstock

Tinktura gloga

Foto: Shutterstock

 

Cvet i list gloga (20 g) prelijte sa 1 dl 96% alkohola, ostavite da odstoji tri nedelje i procedite. Kod povišenog pritiska uzima se 15 kapi od tri do pet puta dnevno na kocki šećera ili u vodi pre jela.

Kopriva
Dve kašičice svežeg ili sušenog lista koprive prelijte šoljom vrele vode, ostavite da poklopljeno stoji deset minuta i procedite. Popijte tri šolje na dan. Zbog svog diuretičkog dejstva, kopriva reguliše krvni pritisak, a preporučuje se i za jačanje krvnih sudova.

Čaj od valerijane
Koren valerijane (jednu do dve kašičice) prelijte šoljom vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Popijte dve-tri šolje na dan.

Ljuske luka
Ljuske luka (najbolje ljubičastog) osušite, usitnite i pripremite kao čaj - prelijte vrućom vodom, ostavite 10 minuta i procedite. Ovaj čaj snižava krvni pritisak - svakog dana popijte po jednu šolju.

Pasji trn
Lišće pasjeg trna bogato je vitaminima, flavonolima, sterolima i belančevinama. Od njega se kuva čaj koji se koristi u lečenju artritisa, gihta, čireva na želucu, osipa izazvanog zaraznim bolestima, reguliše krvni pritisak i sprečava i ublažava simptome bolesti krvnih sudova. Kašičicu suvih listova prelijte vrućom vodom i ostavite da pokriveno odstoji 10 minuta.

Foto: Shutterstock

Čaj od vresa
U narodnoj medicini preporučuje se za poboljšanje rada srca. Kašičicu suvih cvetova vresa (Calluna vulgaris) prelijte šoljom vruće vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procedite.

ZA MIŠIĆE, KOSTI, NERVE... Ako ne volite mlečne proizvode, kalcijum obezbedite iz...

Čaj od hajdučke trave
Prelijte jednu do dve kašičice hajdučke trave šoljom vrele vode, ostavite da stoji pet minuta, pa procedite. Pijte čaj tri do četiri puta na dan, najbolje tokom obroka.

Foto: Shutterstock

Lipov čaj
Prelijte dve do tri kašičice cvetova lipe šoljom kipuće vode i pustite da odstoji 5-10 minuta. Pijenje 2-3 šolje na dan trebalo bi da snizi povišeni pritisak. Ljudi s poremećajem rada srca pre uzimanja čaja od lipe treba da se posavetuju sa lekarom ili fitoterapeutom.

NE, NISU SEBIČNE I SAMOŽIVE! Prisustvo mačaka je - LEKOVITO!

Čaj od smilja
Mada je poznatije kao biljka koja se koristi u kozmetici, od njega se priprema i lekoviti čaj. Dve kašičice suvih cvetića smilja prelijte s 2 dl vrele vode, pustite da odstoji 15 minuta, pa procedite. Ovaj čaj reguliše probavu, snižava krvni pritisak i holesterol i ujedno jača celo telo.

Angina pektoris
Pomešajte 15 g valerijane, glogovog cveta, cveta lavande, srdačice, kima i komorača i 10 g matičnjaka. Tri kašike mešavine prelijte s 5 dl vrele vode, poklopite i ostavite dva sata, ocedite i zasladite medom. Pije se tokom dana u 3-4 navrata.
 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu
Društvo

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu

Prema glasovima potrošača Srbije, u konkurenciji 1.000 domaćih proizvoda i brendova, Kompaniji „Dunav osiguranje“ dodeljeno je priznanje „Moj izbor“ u kategoriji „Osiguravajuća društva“. Priznanje „Moj izbor“, koje se dodeljuje brendovima iz Srbije kojima se najviše veruje, već 14 godina u okviru kampanje „Najbolje u Srbiji“ organizuje Udruženje potrošača „Moja Srbija“, uz podršku Centra potrošača Srbije i Grada Beograda.

28.03.2024

16:02

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija