• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs/Informer.rs

01.05.2019

18:19

NIKADA NEMOJTE DA JEDETE PARADAJZ I KRASTAVAC ZAJEDNO! Vodite računa koje namirnice kombinujete, da ne ugrozite zdravlje!

Ljubav

NIKADA NEMOJTE DA JEDETE PARADAJZ I KRASTAVAC ZAJEDNO! Vodite računa koje namirnice kombinujete, da ne ugrozite zdravlje!

Podeli vest

Sa kombinovanjem hrane treba biti oprezan jer neke namirnice ne idu zajedno

Kod varenja hrane, različite namirnice se vare drugačije zbog čega je potrebno da vodite računa koje namirnice kombinujete u vašim obrocima.

Loša kombinacija namirnica može da dovede do problema sa varenjem, gasovima, nadimanjem, bolovima u stomaku, mučninom, umorom i probleme sa stolicom.

 Mešanje namirnica koje se vare sporo i brzo nije dobra ideja jer će laganije namirnice samo da projure kroz naša creva dok se druge još budu varile ili polusvarene dospevaju u creva i prave probleme. To može da dovede celo telo u opasnost.

Proces fermentacije dovodi do pojave gasova, nadimanja i bola u stomaku kao i problema sa crevima.

Foto: pixabay.com

Krastavce i paradajz ne treba nikada jesti zajedno. Kada se nađu u stomaku, započinje proces fermentacije, a kiselina koja se oslobađa u stomaku izaziva probleme sa varenjem.

Ovo su samo neke od kombinacija koje nikada ne biste trebali da probate zajedno.

Voće nakon obroka nije dobra ideja

Voću treba mnogo vremena da se svari i nikada ne ostaje dugo u stomaku. Ukoliko jedete voće posle obroka rizikujete vino u stomaku koje može da izazove želudačni refluks i druge probleme sa varenjem.

Testenina sa sirom

Popularan obrok koji treba izbegavati jer su makaroni puni skroba kojima je potrebno različito vreme za varenje nego li proteinima.

Foto: pixabay.com

Omlet sa mesom i sirom

Omiljeni obrok mnogih, ali trebate da vodite računa o unosu proteina pa birajte jednu vrstu po obroku.

Nikada ne kombinujte hleb i sok

Hleb i nudle nikada ne konzumirajte sa sokom od pomorandže jer kiselina iz soka može da uništi enzime potrebne za varenje skroba.

Povrće i sir

Ukoliko jedete povrće sa sirom rizikujete probleme sa nadimanjem.

Foto: printscreen

Lubenica i dinja

Ovo voće je najbolje jesti odvojeno, a ne u kombinaciji sa nekim drugim voćem.

Banane i mleko

Kombinacija mleka i banana poznata je po tome što usporava varenje. Ljudi obično dodaju u svoju činiju sa doručkom mleko ili jogurt, a ova kombinacija usporava varenje i narušava crevnu floru. To pogotovo važi za dodavanje ananasa u jogurt koji bustuje aktivn esastojke koji uzrokuju trovanje hranom.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
A šta

pre 4 godine

Nemoj ovo sa onim, nemoj ono sa ovim. A šta sa čim da jedemo, a da ne bude štetno. Aj sad.

qlako

pre 4 godine

Jos jedna od laznih vesti... https://www.useyourbrainforscience.com/bad-science-on-the-internet-is-the-combination-of-tomatoes-and-cucumbers-really-unhealthy/

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija