• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

13.05.2019

15:23

VRTEŠKA OD FEBRUARA DO OKTOBRA! Kako razlikovati prehladu od alergije?

Ljubav

VRTEŠKA OD FEBRUARA DO OKTOBRA! Kako razlikovati prehladu od alergije?

Podeli vest

Muči vas kijanje, svrab grla i očiju, sekret iz nosa, kašalj, otežano disanje... Svi ovi simptomi su isti i za alergijski rinitis i za prehladu, ali kako u stvari prepoznati o čemu je reč

Dok se većina raduje proleću, cvetanju drveća i buđenju prirode, oni koji muku muče sa alergijama na polen, jedva čekaju kišu da bi mogli da prodišu. Muči ih kijanje, svrab grla i očiju, sekret iz nosa, kašalj, otežano disanje... Svi ovi simptomi su isti i za alergijski rinitis i za prehladu, ali kako u stvari prepoznati da li je reč o alergijama?

Polen, virusi, bakterije?

Procenjuje se da oko trećina stanovništva boluje od nekog vida alergije, a one sezonske, odnosno polenske su najčešće. Simptomi kreću već krajem februara i početkom marta, a nakon cvetanja drveća (mart, april), sledi cvetanje trava (april, maj, jun), a potom i korova (avgust, septembar, oktobar).

Šta je nealergijski rinitis?

Najmanje trećina ljudi koji veruju da imaju alergije, zapravo imaju stanje koje je poznato kao nealergijski rinitis, reakciju koja može biti izazvana infekcijom, osetljivošću na hemiju, lekove ili su uzrok promene vazduha. Među uzrocima su smog, prašina, jaki mirisi (parfemi), hemijski iritansi kod određenih zanimanja, promene vremenskih prilika, određena hrana i alkohol, infekcije (virusne infekcije mogu uzrokovati sinusitis i slivanje niz zadnji zid ždrela), hormonske promene (trudnoća, oralni kontraceptivi, hipotireoza), stres.

Ukoliko su zahvaćeni gornji disajni putevi, prisutni su crvenilo, suzenje i svrab očiju, kijanje, zapušenost nosnica, praćeno svrabom i obilnom vodenastom sekrecijom. U grlu se javlja osećaj slivanja sekreta, grebanja i svrab. Kada su zahvaćeni donji disajni putevi, tu su suv kašalj, osećaj teskobe u grudima, otežano disanje praćeno škripom u plućima.

 

OVA NAMIRNICA JE BOLJA OD ŠARGAREPE ZA OČI! Sačuvajte vid i u starosti!

Simptomi alergije i prehlade su na prvi pogled slični. Ipak, za razliku od prehlade, koja je virusnog, odnosno bakterijskog porekla, alergija se javlja uvek u isto vreme, odnosno doba godine i na isti način. Stoga nije loše voditi kalendar simptoma kako bi se uočio obrazac, preporučuju lekari i izdvajaju šest jasnih razlika između simptoma alergijskog rinitisa i prehlade.

Trajanje

Prehlada: Trajanje prehlade je oko nedelju dana, najčešće od tri do 10 dana.

Foto: Shutterstock

Simptimi alerije: suzenje, curenje nosa, glavobolja, gušenje, svrab, suvi kašalj 

Alergija: Trajanje alergije je znatno duže. Period trajanja može biti od četiri nedelje godišnje (ukoliko je reč o onoj na samo jedan alergen, što je retkost) pa do nekoliko meseci, najčešće od marta do septembra.

Dok simptomi prehlade nestaju nakon kraćeg vremenskog perioda i spontano, alergija se uglavnom smiruje tek nakon primene određene terapije (ili prestanka sezone cvetanja).

Sekret iz nosa

Prehlada: Sekret iz nosa je gust, često obojen (žuto-zelene boje) i neproziran.

Alergija: Sekret kod alergija je tečan, bistar, redak i proziran.

Kašalj

Prehlada: Kašalj je čest i produktivan. Posle nekoliko dana od početka simptoma javlja se iskašljavanje sekreta.

ISHRANA POSLE DIJETE! Kako da se ponovo ne ugojite?

Alergija: Kašalj kod alergija je redak, suv i nadražajan.

Kijanje

Prehlada: Kijanje se javlja povremeno i ima olakšavajući efekat.

Foto: Shutterstock

Simptomi prehlade: produktivni kašalj, gušobolja, glavobolja, bolovi u mišićima, temeperatura, curenj nosa

 

 

Alergija: Kijanje se javlja veoma često i to u naletima, čak po 10 puta, što ugrožava normalno funkcionisanje i remeti svakodnevne aktivnosti. Osim toga, ne dovodi do olakšanja.

Visoka temperatura i bol u mišićima

Prehlada: Simptomi kao što su temperatura i bol u mišićima su isključivo vezani za prehladu i grip.

Alergija: Uprkos nazivu "polenska groznica", kod alergije izostaju ovi simptomi.

Svrab

Prehlada: Iako i prehlada i alergija izazivaju zapušenost nosa i curenje, kod prehlade nije prisutan svrab u nosu, dok je grebanje u grlu zajedničko za oba oboljenja.

ZAŠTITITE SE OD KOMARACA I INSEKATA NA PRAVI NAČIN! Samo poprskajte stan sprejom od ove stare biljke, a postoji trik i u našem znoju!

Alergija: Svrab očiju, nosa i ždrela, u nekim slučajevima i ušiju karakterističan je simptom polenskih alergija. Oni koji se muče sa ovim problemom često mrdaju nosem poput zečeva ne bi li nekako olakšali sebi ovaj svrab.

Takođe, deca češto guraju nos dlanom ruke, kako bi ublažili svrab ili obrisali tečnost iz nosa, te bi roditelji trebalo da obrate pažnju na ovaj pokret, nazvan alergijski pozdrav.

Suptilne razlike

Na šta još treba obratiti pažnju? Tokom zime uglavnom dolazi do prehlade, a simptomi se manifestuju nekoliko dana od izloženosti virusu, dok se kod sezonskih alergija simptomi ispoljavaju odmah nakon izloženosti polenu.

Osim toga, promena mesta boravka kod prehlade ne donosi nikakvo olakšanje, dok kod alergije promena prostora (unutra ili napolje) ili mesta boravka (neki drugi grad, selo) često može da donese smanjenje simptoma polenske groznice.
 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija