• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: express.hr

06.09.2019

11:04

OVIH 8 NAMIRNICA NUTRICIONISTI NE BI POJELI NI U LUDILU! Na spisku je i jedna voćka, ali i zeleniš koji svi redovno jedemo!

Ljubav

OVIH 8 NAMIRNICA NUTRICIONISTI NE BI POJELI NI U LUDILU! Na spisku je i jedna voćka, ali i zeleniš koji svi redovno jedemo!

Podeli vest

Svi znaju da čips, keks, beli hleb i slatki sokovi nisu najpoželjnije namirnice u ishrani, ali postoji celi niz hrane za koju mislimo da je dobra za nas, iako to nije

Naime, nutricionisti otkrivaju kako ljudi imaju pogrešnu viziju zdrave ishrane, u koju nikako ne spadaju sledećih 10 namirnica:

1. Slatki jogurti

Hranjivi mlečni proizvodi po svojoj definiciji ne bi trebalo da budu slatki. Iako je jogurt zaista dobra hrana za telo i probavu, onaj s dodanim šećerom ili voćem to nije. On može biti dezert, ali i to bi trebalo biti retko. Zapravo, voćne jogurte i slične proizvode treba doživljavati kao povremenu poslasticu, poput čokolade.  Nutricionisti ističu kako je potrebno da se čitaju deklaracije i izbegavaju mlečni proizvodi koji sadrže zgušnjivače i škrob, pa je bolje da sami pravite voćne jogurte sa svežim voćem, začinima, ekstraktom vanile i prirodnim jogurtom.

2. Pirinač

S nutricionističke strane, beli pirinač manje je korisan za našu ishranu od belog hleba, piše Brajt sajd. On sadrži ogromne količine ugljenih hidrata koji uzrokuju gomilanje kilograma. Ako volite pirinač, bolje je posegnuti za integralnim ili crvenim i dabrati onu boljeg kvaliteta i jesti ga maksimalno jednom u dve nedelje.

Foto: Shutterstock

3. Peršun

Iako je peršun kao začin sam po sebi zdrav, on u jelima može biti šetan - jer može da emituje nitrate i bukvalno da se pretvori u otrov nakon 30 minuta. To se događa ako se sveži peršun stavlja u salatu, majonez ill pavlaku i tako stoji pre posluživanja. Zbog toga nutricionisti savetuju dodavanje peršuna neposredno pre jela, tako da on dalje sadrži sve korisne nutrijente.

4. Gotovi umaci

Jeste li ikad primetili da domaći umaci imaju drugačiji ukus od onih kupovnih? Tajna je u pojačivačima okusa, ali i u gomili šećera u njima koja ih čini bombom. Naravno da je proizvođačima jeftinije da dodaju šećer u umak nego pravi paradajz, ali to ih pretvara u nutritivno smeće. Da bi obogatili okus, radije dodajte masline, maslinovo ulje, med, senf, beli luk, biber i slične začine.

Foto: Shutterstock

5. Sušeno voće i čips

Čips od voća postao je sve popularnija grickalica kao nekakva zdravija alternativa, ali to baš i nije istina, kažu nutricionisti. Naime, voćni čips se proizvodi istim postupkom kao i onaj klasični od krompira - pržeći ih u ulju. I ne samo to, već čips od voća može da sadrži jednak broj kalorija kao i onaj obični. Nažalost, nakon što prođe kroz proces proizvodnje, voće izgubi sve ono zdravo u sebi. Slno važi i za sušeno voće kojim se raznim postupcima produžava vek trajanja. Posebno treba izbegavati sušeno voće koje je svetle boje ili mekano - to znači da je više hemijski obrađeno.

6. Grožđe

Iako zvuči čudno, grožđe nije nutricionistički najbolja namirnica. Naime, budući da je jako slatko tera nas da ga pojedemo puno, čime se u telo odjednom unosi ogromna količina voćnog šećera, koji je i dalje šećer. Zbog toga je grožđe dobro kombinirati s drugim namirnicama i jesti u umerenim količinama. 

ČIZKEJK SU JELI I STARI GRCI! Omiljena poslastica bio i na Olimpijskim igrama

Foto: Shutterstock

7. Pogrešno pripremljena riba

Ribe su kao hrana potpuno oslobođene od štetnih masnoća, a bogate onim zdravima poput omega 3 masnim kiselinama. Ipak, studije su pokazale kako tehnike pripreme ribe znatno utiču na njenu nutritivnost - tako su kuvanje u kipućoj vodi ili na pari i pečenje najbolji način pripreme koji čuva korisne supstance. To ne važi i za dimljenu ribu, prženu u ulju ili pak mariniranu ribu u ulju sa soli.

8. Pirinčani kolačići 

Iako se često jedu na detama jer ne sadrže gotovo ništa masnoća, a mnogi jedu i umesto hleba, pirinačni kolačići zapravo imaju izrazito visok glikemijski indeks. To znači da, nakon što ih pojedemo, osećamo veću glad nego pre, zbog čega na kraju unesemo još više kalorija nego da ih nismo jeli.   

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svašta

pre 4 godine

Grožđe nosi blagoslov Isusa Hrista i nikako ne može da bude nezdravo. Grožđe čisti krv i organizam.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija