• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92/informer

25.09.2019

14:43

ŽENE I POROĐAJ! Posle carskog reza najsigurniji je - carski rez?

Ljubav

ŽENE I POROĐAJ! Posle carskog reza najsigurniji je - carski rez?

Podeli vest

Majkama treba dati izbor da li će se poroditi prirodno ili će bebu doneti carskim rezom, ali im je potrebno i reći kakvi sve rizici postoje

Planirani carski rez može da bude najsigurnija opcija za žene koje su se na taj način ranije porodile, pokazuju istraživanja magazina o medicini Plos.

Vaginalni porođaj, nakon carskog može povećati šanse da dođe do komplikacija.

Do ovog saznanja došlo se istraživanjem kome je podvrgnuto 74.000 beba u Škotskoj.

Stručnjaci kažu da budućim majkama treba dati izbor na koji način bi želele da se porode, vaginalno ili carskim rezom, kada je to moguće.

Nedavno istraživanje BBC programa Viktorije Derbišir pokazalo je da mnoge žene budu odbijene ako zahtevaju da se porode carskim rezom.

 

Foto: Pixabay

Šta je carski rez?

Carski rez se izvodi kada beba na svet stigne operacijom tokom koje se hirurški vadi iz stomaka, odnosno materice.

Može da bude:

planirani- na zahtev majke ili iz medicinskih razloga, ukoliko je beba u lošem položaju ili je velika
hitan slučaj- komplikacije tokom porođaja

Jedan od četiri porođaja u Velikoj Britaniji izvedeno je carskim rezom. Polovina je planirana, dok su ostali na taj način izvedeni zbog hitnosti situacije.

Šta je sigurnije - vaginalni ili porođaj carskim rezom?

Porođaj nosi rizike bez obzira na koji način se izvodi.

Istraživanje sprovedeno u Škotskoj bavilo se rizicima koji nosi planirani carski rez u odnosu na vaginalni porođaj, kod žena koje su ranije porodile operativnim putem.

• 45.579 žena rodilo je planiranim carskim rezom, a 28.464 pokušalo je vaginalno da se porodi

• 28,4 odsto onih koje su pokušale vaginalno da se porode nastavilo je porođaj hitnim carskim rezom

• pokušaj porođaja vaginalnim putem nosio je veći rizik za majke u odnosu na izbor porođaja carskim rezom

Foto: Shutterstock


• 1,8 odsto onih koje su pokušale vaginalno da se porode i 0,8 odsto onih koje su planirale carski rez imale su ozbiljne komplikacije, poput krvarenja i infekcija

• Komplikacije za bebu pojavile su se u osam odsto trudnoća tokom vaginalnog porođaja i 6,4 odsto porođaja carskim rezom.

Stručnjaci sa Kraljevskog koledža za akušerstvo i ginekologiju, u većini slučajeva ženama treba dati izbor.

Generalno, nakon jednog carskog reza otprilike tri od četiri žene porode se kasnije vaginalno, dok jedna od četiri završi na hitnom carskom.

Porođaj operativnim putem u hitnim slučajevima ima više rizika od planiranog i žene moraju da budu upoznate sa tim.

Za i protiv

Oporavak od carskog reza može duže da traje, a postoji i rizik od infekcije i krvarenja nakon operacije.

Više ožiljnog tkiva nastaje kod svakog carskog reza, što povećava verovatnoću da posteljica bude u ožiljcima i može da utiče na buduće trudnoće i prouzrokuje komplikacije.

Postoje i mali rizici za bebu, koji uključuju privremene teškoće sa disanjem i posekotine (što se dešava na 100 beba, ali obično odrastaju bez ikakvih poteškoća).

Porođaj prirodnim putem znači kraći boravak u bolnici, brži oporavak i brži povratak svakodnevnim aktivnostima.

Foto: Shutterstock


Ponekad može dovesti do pucanja perineuma, kože između vagine i anusa.

Žene koje su prethodno imale carski rez:

vaginalni porođaj može da dovede do toga da ožiljak od carskog reza pukne ili prokrvari. Ovo se događa otprilike na svakih 200 žena.
ozbiljan rizik za bebu, kao što je povreda mozga ili smrt prilikom vaginalnog porođaja nakon carskog reza

 

 


Vaginalni porođaj se ne savetuje ženama koje su prethodno imale tri ili više carska reza.

Doktor Pet O'Brajan je konsultant i portparol Kraljevskog koledža za akušerstvo i ginekologiju i on kaže da nova istraživanja pokazuju da ženama i doktorima trebaju dodatne informacije oko donošenja odluka prilikom planiranja porođaja.

-Ženama treba da bude jasno da je u većini slučajeva sigurno imati vaginalni porođaj ili planirani carski rez, nakon prethodnog porođaja operativnim putem. Treba biti detaljan u razgovoru sa ženom i njenim akušerom- kaže O Brajan.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija