• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

09.06.2019

17:20

'DEBELA' HLADOVINA ili faktor 50 pola sata pre sunčanja!

Ljubav

'DEBELA' HLADOVINA ili faktor 50 pola sata pre sunčanja!

Podeli vest

Ukoliko dečja koža izgori na suncu, šteta koja nastane ne može da se popravi. Negativan uticaj sunčevog zračenja ima kumulativan efekat, koji se obično ispoljava u adolescenciji

Dermatolog Margita Mijušković iz Kliničkog centra Srbije kaže da do štetnih efekata ne bi došlo, važno je da se izbegava boravak na suncu od 10 do 17 časova, da se pre izlaska proverava UV indeks, i da se deca mažu kremom sa visokim zaštitnim faktorom.

- U važne mere prevencije svrstavaju se i nošenje šeširića, naočara za sunce i odeće od prirodnih materijala, gušćeg tkanja - kaže dr Mijušković. - Trebalo bi imati u vidu da osim vode i pesak reflektuje UV zrake, pa je koža deteta, čak i kada je pod suncobranom, izložena štetnom zračenju.

JEDETE VOĆE PUNO PESTICIDA I TOKSINA! Evo kako da ga pravilno operete i rešite se otrova

Pre svakog izlaska na bazen ili plažu potrebno je da se koža zaštiti odgovarajućim kremama.

- Za decu se savetuje zaštitni faktor 50. U slučaju da dete ima tamniju kožu u obzir može da dođe i faktor 35, ali je generalna preporuka do bude 50. Kremu bi trebalo naneti pola sata pre izlaska i ponovo je namazati za dva sata. Ako se dete kupa tada je potrebno da se koža najpre dobro osuši, a zatim, svaki put po kupanju, nanovo namaže - kaže dr Mijušković.

Foto: Shutterstock

Pri izboru krema naša sagovornica savetuje da to ne budu neki "bezimeni" već preparati proverenih proizvođača:

- Važno je da zaštitna krema bude vodootporna, jer tako štiti kožu i dok je dete u vodi. Osim toga, deca sa atopijskim dermatitisom ne bi trebalo da koriste kreme koje sadrže oksibenzon i oktokrilen - kaže dr Mijušković.

DA LI STE LAŽNI METEOROPATA? Ne okrivuljujte 'teško' vreme BAŠ ZA SVE!

Poseban oprez se savetuje kod dece koja imaju veći broj mladeža i koja u porodici imaju karcinom kože.

- Kada je reč o izraženijem oprezu, tu se svrstavaju i deca do šest meseci čiju kožu nikako ne bi trebalo izlagati suncu. Bebe bi trebalo da budu u "debeloj" hladovini, jer retko tkanje suncobrana i tende ne štiti dovoljno. I tada je potrebno u vrlo tankom sloju naneti im zaštitu samo na otkrivene delove tela - kaže dr Mijušković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija