• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje/N.Lazović

03.06.2019

16:53

BOL U STOMAKU - mesto otkriva uzrok!

Ljubav

BOL U STOMAKU - mesto otkriva uzrok!

Podeli vest

Najvažnije je da se blagovremeno javite lekaru, kaže mr sci. med. dr Tanja Stančić Milojević, posebno kada su tegobe vrlo izražene ili su lakše, ali dugo traju, odnosno ponavljaju se vrlo često

Bol u stomaku je jedna od učestalih tegoba koja povremeno pogađa preko 90 odsto ljudi. Ponekad nas plaši zbog intenziteta, ali sama jačina bolova ne znači da je njihov uzrok ozbiljan i obrnuto. Najvažnije od svega je da se blagovremeno javite lekaru, kaže internista poliklinike "As medikus - biorezonanca" mr sci. med. dr Tanja Stančić Milojević, posebno kada su tegobe vrlo izražene ili su lakše, ali dugo traju, odnosno ponavljaju se vrlo često.

Devet kvadranata

- Bol u trbuhu je vrlo važan simptom u medicini, kome lekari pridaju veliki klinički značaj, a posebno bol određenog karaktera i lokalizacije. Pre svega onaj iznenadnog početka, snažnog intenziteta, praćen i drugim tegobama, bol koji uporno traje, spontano ne prestaje, ili se često ponavlja i održava tokom vremena. Bol može da bude znak i vrlo ozbiljnih oboljenja unutrašnjih organa u trbuhu, koji neretko zahtevaju hitno hirurško lečenje jer, u protivnom, mogu životno da ugroze obolelog - kaže dr Tanja Stančić Milojević.

DIJETA ZA DUG ŽIVOT! Šta jesti kad imate povišeni holesterol?

Mesto bola je vrlo važan podatak u postavljanju dijagnoze i procene prognoze, dodaje naša sagovornica, a stomak je izdeljen zamišljenim linijama u tri sprata i devet kvadranata.

Foto: Shutterstock

- Treba znati da se bol često širi i prenosi na udaljeno mesto od mesta patološkog procesa. Tako bol u gornjem desnom kvadrantu, takozvanom desnom hipohondrijumu, najčešće ukazuje na upalu žučne kese sa prisustvom žučnih kamenaca ili bez njih, koji mogu da dovedu do potpune ili delimične opstrukcije (zatvaranja) izvodnih žučnih puteva. Bol je uvek intenzivan, dugotrajan, praćen žutom bojom kože i beonjača, stolica postaje bela, prisutna je mučnina, gađenje i povraćanje. U tom slučaju potrebno je da se javite hirurgu radi brze dijagnostike i daljeg lečenja, a težina takvog stanja ogleda se i u visokom riziku od teških mogućih komplikacija, koje su vitalno ugrožavajuće, kao što su hidrops (začepljenje) žučne kese, perforacija, sepsa, akutni pankreatitis i/ili teška oštećenja jetre - upozorava dr Stančić Milojević.

Od grčeva do upale

Središnji gornji kvadrant, takozvani epigastrijum, jeste mesto bola koje najčešće ukazuje na različite probleme želuca i/ili dvanaestopalačnog creva, a neretko i srca, dodaje doktorka. Tako se akutni infarkt miokarda donjeg zida srca najčešće manifestuje bolom u stomaku sa povraćanjem, te ne treba ignorisati ovaj intenzivan bol sa naglim početkom.

TIKVICE ZA ZDRAVIJE SRCE! Štite od infarkta i šloga, smanjuju holesterol, obaraju pritisak...

- Levi gornji kvadrant je mesto bola slezine usled reprure (probijanja), najčešće traumatske ili spontane ili usled ekstremnog uvećanja, što se vrlo retko sreće u kliničkoj praksi, a koje nastaje uglavnom kao komplikacija malignih hemopatija. Kada bol zahvata ceo gornji sprat trbuha i širi se u leđa, dobijamo takozvani pojasni tip bola, što je specifični simptom akutnog pankreatitisa - navodi dr Stančić Milojević.

Bol u centralnom kvadrantu, takozvanoj paraumbilikarnoj regiji, odnosno delu stomaka oko pupka, ukazuje na patologiju tankog creva, navodi naša sagovornica, a razlozi mogu da budu od vrlo bezazlenih, poput grčeva, do vrlo ozbiljnih promena, poput perforacije zbog teške inflamatorne bolesti ili ishemije zida creva usled uklještenja kile ili disekcije (cepanja) trbušne aorte.

Foto: Shutterstock

- Levo i desno od pupka nalaze se kvadranti takozvane lumbalne regije, tipične za kamen u bubregu i diskus herniju lumbalnog dela kičme. Upala bubrega i mokraćnih puteva sa kamenom daje vrlo intenzivan bol grčevitog karaktera, praćen graškama hladnog znoja, mučninom i nagonom za povraćanje i mokrenjem. Često je prisutna sveža krv u mokraći ili bar izgled mokraće podseća na ispirak od mesa - dodaje naša sagovornica.

Slepo crevo i jajnici

Donji levi kvadrant, takozvana leva ilijačna regija je mesto bola kod upale slepog creva i jajnika, dok je desna strana odgovorna za patologiju dela debelog creva i desnog jajovoda i jajnika. Centralni donji kvadrant, takozvana suprapubična regija, jeste lokalizacija bola kod upale urogenitalnog trakta.

POTPUNO PRIRODNO! Ovo je čarobna čorbica koja topi kilograme, a svi mogu da je priušte!

- Kada boli ceo trbuh vrlo intenzivno, s naglim početkom i tvrd je kao daska, reč je o urgentnom stanju, te se neodložno javite dežurnom hirurgu. Najčešće se radi o akutnoj upali trbušne maramice usled perforacije šupljih organa u trbuhu. I intenzivan bol sa nadimanjem trbuha iznad nivoa grudnog koša praćen odsustvom stolice i gasova takođe predstavlja ozbiljno stanje u medicini. Tada se postavlja sumnja na ileus, zastoj u radu creva i crevne pasaže (blokade) iz raznih razloga - navodi doktorka i dodaje:

- Dakle, postoji čitava lepeza različitih vrsta bola u trbuhu, od vrlo bezazlenih do vrlo ozbiljnih bolesti, akutnog ili hroničnog toka, a najvažnije od svega je da se blagovremeno javite lekaru, posebno kada su tegobe vrlo izražene i/ili su lakše podnošljivosti, ali se održavaju ili ponavljaju vrlo često.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija