• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92

02.07.2019

15:03

SPANAĆ STVARNO DAJE SNAGU! Popaj je bio u pravu!

Ljubav

SPANAĆ STVARNO DAJE SNAGU! Popaj je bio u pravu!

Podeli vest

Legendarni lik iz crtanih filmova mornar Popaj povećavao je snagu svojih mišića jedući spanać, a nemački naučnici su sada dokazali da je to zaista moguće

Naučnici berlinskog univerziteta i Svetska antidoping agencija (WADA) objavili su prošle nedelje da hemikalija hidroksiekdison iliekdisteron, koja se nalazi u povrću povećava snagu sportistima i da bi trebalo da bude zabranjena kao doping.

Prema studiji, sportisti u treningu koji su deset nedelja dobijali hidroksiekdison putem dodatka hrani, bili su triput jači od onih koji su trenirali sa placebom.

- Očekivali smo da ćemo videti razliku, ali nismo očekivali da će biti tolika - rekla je berlinska profesorka Marija Par.

Mnogo vrsta povrća sadrži hidroksiekdison, ali spanać je među njima najpoznatiji. Ekdisteron ili hidroksiekdison je steroidni hormon koji je sličan ljudskim androgenima poput testosterona.

Smatra se adaptogenom, s obzirom na sposobnost produžetka telesne ravnoteže i smanjenja ćelijskog stresa. Sportistima je zanimljiv jer povećava retenciju dušnika i sintezu proteina. Povećava snagu i izdržljivost.

JEDNA NOĆ bez sna može da vam uništi organizam!

Naučnici su dosad sproveli više od 50 studija o ekdisteronu i zaključili da: povećava sintezu proteina, povećava ukupni sadržaj proteina i glikogena u mišićima, potiskuje hipoglikemiju, a snažno stabilizuje nivoe šećera u krvi, kao glikemijski regulator rezultira konstantnim osećajem visoke energije, podstiče ugradnju glikogena u jetri i mišićima, sprečava visoke nivoe šećera u krvi i visoke nivoe insulina, ima jaka protivupalna svojstva, smanjuje visoke nivoe kortizola, povećava sportsku izvedbu povećanjem radne sposobnosti i kapaciteta pluća, smanjuje umor i apatiju, ali istodovremeno povećava brzinu i snagu.

Popajev lik nastao je 1929. godine, on je uvek konzumirao spanać, za kojeg je tvrdio da mu daje snaga, a profesorka opisuje i taj fenomen.

- Možda su oni tada već znali nešto što smo mi tek morali da dokažemo - rekla je Par.

Naučnici su savetovali WADA-i da doda hidroksiekdison na listu zabranjenih supstanci. Studija je pokrenuta nakon što su se pojavile naznake o upotrebi hidroksiekdisona u ruskom sportu i navoda da supstanca povećava mišićnu masu i ubrzava oporavak nakon napornih treninga.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija