• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

29.09.2019

14:08

JESEN MIRIŠE NA BUNDEVE! Odlične su za bubrege i srce, poprvaljaju raspoloženje...

Ljubav

JESEN MIRIŠE NA BUNDEVE! Odlične su za bubrege i srce, poprvaljaju raspoloženje...

Podeli vest

Deo je mnogih gurmanskih specijaliteta zahvaljujući finoći ukusa, a nosi titulu jedne od najzdravijih namirnica zahvaljujući činjenici da se lako vari i da je nutritivno veoma bogata

Neodoljivi plodovi bundeve veselih i živih boja pravo su osveženje u tmurnim jesenjim danima. Nekada davno bundeva je pomagala Indijancima da izdrže dugu i hladnu zimu, a kada ju je u Evropu doneo Kolumbo, prvobitno je služila kao hrana za stoku. Danas je deo mnogih vrhunskih specijaliteta zahvaljujući finoći ukusa, te činjenici da se lako vari i da je nutritivno veoma bogata namirnica. Štaviše, ovo voće/povrće (botanički voće, narodski povrće) nosi titulu jedne od najzdravijih namirnica na svetu.

Za dobar rad bubrega

Plod sadrži 90 odsto vode, ali mnogo minerala i vitamina, zbog čega je idealna namirnica za sve koji žele da smršaju. Bundeva sadrži karotin ili provitamin A, vitamine C i B grupe - B1, B2, B3, B6, ali i nijacin, folnu kiselinu. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa, kao i mnogih oligo i mikroelemenata.

SMANJITE BORE PRIRODNIM PUTEM! Ove namirnice će vam pomoći da podmladite svoje lice

Ne preterujte sa semenkama

Semenke bundeve obiluju aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B, bakrom, manganom, kalijumom, gvožđem, cinkom i selenom. Imaju visok udeo kalorija, čak 559 na 100 grama, te ih je preporučljivo kupiti neočišćene, tako da zabavljajući se čišćenjem ne pojedete previše.

Bundeva se u narodnoj medicini preporučuje kao diuretik za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega i bešike.
Mogu da je jedu i dijabetičari pod uslovom da je ne zaslađuju, kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog creva. Ko ima psorijazu, bundevu treba da jede svaki dan dok je ima na pijaci, kuvanu, pečenu u rerni ili kao sok.

Takođe, sok se preporučuje i za dobar rad bubrega i kardiovaskularnog sistema, za dobro varenje i raspoloženje.

Foto: Shutterstock

TRODNEVNA DIJETA SA MEDOM! Dovedite liniju do SAVRŠENSTVA!

Kod bolnih proširenih vena bundeva takođe može da pomogne. Dovoljno je da se sveže rendana bundeva stavi kao oblog na bolna mesta i drži što duže.

Čuvar dobrog raspoloženja

Manje je poznato da plod bundeve sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje serotonina u organizam, hormona koji stvara vedro raspoloženje i osećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, umesto tableta, osoba koja je neraspoložena pojede krišku kuvane ili pečene bundeve, savetuju narodni lekari. U svakodnevnoj ishrani, tvrde stručnjaci, sprečava anksioznost i pojavu depresije.

Zanimljivo je da su korejski naučnici otkrili da proteini iz bundevine kore sprečavaju rast patogenih mikroorganizama, uključujući i kandidu, koja uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe.

Ali bundeva se ne uzgaja samo zbog jestivog ploda, koji može biti težak i više od deset kilograma, već i zbog uljevitih semenki, od kojih se pravi karakteristično ulje, koje čuva sve korisne sastojke semenki, a zbog specifičnog ukusa daje posebnu aromu jelima.

Ulje je bogato omega-3 i omega-6 esencijalnim masnim kiselinama, koje povećavaju energiju organizma, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbeđuju lep izgled kože, kao i bolju funkciju mozga.

Uz žafiju i majčinu dušicu

Od ovog živopisnog povrća mogu da se pripremaju i slana i slatka jela, može da se jede živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utiče i sveže ceđen sok.

(VIDEO) POZORIŠTE MAČAKA IZ MOSKVE OSVAJA SRCA PUBLIKE VEĆ TRI DECENIJE! Jedinstveno mesto u svetu!

Dinstana bundeva može da bude sastavni deo variva, kao i nadeva za palačinke, savijače ili pite, najčešće u kombinaciji sa svežim sirom, dok je pečena poslastica sama za sebe, baš kao i u kombinaciji s mesom, ili kao deo marinade za salate. Peršun, majčina dušica, žalfija, lovor, muskatni oraščić, đumbir i cimet, najbolji su prijatelji bundeve.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Krem čorba sa pomorandžom

Sastojci: 600 g bundeve, 2 velike glavice luka, 800 ml bujona od povrća, 125 ml sveže ceđenog soka od pomorandže, 3 cm sveže rendanog đumbira, 75 ml slatke pavlake, 2 kašičice karija u prahu, so, 2 kašike seckanih pistaća.
Priprema:
Isecite bundevu na kocke. Iseckajte luk i propržite ga na maslinovom ulju, smanjite temperaturu, posolite, pospite karijem i lagano dinstajte još par minuta. Dodajte bundevu i sve dinstajte još pet minuta. Nalijte bujonom i kuvajte dok bundeva potpuno ne omekša, ispasirajte štapnim mikserom i ponovo prokuvajte. Dodajte sok od pomorandže i đumbir, posolite po ukusu i dodajte pavlaku. Pospite pistaćima pre serviranja.

Foto: Shutterstock

Punjena bundeva

Sastojci: srednja bundeva, 300 g mlevenog mesa, 100 g pirinča, glavica crnog lika, 2 čena belog luka, šargarepa, 200 g kačkavalja, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema:
Bundevi odsecite vrh i izdubite. Meso bundeve očistite od semenki i isecite na kockice, obarite pirinač. Crni luk i šargarepu sitno iseckajte i propržite na ulju. Dodajte izgnječeni beli luk i mleveno meso, sve začinite i prodinstajte. Na kraju dodajte kockice bundeve i promešajte. Napunite bundevu pripremljenim filom i poklopite odsečenim vrhom. U pleh stavite pek-papir i bundevu i pecite u rerni na 250 stepeni oko sat vremena. Po potrebi dodajte vodu u pleh. Nakon sat vremena skinite poklopac, pospite narendanim kačkavaljem i vratite u rernu da se zapeče desetak minuta.

Bundevara sa cimetom i karanfilićem

Sastojci: muskatna tikva od 2 kg, tj. 1.200 g očišćene, 500 g debljih kora za pitu, šećer, ulje, griz, mešavina začina za bundevaru - cimet, mleveni karanfilić, muskatni oraščić, đumbir u prahu. Sastojci za jednu od šest rolni: 80 g kora, 200 g rendane bundeve, 5 kašika šećera, 4 kašike ulja, pola kašičice griza, pola kašičice mešavine začina za bundevaru.
Priprema:
Bundevu očistite od kore i semena, pa narendajte i odmerite 1,2 kg. Kore rasporedite tako da se dobije šest rolni. Na prvu koru sipajte kašiku ulja i razmažite vlažnom četkicom. Stavite drugu koru preko i rasporedite oko 200 g rendane bundeve, prelijte sa tri kašike ulja, pospite sa tri kašike šećera, poprašite sa pola kašičice griza i pola kašičice mešavine začina. Umotajte rolnu, a pred kraj premažite ivicu četkicom umočenom u vodu. Ponovite sve za preostalih pet rolni, i ređajte ih na pleh obložen pek-papirom. Premažite rolne mešavinom ulja i vode i pecite na 200 stepeni oko 45-50 minuta. Pred služenje pospite prah šećerom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija