• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92

27.06.2019

22:54

VOĆE I POVRĆE SU KLJUČNI ZA VAŠE ZDRAVJE!  Nedovoljno konzumiranje može da ima KOBAN ISHOD!

Ljubav

VOĆE I POVRĆE SU KLJUČNI ZA VAŠE ZDRAVJE! Nedovoljno konzumiranje može da ima KOBAN ISHOD!

Podeli vest

Preliminarni rezultati nove studije ukazuju na to da je neadekvatna konzumacija voća i povrća na godišnjem nivou u svetu odgovorna za više od dva miliona smrtnih slučajeva od posledica kardiovaskularnih bolesti, piše "Sajens dejli"

Naučnici koji su sproveli studiju procenili su da otprilike svaka sedma smrt od posledica kardiovaskularnih bolesti može da se pripiše nekonzumiranju dovoljne količine voća, a svaka dvanaesta nekonzumiranju dovoljno povrća. Dakle, manji unos voća u dvostrukoj meri utiče na smrtnost od manjeg unosa povrća.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem kongresu Američkog udruženja za ishranu, održanom od 8. do 11. juna u Baltimoru, a odnosili su se na nutricionističke podatke iz 113 zemalja sveta.

Prema podacima iz 2010. godine, suboptimalan unos voća dvaput povećava smrtnost u odnosu na suboptimalan unos povrća u ishrani.

Foto: Pixabay

Na osnovu podataka iz iste godine naučnici su ustanovili da je nedovoljna konzumacija voća svake godine u celom svetu uzrok smrti 1,3 miliona ljudi od moždanog udara, a više od 520.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti. Procenili su i da je suboptimalna potrošnja povrća uzrok oko 200.000 smrtnih slučajeva od moždanog udara i više od 800.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti, što je ukupno više od dva miliona smrtnih slučajeva.

PARADAJZ DIJETA ZA LINIJU IZ SNOVA! Smršajte tri kilograma za samo PET DANA!

- Voće i povrće značajan su faktor u ishrani i mogu da utiču na smanjenje broja preuranjenih smrti na globalnom nivou. Rezultati naših istraživanja ukazuju na potrebu ulaganja pojačanog napora na tome da se ljudima ukaže da je konzumacija voća i povrća izuzetno važna - rekla je glavna autorka studije Viktorija Miler, sa Univerziteta Tafts. 

Naučnici su podsetili da je voće i povrće bogato vlaknima, kalijumom, magnezijumom, antioksidansima i fenolima - sastojcima koji regulišu pritisak i holesterol i održavaju bakteriološku floru u crevima zdravom.

Foto: Pixabay

Osobe koje jedu više voća i povrća u manjoj su meri podložne prekomernoj telesnoj težini i gojaznosti, što opet smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

SEDAM KLJUČNIH saveta protiv toplotnog udara i simptomi na koje HITNO TREBA DA REAGUJETE!

Globalni prioriteti, kada je ishrana u pitanju, tradicionalno su - unos dovoljno kalorija u organizam, unos vitamina i smanjenje dodataka poput soli i šećera.

Optimalan unos voća na dnevnom nivou iznosi 300 grama, a optimalan unos povrća dnevno, uključujući i mahunarke, iznosi 400 grama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija