• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zadovoljna.hr

31.08.2019

15:28

PALI STE U DEPRESIJU POSLE ODMORA? Evo kako da preživite povratak na posao

Ljubav

PALI STE U DEPRESIJU POSLE ODMORA? Evo kako da preživite povratak na posao

Podeli vest

Godišnji odmori uglavnom se većini ljudi završavaju, školska godina samo što nije počela, približavaju se ispitni rokovi na fakultetima, sve se vraća u rutinu, a čini se da je i vreme odlučilo da nam pokaže da su oni najtopliji dani iza nas. Drugim rečima, vreme je za povratak uobičajenom život

Međutim, iznenadni povratak iz stanja bezbrižnosti u more obaveza mnogima pada veoma teško. U psihologiji je poznat termin depresije nakon putovanja (PTD, post-travel depresion) koja se prepoznaje po umoru, gubitku apetita, jakom osećaju nostalgije, a u težim slučajevima čak i po ozbiljnim simptomima depresije.

Srećom, obično nestaje za nekoliko dana do nekoliko nedelja, a evo šta vi možete da učinite kako biste sebi olakšali prelaz s godišnjeg odmora u nove radne pobede.

Polako se pripremite

Uskočiti na posao odmah s auto-puta nakon povratka s mora ili bilo koje druge destinacije, predstavljalo bi veliki šok za vaš organizam i psihu. Stoga je važno postupno se pripremiti. Svakako se s putovanja vratite dan ili dva ranije, operite odeću, pospremite stan i pripremite šta ćete obući prvog radnog dana.

Porazgovarajte s kolegama o najzanimljivijim letnjim pustolovinama

Jednom kada stignete na svoje radno mesto, porazgovarajte s kolegama. S njima provodimo neretko i više od osam sati dnevno, pa je važno održavate dobre odnose, a to možete da učinite upravo nakon povratka s godišnjeg odmora. Pitajte ih o tome kako su proveli godišnji, šta su radili, da li im se dogodilo nešto posebno zanimljivo i slično.

Zdrava komunikacija puna međusobnog poštovanja i iskrenog zanimanja za kolege od presudne je važnosti za prijatno radno okruženje. Svakako, pritom treba imati meru i nemojte da ispitujete previše ako druga strana nije preterano zainteresovana za to. Vi ipak pokažite da vam je stalo i zajedno "pretresite" letnje dogodovštine.

Foto: Pixabay

Pronađite nešto što vas motiviše

Da, teško je sa plaže i japanki preći u radno okruženje, ali ako pronađete nešto što vas posebno motiviše u radnom danu, prelaz će biti lakši. Na primer, ako radite u kancelariji u kojoj je kancelarijski pribor neophodan, započnite novu radnu godinu nabavkom novog pribora.

Zbog nadolazećeg početka nastave, prodavnice su prepune sniženja na kojima možete da neđete zaista predivan pribor - od rokovnika, pozlaćenih makazica, samolepljivih papirića do najslađih heftalica. Ko kaže da je nabavka novog pribora samo za školarce? Takođe, možete radni sto da ulepšate biljkom ili nekom sitnicom s putovanja, nečim što će vas radovati i motivisati.

Napravite planove

Kako biste imali čemu da se radujete u novoj radnoj godini, dobro razmislite i napravite planove o tome šta želite da postignete. Možda želite da učestvujete u nekom mentorskom programu koji nude brojne kompanije ili možda i sami želite da postanete mentor? Želite da napredujete na višu funkciju ili da učite kako biste promenili karijeru? Želite li napokon da završite davno započeti projekat? Napravite planove kako biste znali da i te kako imate čemu da se radujete.

Produžite sebi osećaj leta i nagradite se

Sve će ovo biti lakše ako znate da nas očekuje još pokoji sunčan dan, kao i dovoljno prilika za druženje s najmilijima. Zato se s prijateljicom dogovorite za kafu nakon posla, uživajte u upijanju poslednjih letnjih sunčevih zraka, "ukradite" pokoju večernju šetnju gradom pre prvih kiša i naprosto uživajte u svakom novom danu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija